Tipy – triky při tvorbě HTML stránek 2.

6. ledna 2000

Tento druhý článek o tipech při tvorbě HTML kódu je určen zejména pro začínající tvůrce www stránek, ale na své si v něm přijdou i zkušenější webmasteři – při tvorbě HTML stránek totiž existuje velká spousta užitečných tipů a triků, které by se měly zdokumentovat…

Neviditelná čára

Při tvorbě www stránek se může stát, že budete potřebovat natáhnout celou stránku na určitou délku či šířku nebo že budete potřebovat vyplnit něčím prázdnou buňku tabulky (NN např. takovou buňku neformátuje) či o několik pixelů prodloužit mezeru mezi tabulkou a textem. To vše jde snadno udělat obrázkem o velikosti 1×1 pixelu a který je nastavený jako průhledný (či je v barvě pozadí stránky) a který vložíme do stránky a zvětšíme jeho velikost podle potřeby.

Neuzavírání tagu <FONT> v buňce tabulky

Odporuje to sice specifikaci HTML, ale pokud máte v buňce text, jehož parametry nastavujete tagem <FONT>, není nutné tento tag uzavírat. Definice druhu, velikosti a písma totiž platí pouze pro danou buňku – ušetříte tak místo. Něco jiného je ovšem, pokud v dané buňce tabulky máte více definicí písma – pak je nutné každý postupně uzavírat.

Stejný obsah na více stránkách

Zejména u rozsáhlejších statických webů nastane občas situace, že potřebujete mít vložen stejný text na vybraném počtu stránek vašeho webu a tento text každý den měnit – jde to samozřejmě udělat pomocí tagu IFRAME (plovoucí rám). Nevýhody tagu IFRAME ovšem jsou, že jej podporuje pouze Internet Explorer (v Netscape Navigatoru se nezobrazí), či že musíte zadat jeho fixní velikost – takové okno s rolováním uprostřed stránky nevypadá moc pěkně. Řešením je použít SSI skripty (pokud je máte povoleny), použijeme konkrétně příkaz INCLUDE. Jeho syntaxe je jednoduchá:

<!–#INCLUDE virtual=“/data/stranka.htm“–>
<!–#INCLUDE file=“../data/stranka.htm“–>


Funguje to tak, že pomocí INCLUDE vložíte do stránky (musí mít příponu .shtm, nebo .asp, jinak se INCLUDE neprovede) obsah stránky, kterou uvedete v INCLUDE. Např. ve zpravodajském serveru chcete mít na všech stránkách aktuální články – vložíme tedy všude např. <!–#INCLUDE virtual=“/data/clanky.htm“–>. Soubor články obsahuje samotné odkazy na aktuální články.

Někteří jste si všimli, že v předchozí tabulce jsou dva includy, jeden obsahuje „virtual“ a druhý „file“. Co to znamená? Jde o určení cesty k souboru, jehož obsah se má do stránky vložit. Pokud použijete „virtual“, server automaticky dosadí do cesty doménu serveru (absolutní cesta). V našem případě je tedy cesta k souboru následující – http://www.domena.cz/data/stranka.htm. Pokud použijete file, uvádíte relativní cestu. Obecně je výhodnější používat „virtual“, protože cesta uvedená v INCLUDE je pořád stejná, v případě „file“ a vnořených adresářů musíte zadávat „../“ pro přesun do nadřazených adresářů.

Mezera za tagem <FORM>

Pokud máte ve stránce vložený formulář, určite se vám nelíbí mezera, kterou automaticky vloží ukončovací tag formuláře </FORM>. Řešení je jednoduché – pokud máte formulář v tabulce, vložte </FORM> mezi tagy tabulky, třeba takhle: </TD></FORM></TR></TABLE> či jej vložte až za tag </TR>. Schopnost odesílat správně formuláře se tím nijak neovlivní. Další možností je dát tag </FORM> až úplně na konec stránky, za tag </HTML>. Pokud máte ve stránce více formulářů, dávejte pozor, ať jeden formulář není ukončen tam, kde už dávno začala definice druhého formuláře (křížení formulářů).

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Michal

    Dub 29, 2010 v 20:43

    Cauky, jakpak se mame lidicky, co?

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *