Chrome 9 přináší WebGL, Instant a Web Store

4. února 2011

Jak jsme předpokládali v úterních Novinkách v prohlížečích, byla včera uvolněna již devátá verze prohlížeče Chrome. Za stabilní byla nakonec prohlášena betaverze z 1. února, tedy sestavení s číslem 9.0.597.84. Novinka je dostupná pro všechny podporované platformy: Windows, Mac OS i Linux. Devátá generace přichází se třemi hlavními novinkami: WebGL, Chrome Instant, a Chrome Web Store.

WebGL je technologie, přinášející hardwarově akcelerovanou 3D grafiku do prohlížeče. Jejím hlavním plusem je možnost zobrazovat 3D objekty bez nutnosti instalace dalšího software. Jestliže chcete vidět tuto funkci v praxi, můžete vyzkoušet ukázky na stránce WebGL Experiments.

Chrome Instant připomíná dobře známou funkcí Google Instant. Pokud to podporuje nastavený výchozí vyhledávač, zobrazují se výsledky vyhledávání průběžně během psaní dotazu v prohlížeči. Instant ale není ve výchozím nastavení zapnutý – aktivovat ho můžete přes menu Přizpůsobení a ovládání (ikonka klíče), kde v sekci Možnosti zvolíte volbu Aktivovat dynamické vyhledávání.

Chrome Instant v praxi:

Konečně Chrome Web Store je nyní přístupný všem uživatelům Chrome, bohužel plnohodnotně zatím jen ve Spojených státech. Na stránce Nová karta přibyl odkaz na Chrome Web Store spolu se dvěma ukázkovými aplikacemi (pokud nebudete tyto ukázkové aplikace používat, automaticky po určité době zmizí).

Představení Chrome Web Store:

Záplatovaly se také bezpečnostní chyby, což by měl být důvod, proč byste s aktualizací neměli otálet. Z celkem devíti záplat (jedna se ale týká pouze Mac OS) je jedna označena nejvyšším stupněm „kritická,“ dvě jako velmi důležité, zbývajících šest má nejnižší závažnost.

Zdroje: Google Chrome Releases a Google Chrome Blog.

Štítky: Zprávičky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *