Novinky v prohlížečích: IE9 RC již příští týden?

1. února 2011

Jak bude vypadat IE9?; MS představi RC IE9 10.2. ; FF 4 beta 10; FF 5 jen několik měsíců po uvedení FF 4?; Opera 11.01; Maxthon a Avant Browser.

Microsoft

Unikly snímky Internet Exploreru 9

Ruskému serveru Winreview.ru se podařilo získat snímky připravovaného Internet Exploreru 9. Konkrétně má jít o sestavení s číslem 9.00.8073.6010 (WIN7_IE9_Partner.110113-2300); pravděpodobně by se mohlo jednat o chystanou verzi RC. Na pořízených obrázcích je možné vidět posun v grafickém rozhraní aplikace, přičemž nejmarkatnější jsou ostřejší hrany karet a odstranění oddělovací čáry pod nimi. Jako celek celá horní část okna aplikace prošla kosmetickými úpravami, díky kterým se stala kompaktnější a esteticky příjemnější. Ouška karet by údajně mělo být možné přesunout pod adresní řádek a přepracování se dočkala také stránka s nejnavštěvovanějšími weby. Přidána byla funkce, zamezující sledování pohybu uživatele po webu (tzv. „tracking“).

Panely v betaverzi

Panely v poslední uniklé verzi

Dobře si Internet Explorer 9 vede i v testech: v Acid 3 měl dosáhnout výsledku 95%, v hodnocení kompatibility s normou HTML5 obdržel 116 bodů, zatímco dřívější veřejná betaverze v tomtéž testu dostala jen 96 bodů.

V pátek se pak objevilo vývojové sestavení 9.00.8073.6018, které opravilo chybu v nabídce Quick Tabs. V nastavení prohlížeče se objevila nová položka, skrze kterou bude uživatel moci zcela zakázat určení polohy pomocí tzv. geolokace. Výsledky testů Acid 3 i HTML5 zůstaly na předchozí úrovni.

Více obrázků si můžete prohlédnout přímo na stránkách Winreview.ru.

Zdroj: Winreview.ru.

První RC Internet Exploreru 9 možná již 10. února!

Zdá se, že bychom se již velmi brzy mohli dočkat Release Candidate (RC) Internet Exploreru 9. Dá se tak soudit z komunikace na Facebooku, kde tým připravující Internet Explorer odpovídal fanouškům na otázky ohledně uvedení nástupce IE8 slovy: „Čekání je téměř u konce!“ a „Brzy budeme mít oznámení týkající se IE9 RC. Sledujte nás!“

V pátek Microsoft rozeslal pozvánku na speciální akci, která by se měla týkat Internet Exploreru 9 a jež se bude konat v San Franciscu. Microsoft konkrétně napsal: „Členové týmu Internet Exploreru (a někteří speciální hosté) budou na návštěvě San Francisca za dva týdny prezentovat důležité novinky.“ Bližší informace sice pozvánka neobsahuje, je ale velmi pravděpodobné, že se bude představovat RC verze IE9.

Zdroj: NeoWin.net

Mozilla

Firefox 4 beta 10

Jak se obecně předpokládalo, vyšla minulý týden v úterý desátá betaverze Firefoxu 4. Ta by, soudě dle dostupných informací, měla být předposlední; poslední beta 11 vyjde pravděpodobně tento týden v pondělí nebo v úterý, nicméně v případě problémů nelze zcela vyloučit ani betu 12. Finální verze je přitom očekávána „někdy v únoru,“ jak uvedl technický ředitel Mozzilly Brendan Eich.

Proti deváté betaverzi přináší tato lepší správu operační pamětí, vylepšuje kompatibilitu a stabilitu při práci s Adobe Flash na Mac OS X, a celkem řeší více než 500 nalezených chyb a nedostatků.

Firefox 4 bude založený na jádře Gecko 2.0, přinese aktualizované uživatelské rozhraní, nový způsob práce s panely, vylepšeného správce doplňků, podporu pro video dle standardu HTML5, vícedotykové ovládání na Windows 7, lepší výkon a zabezpečení.

Zdroj: The Mozilla Blog.

Firefox 5 jen několik měsíců po vydání verze 4.0?

Podle informací serveru Softpedia to vypadá, že Mozilla bude chtít zvýšit frekvenci vydávání nových verzí podobně, jako to dělá Google s prohlížečem Chrome. V praxi by to znamenalo, že by se uživatelé mohli dočkat Firefoxu 5.0 jen několik měsíců po uvedení verze 4.0. Informace přitom vycházejí z poznámky technického ředitele Mozilly Brendana Eiche, který v týdenním zpravodajství z vývoje prohlížeče uvedl, že některé funkce budou dostupné v následující minoritní aktualizaci FF4, nebo rovnou ve verzi 5, která by mohla vyjít relativně krátce po verzi 4. Eich dále zmínil, že Mozilla hodlá zrychlit cyklus vydávání nových verzí svého prohlížeče.

Zdroj: NeoWin.net a Softpedia.com.

Google

Chrome 9.0.597.83 beta

Betaverze Chrome byla aktualizována na verzi 9.0.597.83 pro všechny podporované platformy. Řeší především problémy se stabilitou a přináší opravy celkem 41 známých chyb. Dá se předpokládat, že k vydání Chrome 9 coby stabilní verze by mohlo dojít již v průběhu tohoto týdne.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 10.0.648.6 dev

Vývojová verze desáté generace Chrome pokročila o další schůdek k betaverzi. Aktuální vydání nepřineslo, kromě oprav chyb dotýkajících se stability aplikace, nic převratného. Uživatelé ale hlásí celou řadu problémů, zejména se synchronizací, jakož i se zobrazováním některých stránek. S podobnými nedostatky je ale nutné při používání vývojové verze počítat.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera 11.01

Jak jsme informovali již ve čtvrtek ve zprávičce, vyšla aktualizace Opery 11. Předcházelo jí uvolnění v úterý první RC a ve středu druhé RC verze. Právě sestavení s číslem 1190 bylo nakonec prohlášeno za finální. Opera 11.00 přitom vyšla více než před měsícem – konkrétně 16. prosince 2010.

Opravy se zaměřují především na zvýšení stability a bezpečnosti prohlížeče. Kromě toho se kvůli problémům gesty myší, která právě v jedenácté Opeře doznala zásadní změny, vrací k původnímu konceptu této funkce. Uživatelé si stěžovali především na horší citlivost a nepřesnost nových gest. Další změny se dotkly integrovaného e-mailového klienta a instalačního programu.

Největším důvodem k přechodu na aktuální verzi je zalátání šesti bezpečnostních děr, přičemž nejméně jedna z nich dokonce umožňovala průnik škodlivého kódu do systému.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon Browser 3.0.20.3000

Nově uvolněná verze opravuje dosud nalezené problémy a zvyšuje stabilitu. Navíc přichází s novým systémem skinů, vylepšuje zachytávání videa a práci s automaticky otevíranými okny. Byl opraven problém se zvýrazňováním nalezených slov ve stránce a několik dalších chyb.

Zdroj: Maxthon Forum.

Avant Browser

Avant Browser 2010 Build 130

Uplynulý týden přinesl hned dvě sestavení Avant Browseru. Úterní build 129 vyřešil šest chyb, mezi nimi například problémy s kódováním při nastavení francouzského rozhraní aplikace, nechtěné ukončení správce stahování při uzavření prohlížeče, nebo chybějící příponu souboru při uložení stránky jako obrázku. Středeční build 130 pak opravil problémy s nežádoucím odhlašováním.

Zdroj: Novinky Avant Browser.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

4 komentářů

  1. Lweek

    Úno 1, 2011 v 20:03

    Zajímalo by mě, jestli zahrnuly ten text-shadow, který v Betě podporovaný nebyl, ale jak znám MS tak ne. Boha jeho.

    Odpovědět
  2. juraj

    Úno 2, 2011 v 18:49

    @Lweek Nie, text-shadow je v bug trackeri označený ako Won’t fix.
    Viac bodov v HTML5 teste vidím na geolokáciu… a ešte niečo? Nechajme sa prekvapiť.

    Odpovědět
  3. e

    Úno 10, 2011 v 10:59

    Tak kde je? ;-)

    Odpovědět
  4. Karel Kilián

    Úno 10, 2011 v 11:35

    To: e
    Tak vzhledem k tomu, že v Kalifornii je teď 02:36 hodin, budete muset ještě chvilku počkat :)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *