PHP – základní informace

12. června 2000

Dynamické stránky (tj. stránky nejprve vygenerované serverem a poté odeslané klientovi) jsou v současné době nezbytnou součástí každé složitější internetové prezentace. K hlavním skriptovacím jazykům, které se používají k tvorbě těchto stránek, patří ASP (Active Server Pages) a PHP. Právě úvodu do jazyka PHP je věnován tento seriál.

Před časem již na Intervalu úvodní článek o PHP vyšel, takže zde je jen přehled základních informací o tomto jazyce:

Co to je PHP?
PHP je skriptovací jazyk vykonávaný na straně serveru vkládaný do běžného HTML kódu. Co to znamená? Každou stránku, která obsahuje PHP skripty, server nejprve vezme a vykoná všechny příkazy v PHP, které jsou ve stránce uvedené, poté pošle klientovi již čistý HTML kód, který je výsledkem běhu skriptu. Server může PHP skripty teoreticky hledat ve všech odesílaných souborech, ale zpravidla je nakonfigurován tak, aby je hledal v souborech s příponami .php, .php3 nebo .phtml. Příkazy PHP jsou vkládány přímo do HTML kódu a jsou od něj odděleny tagy <? a ?> (nebo <?php a ?>).

K čemu je PHP dobré?
PHP je velmi všestranný jazyk, ve kterém lze relativně snadno naprogramovat třeba zpravodajský server nebo virtuální obchod. Data si lze ukládat buď do obyčejných textových souborů nebo do databáze (PHP si dobře rozumí s většinou běžně používaných databází, jmenujme alespoň populární mySQL). Hračkou je zpracovávání dat z formulářů, snadno vytvoříte různé on-line testy včetně statistik úspěšnosti dosavadních návštěvníků nebo naprogramujete kvalitní reklamní systém. O síle PHP svědčí jeho používání na serverech Email.cz, Centrum.cz či BillBoard.cz

Co je k tvorbě v PHP potřeba?
PHP se vkládá do HTML, takže k tvorbě PHP skriptů obvykle postačuje jakýkoliv běžný HTML editor. Já osobně při tvorbě jak HTML, tak PHP skriptů zcela vystačím s Poznámkovým blokem (Notepadem). Nejdůležitější je ale mít vytvořené skripty kde umístit a vyzkoušet. K tomu musí být na serveru nainstalována podpora PHP (PHP – nyní ve verzi 4 – je zdarma ke stažení na www.php.net, zde je i podrobný postup instalace). Nejvýkonnější je PHP jako modul serveru Apache pod operačním systémem Linux, ale lze ho používat i pod Windows – tato informace vás samozřejmě zajímá jen tehdy, pokud se staráte o svůj server sami. Pokud používate některou z mnoha nabídek webhostingu zdarma, není podpora PHP moc pravděpodobná, nicméně např. server www.kgb.cz webhosting zdarma včetně podpory PHP (byť s jistými omezeními – nemožnost používání databází atd.) poskytuje. Máte-li placený webhosting, zeptejte se na PHP svého providera – je slušná šance, že podporu PHP buď zdarma, nebo za určitý příplatek nabízí. Provider by vám také měl sdělit, jakou příponu máte požívat pro soubory obsahující PHP skripty (jak již bylo řečeno, většinou je to .php, .php3 nebo .phtml).

Kde se lze o PHP dozvědět další informace?
Nejdůležitějším zdrojem je oficiální server www.php.net nebo jeho zrcadlo www.php.cz. Výbornou českou učebnicí je kniha Jirky Koska PHP – tvorba interaktivních internetových aplikací (vydala Grada, k dostání za cca 390 Kč, ale vyplatí se). Odkazy na další zdroje jsou např. na www.php.net/links.php.

První skript v PHP
Zde je náš první PHP skript, který (jak originální :-) vypíše aktuální čas:

<html>
<head>
<meta http-equiv=“Content-Type“ content=“text/html; charset=windows-1250″>
<title>PHP – ukázka 1</title>
</head>
<body bgcolor=“#FFFFFF“ text=“#000000″>
<center><font face=“Arial CE, Arial“ size=“5″>
Aktuální čas: <?php echo Date („H:i:s“); ?>
</font></center>
</body>
</html>


Uložte ho na server třeba jako soubor ukazka1.php a poté se na něj podívejte přes nějaký prohlížeč. K tomu, aby skript pracoval, musí být nejprve interpretován serverem, tzn. nelze si ho prohlížet off-line ze svého harddisku.

Jak skript přesně pracuje?
Důležité je si všimnout, že jde v podstatě o klasickou HTML stránku, která navíc obsahuje jeden PHP příkaz, a to echo Date („H:i:s“), který je od okolního HTML kódu oddělen značkami <?php a ?>. Server nejprve vezme požadovaný soubor ukazka1.php, vidí, že má příponu .php, a proto ho nejprve prožene interpretem PHP a vykoná všechny příkazy – ty hledá právě mezi oddělovacími značkami <?php a ?>. Narazí na příkaz echo, který slouží k zápisu do výsledného souboru. Funkce Date vrací datum a čas, v závorce jsou její parametry, které v tomto případě určují formát, ve kterém má být čas zobrazen (hodiny, minuty a sekundy oddělené dvojtečkami – více o funkci Date v dalších dílech). Následující středník slouží k oddělení více příkazů od sebe – v tomto případě je nadbytečný, protože příkaz je jen jeden, ale je dobré zvyknout si ho psát. Interpret PHP tedy namísto příkazu PHP zapíše do stránky aktuální čas a server poté stránku odešle návštěvníkovi. Pokud si dáte zobrazit zdroj výsledku skriptu, opravdu uvidíte pouze čisté HTML, žádné PHP. Z toho vyplývá další hezká vlastnost PHP – na rozdíl od client-side jazyků, jako je třeba JavaScript, se k vašemu pracně vytvořenému kódu nikdo nedostane a nemůže ho tak lacino okopírovat.

Shrnutí anebo co si je třeba pamatovat

  • Příkazy PHP se vkládají do běžného HTML kódu, oddělují se značkami <?php a ?> (nebo pouze <? a ?>).
  • Aby server věděl, že má v souboru hledat příkazy PHP, musí mít soubor správnou příponu, obvykle .php, .php3 nebo .phtml.
  • Návštěvník od serveru dostane pouze čistý HTML kód (tedy kód po vykonání všech PHP příkazů).

V nejbližších dílech se budu věnovat proměnným, výrazům a základním strukturám (podmínky, cykly). Ukážu, jak vkládat do stránky další soubory (třeba stále se opakující patičku stránky), jak zpracovat data z formuláře a odeslat je na e-mail, jak přesměrovat pomocí PHP návštěvníka na jinou stránku a spoustu dalších zajímavých věcí – máte se na co těšit. Zatím mám v plánu týdenní periodicitu, ale vše se může změnit v závislosti na vašich reakcích…

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. ds

    Led 8, 2013 v 14:53

    mate tam docela dobry keci cus

    Odpovědět
  2. ab

    Pro 13, 2013 v 18:11

    hlavne je to uz dost neaktualni, tak bacha..

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *