Rich text editor už i v Mozille

22. února 2003

Jednou z výhod prohlížeče Microsoft Internet Explorer je bezesporu možnost editace formátovaného textu přímo v okně prohlížeče. Nyní se touto vlastností může pochlubit i Mozilla.

Předem musím upozornit, že se jedná o vlastnost poslední betaverze, která byla uvolněna před několika dny. Vše také ještě nefunguje stoprocentně, na druhou stranu je určitě dobré, když je vývojář vždy trochu napřed a implementuje funkce, které při nainstalování nového prohlížeče příjemně překvapí. Pokud chcete tuto novou funkci vyzkoušet, musíte mít nainstalovánu přinejmenším Mozillu 1.3 Beta anebo poslední noční build. Odkazy na stažení naleznete na hlavní stránce projektu Mozilla.

Implementace do stránek by neměla činit velké problémy, protože je řešena podobně jako v Internet Exploreru. Editace probíhá ve vnořeném rámu (iframe), kterému se nastaví specielní vlastnost designMode na hodnotu „on“. Minimalistický příklad, který zobrazí jeden editovatelný iframe bez ovládacích prvků, vypadá následovně:

<script>
 function start() {
  document.getElementById(„edit“).contentWindow.document.designMode = „on“; document.getElementById(„edit“).contentWindow.focus();
 }
</script>
<body onload=“start()“>
 <iframe id=“edit“ width=“100%“ height=“200″></iframe>
</body>

S tím ale moc parády nenaděláme. Do rámu sice můžeme psát text, ale my bychom ho určitě chtěli nějak formátovat. Opět to jde udělat velmi snadno, podobně jako v Internet Exploreru. Slouží k tomu metoda execCommand příslušného editovaného iframe. Nejjednodušší je navázat ji na událost kliknutí na tlačítko, což také použijeme v našem ukázkovém příkladě, v reálné aplikaci bude samozřejmě vhodnější vytvořit pěknou nástrojovou lištu.

<input type=’button‘ value=’bold‘ onclick=“document.getElementById(‚edit‘).contentWindow.document.execCommand(‚bold‘,false,false)“ />

Seznam všech podporovaných příkazů naleznete na stránce http://www.mozilla.org/editor/midas-spec.html, pěkný příklad editoru s nástrojovou lištou pak na adrese http://www.mozilla.org/editor/midasdemo/.

Přesto, že editor není ještě zcela funkční (například příkazy pro editor nejsou podporovány úplně všechny), jedná se o příjemný příslib pro příští verze, o kterém je dobré vědět.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *