Přesměrování stránek podle doménového jména

19. října 1999

Máte zaregistrováno více doménových názvů pro Vaši doménu? Zkuste využít možnosti nasměrovat návštěvníka serveru rovnou na stránku, která ho zajímá. Přinášíme Vám několik rad, jak toho docílit pomocí ASP a JavaScriptu.

Skripty na straně serveru

Nejjednoduším způsobem je přesměrování pomocí skriptu provedeného na straně serveru (PHP, ASP, CGI). Výhoda je v tom, že přesměrováni budou všichni návštěvníci, bez ohledu na to, jaký prohlížeč používají. Jako příklad uvádím přeměrování pomocí ASP, kde je postup následující:

  1. Změňte koncovku názvu úvodní stránky (zpravidla to bývá index.htm nebo default.htm) na asp (index.asp nebo default.asp). Takto zajistíte provedení příkazů zapsaných v souboru.
  2. Na začátek stránky (ještě před tag <html>) vložte následující kód (změňte podle svých potřeb). Pro lepší názornost byl vybrán příklad serveru www.zoner.cz s jeho doménovými aliasy www.callisto.cz, www.context.cz a jejich přesměrování na domovské stránky těchto programů (ve skutečnosti však všechny tyto doménová jména směřují na úvodní stránku firmy).

    If Request.ServerVariables(„SERVER_NAME“) = „www.context.cz“ Then Response.Redirect(“ http://www.zoner.cz/context/default.asp“)
    If Request.ServerVariables(„SERVER_NAME“) = „www.callisto.cz“ Then Response.Redirect(“ http://www.zoner.cz/callisto/default.asp“)
    %>*

    * Podmínka If.. Then.. musí být napsána na jednom řádku. ASP lze samozřejmě použít jen na serverech podporující tuto technologii (IIS).

Javascript

Pokud nemáte možnost využít podpory ze strany serveru, lze provést přesměrování i pomocí Javascriptu. Do úvodní stránky serveru vložte následující kód:

<script language=“JavaScript“>
<!–
if (location.hostname == „www.context.cz“) {window.location = „http://www.zoner.cz/context/default.asp“;}
if (location.hostname == „www.callisto.cz“) {window.location = „http://www.zoner.cz/callisto/default.asp“;}
//–>
</script>

Připomínám, že v prohlížečích bez podpory Javascriptu k přesměrování nedojde a uživatel tak zůstane „viset“ na úvodní stránce. Proto je nutné zabezpečit funkčnost stránek i pro tyto prohlížeče (pomocí odkazů apod.).

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *