PHP Editor 1.75 alpha

12. září 2000

Dnes vám představím další z freewarových editorů, který je určený pro psaní PHP skriptů. Autorem tohoto programu je Erqin Soysal z Turecka. Bohužel se vývoj aplikace zastavil na verzi 1.75 a vzhledem k tomu, že oficiální stránky jsou už půl roku neaktualizované, je tato verze asi na dlouhou dobu poslední.

Instalační balík zabírá bezmála 1 MB (987 KB) a po bezproblémové instalaci program zabere na vašem pevném disku jen o 100 KB víc.

První spuštění

Hned po prvním spuštění mě překvapila jednoduchost a přehlednost programu. Nejsou zde žádné zbytečné tlačítka a záložky, které použijete jednou za uherský rok. V levé části je nezbytný adresářový manažer. Pro rychlou orientaci v aktuálně rozpracovaných projektech je tu Project Manager ve kterém lze stránky různě seřazovat a třídit. Dole se nachází malá lišta, která ukazuje právě otevřené dokumenty.

PHP Editor podporuje zvýrazňování syntaxe jazyků HTML, PHP, SQL, C++ a Perl.

Ukázka zvýraznění PHP a HTML syntaxe

Jako u každého nově nainstalovaného programu, zamíří moje myš nejdříve do nastavení programu (Tools / Properties). Možnosti přizpůsobení programu uživatelem nejsou nijak zázračné, ale nepříliš náročnému uživateli budou stačit. Lze např. nastavit font a velikost písma, editovat barevné schéma pro různé typy souborů, přidávat vlastní šablonové konstrukce atd.

Pokud máte nainstalováno PHP a nastavíte si v záložce „PHP – server“ potřebné údaje (cesta k souboru php.exe, atd.), lze vytvořené skripty rovnou interpretovat a výsledek svého snažení vidíte přímo v editoru.

Editovaný dokument si můžete prohlédnout přímo v PHP Editoru, kliknete-li na záložku HTML. Bohužel interní prohlížeč nepodporuje CSS styly a tak můžete být někdy překvapeni. V případě, že si chcete prohlédnout výsledek skriptu, musíte nejdříve zmáčknout tlačítko Run (F5) a máte-li v záložce Tools / Properties / PHP – server nastaveny všechny parametry správně, zobrazí se vám samostatné okno s vygenerovaným výsledkem.

Výhody a zajímavé funkce programu

Příjemně mě překvapila možnost mít okno dokumentu rozdělené do dvou částí. Zlepší se tím přehlednost dlouhého dokumentu, protože jsou vidět dvě různá místa na stránce. Druhou část okna lze zobrazit tak, že najedete myší do nejvrchnější části okna stránky, kde se kurzor myši změní v oboustrannou šipku. Potom stačí zmáčknout levé tlačítko myši a popojet dolů. Rázem se plocha editované stránky rozdělí na dvě části.

V programu je i vestavěný FTP klient, kterého ocení zejména ti, kteří jsou stále připojeni k internetu. Nemusí totiž pracovat se soubory na jejich disku, ale rovnou se soubory, které jsou uloženy na serveru.

Za zmínku stojí také okno „clipboard history“, kam se ukládají všechny texty, které prošly schránkou. Editor dále obsahuje „standardní“ vylepšení jako nekonečný počet kroků zpět, doplňování rozepsaných klíčových slov či proměnných a možnost vkládat šablony programových konstrukcí (definují se v záložce Tools / Properties / Code Templates, vložit je můžete pomocí klávesové zkratky Ctrl+J).

PHP Editor umožňuje vkládat šablony programových konstrukcí.

Nevýhody a nedostatky programu

Na druhou stranu má PHP Editor několik nedostatků, které vám můžou „znepříjemnit život“ – program není určen primárně pro editaci HTML kódu. Zvýrazňuje sice syntaxi, ale nemá žádnou jinou podporu pro psaní HTML stránek (chybí např. klávesové zkratky pro vložení nadefinované části kódu či nástrojový panel s ikonkami). Oblíbí si ho spíše ti, co píší rozsáhlejší skripty.

Další funkce, která mi zde schází je „Extendet Find and Replace“ což znamená, že lze zaměňovat text v mnoha souborech najednou. PHP Editor umožňuje nahrazovat text jen v právě otevřených stránkách. Program také neobsahuje žádný HELP, což na jednu stranu kladně ovlivňuje velikost instalačního balíku, na druhou stranu si ale budete muset poradit vlastními silami, když narazíte na problém.

Editor má také zajímavou vlastnost, že kurzor se může pohybovat kdekoliv i mimo psaný text. To může sice někomu vadit, ale je to věc zvyku. Při každodenní práci s editorem se vám může stát, že program někdy „vyhodí“ chybu (např. je-li otevřeno více jak 40 oken). Je to dáno tím, že program je alpha verzí a není dokonale odladěn. Naštěstí se to nestává moc často.

Závěrem článku

I přes tyto drobné nedostatky je PHP Editor dobrý program, který si (především pro jeho jednoduchost) oblíbí nejeden programátor PHP. Jde vidět, že i na platformě Windows lze nalézt kvalitní freewarové programy. Oficiální stránky programu jsou http://www.soysal.com/PHPEd/. Jak už jsem psal, je škoda jen, že se už dlouho neobjevila nová verze.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *