WinWap 2.2 – prohlížení WML stránek na Internetu

21. ledna 2000

V poslední době jsou všude kolem nás slyšet cizí slova jako WAP, WML apod. Jsou to slova, která značí nástup nové technologie – technologie umožňující prohlížení WML stránek v mobilním telefonu. A jak si WML stránky prohlížet na Internetu bez mobilního telefonu? Třeba pomocí programu WinWap 2.2.

Pokud se o WAP vůbec nezajímáte a WAP stránky ani netvoříte, pak bude pro vás tato recenze zbytečná, ale pro ostatní může být nadmíru užitečná – dnes přece jenom neexistuje příliš mnoho programů orientovaných na WAP a rozšíření každého z nich může pomoci vývoji WML stránek pro mobilní telefony. Ale zpět k samotné recenzi.

WinWap 2.2 je poněkud netradičním internetovým prohlížečem. Slovo netradiční je zde zcela na místě – WinWap neslouží totiž k prohlížení klasických HTML stránek, ale k prohlížení WML stránek, které nejsou vytvořeny k zobrazení ve vašem počítači, ale jsou určeny k zobrazení na displeji mobilních telefonů podporujících technologii WAP.

WinWap vypadá jako klasický internetový prohlížeč – má horní pruh s názvem stránky, příkazové menu, několik ikon a adresní řádek. Jsou zde ikony vzad (Back) a vpřed (Forward), ikona na domovskou stránku, reload stránky a stop loading. A protože WinWap je WML prohlížečem, kliknutí na domovskou stránku vás hodí na stránku programu, která je rovněž dělána ve WML.

WinWap pochopitelně neumí prohlížet klasické HTML stránky – pokud zadáte adresu třeba http://www.interval.cz, nabídne vám místo načtení stránky volbu zobrazení v primárně nastaveném internetovém prohlížeči.

WML stránka Mobilserveru

Program umožňuje správu vašich oblíbených WML stránek (obdoba oblíbených položek v Internet Exploreru). Dále umožňuje nastavit velikost prohlížeče pro emulaci velikosti displeje mobilního telefonu. Na výběr je Nokia 7110, Ericsson R320 a Ericsson MC-128. Nakolik dané zobrazení odpovídá skutečnosto nemohu posoudit, protože ani jeden z výše jmenovaných mobilních telefonů nevlastním.

Dále je možné si zobrazit zdrojový WML kód stránky, nicméně to nejde tak, že kliknete na pravé tlačítko na myši – volbu musíte vybrat z menu. Vůbec – ve WinWapu nemá pravé tlačítko na myši žádnou funkci. V programu není příliš dotažená funkce Save as, která slouží k ukládání stránek – není bohužel možné uložit stránku ve formátu WML. Na výběr je pouze formát TXT a HTML. Uložení stránky ve formátu HTML navíc nefunguje tak, jak bych očekával. Stránka je sice správně naformátovaná, jenže například HTML stránka, která byla zkonvertována z WML stránky obsahující odkazy, tyto odkazy neobsahuje – je zde pouze modrý podtržený text. Je to řešení, které je ovšem trochu logické – k čemu vám budou v klasickém HTML prohlížeči odkazy na WML stránky, které prohlížeč neumí zobrazit? Pokud tedy chcete mít WML stránku pro inspiraci na svém počítači, je to možné pouze tak, že si zobrazíte zdrojový kód stránky, ten zkopírujete a vložíte do WML editoru.

WinWap neumí zobrazit české znaky, dělá mu například problémy zobrazit například „č“ nebo „ř“. Pro tvůrce WML to ovšem není žádná hrůza – ti potřebují především vidět, jak bude stránka naformátovaná, v mobilním telefonu by se měla čeština zobrazit správně. Program podporuje zobrazení WML verze 1.0 a WML verze 1.1, což je dnes více než dostatečné. Na obzoru je ovšem nová verze WML 1.2, tak uvidíme, kdy bude nová verze WinWapu.

Shrnutí

WinWap je zajímavým programem pro tvůrce WML stránek, kteří jej můžou používat například pro náhled WML stránek a pro zobrazení jiným WML stránek (nemusí vlastnit mobilní telefon s podporou Wapu) na Internetu. WinWap se ovšem nevyhnul několika dětským chybám, jmenujme například nemožnost uložení WML stránky či chybné zobrazení českých znaků. Každopádně, program stojí nejméně za jedno vyzkoušení.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *