WAP a WML – vytváříme svou první WAPovou stránku

21. června 2000

V minulém díle jsme si představili WAP a WML jazyk, osvětlili si několik základních pojmů a nyní je na čase, abychom dostáli svému slibu a pomohli vám vytvořit jednoduchou WAPovou prezentaci. Dost tedy řečí a pojďme si takovou WAP stránku sami udělat.

Je samozřejmostí, že spolu s rozvojem WAPu nejen v České republice, ale po celém světě se objevuje řada editorů, v nichž si můžete vytvářet své WAPové stránky. Vzhledem k tomu, že naším cílem je osvětlit vám na Intervalu WML jazyk, nebudeme používat žádný z nich (ale nezapomeneme na ně, nebojte, recenzi těch nejpoužívanějších a nejužitečnějších přineseme v některém z příštích dílů), ale otevřeme si NotePad a celý kód si budeme vytvářet ručně.

Aby server vůbec rozeznal, že se jedná o WAPovou prezentaci, je nejprve nutné toto v hlavičce stránky specifikovat a zároveň si zadáme titulek stránky, který se nám objeví v horní části mobilního telefonu a bude viditelný po celou dobu uživatelova brouzdání si po těchto WAPových stránkách (viz obrázek).

<wml> <card id=“index“ title=“Interval.cz“>

Jak sami vidíte již na prvních dvou řádcích zdrojového kódu, WML se opravdu hodně podobá jazyku HTML – tag WML zde nahrazuje právě HTML a CARD má podobnou funkci jako BODY. Oba tyto příkazy musí být na začátku každé stránky a uzavření těchto tagů zároveň uzavírá WAPovou stránku.

Nyní již můžete zadávat libovolný text, který chcete, aby se vám na displeji mobilního telefonu zobrazil. Jednotlivé odstavce začínají příkazem <P> a uzavírají se </P>, v případě, že chcete pouze oddělit řádky, používá WML jazyk příkaz <BR/>. Pro hypertextové odkazy se používá standardně tag <A HREF=“url.wapové.stránky“>jméno wapové stránky</A> a obrázky voláte stejně, jako v případě HTML jazyka <IMG SRC=“/cesta/obrazek.wbmp“/>, jenom nesmíte zapomenout na vložení „/“ na konci tagu.

Zkusme si tedy vytvořit jednoduchou WAPovou prezentaci v praxi:

<wml>
<card id=“index“ title=“Interval.cz“>
<p>Vitejte na Interval.cz</p>
<p><a href=“http://wap.etjuice.cz/“>Portal ET Juice</a><br/>
<a href=“http://wap.uzdroje.cz/“>Hledani ve WAPu</a><br/>
<a href=“http://wap.iport.cz/“>Zpravodajstvi iPort</a><br/>
<a href=“http://www.jarmark.cz/windex.php3″>Inzerce Jarmark.cz</a></p>
<p>Protoze se nase stranky teprve pripravuji, verime, ze vas zaujala alespon nase nabidka jinych zajimavych WAPovych projektu.</p>
</card>
</wml>

Takovouto prezentaci si buď můžete vystavit na svém vlastním serveru, nebo umístit na některou z freewapových či waphostingových služeb, které si představíme v některé z příštích částí (chcete-li si však již dnes vyzkoušet, co všechno jsme se už naučili, doporučuji za tímto účelem použít server www.freewap.cz, kde si své stránky můžete umístit zcela zdarma a user-friendly provedením se zde jistě budete také lehce orientovat). Mějte však na paměti, že máte-li vlastní server (je jedno, funguje-li pod operačním systémem Windows NT nebo Linux), je nutné si upravit MIME tak, aby WML rozuměl. Nastavení provedete následovně:

text/vnd.wap.wml wml
text/vnd.wap.wmlscript wmls
image/vnd.wap.wbmp wbmp
application/vnd.wap.wmlc wmlc
application/vnd.wap.wmlscriptc wmlsc

Dnes jsme se tedy naučili vytvářet jednoduché WAP stránky a příště si do nich vložíme první obrázky, přičemž se podíváme na možnost tvorby WBMP (Wireless BitMap) obrázků, případně jejich konvertace z jiných grafických formátů ve třech nejsnáze dostupných programech.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *