WML v malíčku – struktura dokumentu

27. července 2002

Nebudeme se držet pouhé teorie a proto se hned pustíme do vytvoření prvního WML dokumentu pro vaše WAP stránky. Dozvíte se také, jaké základní elementy se v něm používají.

WML je založeno na XML, takže veškeré WML dokumenty musí splňovat všechna pravidla XML. To znamená, že musíme upravovat nepárové tagy (<br />), musíme správně vkládat elementy do jiných elementů (<i><b>text</i></b> je špatně) a všechny elementy musí být vloženy do kořenového elementu stejně, jako jsou všechny elementy HTML dokumentu vloženy do kořenového elementu <HTML>. Také by měly všechny názvy elementů být zapsány malými písmeny, XML totiž v názvech elementů rozlišuje malé a velké znaky. Zatím budeme psát stránky bez diakritiky, češtinou se budeme zabývat později.

Nyní vytvoříme náš první WML dokument p01.wml:

<?xml version=“1.0″?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC „-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN“ „http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml“>
<wml>
<card name=“karta1″ title=“Prvni stranka“>
 <p>
  Toto je prvni WML stranka.
 </p>
</card>
</wml>

Jako v každém dokumentu vyhovujícímu XML, i v dokumentu WML musí být XML deklarace:

<?xml version=“1.0″?>

Po ní následuje definice typu dokumentu:

<!DOCTYPE wml PUBLIC „-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN“ „http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml“>

A konečně následuje vlastní WML dokument:

<wml>
<card id=“karta1″ title=“Prvni stranka“>
 <p>
  Toto je prvni WML stranka.
 </p>
</card>
</wml>

Jak už bylo zmíněno na začátku, obsah dokumentu je mezi značkami <wml> a </wml>.

WML dokument se skládá z takzvaných karet. Karta může být v dokumentu jedna, ale může jich tam být i více. Vtip je v tom, že prohlížeč načte celou stránku a následný přechod mezi kartami se pak obejde bez dalšího stahování dat (o tom ale až někdy příště). Karta může obsahovat atributy id a title.

Čtenáři znalí XML už vědí, že atribut id musí být jedinečný pro každou kartu (nesmí se opakovat), čehož lze dále využít právě pro navigaci mezi jednotlivými kartami. Pokud zadám do url index.wml#karta1, zobrazí se mi ihned tato karta bez ohledu na to, jestli je první. Pokud totiž zavoláme stránku s více kartami, zobrazí se první definovaná karta. Některé prohlížeče pak umožní přechod na jinou kartu, některé nikoli, tím se ale budeme zabývat až v některém z dalších článků.

Atributem title lze stránce přiřadit nějaký titulek. Ten se pak většinou zobrazuje v horní části mobilního prohlížeče a zůstává na svém místě po celou dobu prohlížení dané karty. Neměl by být dlouhý, protože mu bývá přiřazen jen jeden řádek a často se zobrazuje tučným písmem. Některé prohlížeče titulek zobrazují po částech, takže si ho můžeme přečíst celý, ale nedoporučuji na to spoléhat. Volte tedy titulky s délkou maximálně do 20 znaků.

Veškerý text, obrázky, tabulky, odkazy či formuláře musejí být v odstavci (pokud nejsou, často se nezobrazí). Odstavec je implicitně zarovnán vlevo, přidáním atributu align lze zarovnávat i doprostřed (<p align=“center“>), nebo doprava (<p align=“right“>). Odstavec může být na kartě jeden nebo jich tam může být i více, jen mějte na paměti, že mobilní telefony většinou nezobrazují více než 5 řádků. Bývá tedy často praktičtější ukončit odstavec elementem <br /> a nový začít třeba pomlčkou a mezerou, jako je to v dalším příkladě p02.wml:

<?xml version=“1.0″?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC „-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN“ „http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml“>
<wml>
<card name=“karta1″ title=“Odstavce“>
 <p>
  – Toto je prvni odstavec.<br />
  – Toto je druhy odstavec.<br />
  – Toto je treti odstavec.
 </p>
</card>
</wml>

Ukázky ze všech článků najdete na http://wap.podklady/1999-2008.interval.cz/slabikarwml/.

Předchozí článek Tekutý kov a textura dřeva
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *