PHP a MySQL – rozvoj webových aplikací

29. května 2003

Kdykoli na pultech knihkupectví spatřím několik knih na podobné téma, vybírám si obvykle tu, která je určena pokročilejším čtenářům. A přiznám se bez mučení, že své penízky rychle přepočítávám na počet stránek takové publikace. Možná to není „politicky korektní“ v americkém stylu, nicméně se mi to vyplácí. Za potvrzení správnosti svého přístupu považuji i tuto knihu, která klidně strčí do kapsy plnou poličku příruček.

Kniha „PHP a MySQL – rozvoj webových aplikací“ rozhodně není určena začátečníkům, ačkoli to na první pohled není tak zřetelné. Třetinu knihy totiž zabírají první dvě části, které se dosti podrobně věnují teorii titulních nástrojů, navíc v příloze naleznete také velmi detailní popis instalace webserverů, interpretu PHP a databázového systému MySQL, a to jak pro Linuxy tak pro Windows. Pokud se však začtete do těchto kapitol, které by rozsahem vydaly na samostatnou knihu, velmi rychle zjistíte, že jde spíše o sumarizaci toho, co pokročilý programátor sice ovládá, ale na co by mohl zapomenout, protože to nepoužívá každý den. Ani zkušený uživatel by tyto dvě části neměl přeskakovat, mnohdy zde totiž najde nějaký problém, který se často přehlíží nebo se obvykle neřeší ve zde uváděných souvislostech (což platí především pro MySQL a databázové problematiku, která bývá nejčastěji opomíjena).

Třetí část, nazvaná „E-komerce a bezpečnost“, mi udělala obzvláště radost, byť zabírá necelých sto stran. Bezpečnost internetových aplikací je mimořádně zanedbanou oblastí, což mimo jiné brání širšímu uplatnění PHP v e-komerci, která považuje open source projekty a PHP obzvlášť za velmi nedůvěryhodné. Knižní formát umožnil autorům pojednat problematiku bezpečnosti v takovém rozsahu a komplexnosti, jaká v článcích na webech a v magazínech není možná. Dozvíte se tak něco nejen o konkrétních problémech a jejich řešení, ale také o bezpečnosti jako celku – obecných zásadách, požadavcích a smyslu celé té „maškarády“, kterou především mladší programátoři s úsměškem odsuzují, coby zbytečnou paranoiu přestárlých kodérů. Tuto část bych zařadil coby povinnou četbu každého péhápéčkáře.

Podstatnou část knihy zabírá „Tvorba projektů v PHP a MySQL“. V úvodu se dozvíte, čím se liší práce s PHP a MySQL ve velkých projektech od běžného skriptování, jak ladit a optimalizovat kód a jak vše bezpečně personalizovat. Zbytek textu pak tvoří pět případových studií, které podrobně vysvětlují postup tvorby nejčastěji požadovaných aplikací (e-shop, e-mailový klient a mailing list manažer, redakční systém, webové fórum). Možná si řeknete, že podobných návodů se po netu válí hromady, domnívám se však, že těžko najdete nějaký, který by se těmto knižním vyrovnal, především s ohledem na bezpečnost výsledných aplikací. Většinou se totiž bezpečnostní problematika vypouští, aby byly příklady snáze pochopitelnější a srozumitelné i začátečníkům, čož ovšem vede k její naprosté ignoraci.

Kniha je pěkně typograficky upravena, vybavena řadou tabulek a ilustračních obrázků, bez problémů je čitelná i hojnost ukázek zdrojových kódů, absence rejstříků je do značné míry vynahrazena moderním dvojúrovňovým obsahem (orientační + podrobný). Zamrzí sice neodchycené překlepy, které se vyskytují dokonce i v názvech kapitol, ale to se dá přejít. Největším nedostatkem tak zůstává, v knižním světě obvyklá, ztráta aktuality. Nakladatelství SAMS ji připravovalo v roce 2000, vydána byla o rok později a český překlad se objevil v roce 2002. Tím je prakticky vyřazen ze hry přiložený CD-ROM, obsahující zastaralé verze Apache, MySQL a především PHP. Čtenář také musí vzít v úvahu specifické problémy novějších verzí těchto nástrojů, což ovšem není až takový problém, má-li k dispozici internet.

Jak jsem již řekl v úvodu, považuji tuto knihu za skutečný přínos do své sbírky odborné literatury. Co vám nemohu zprostředkovat, je skvělý pocit, který jsem při jejím čtení měl, kdy přímo cítíte tu lehkost a hloubku, s níž náhle vnímáte dosud nesrozumitelné. Zkrátka je vidět, že autoři jsou nejen velmi erudovanými teoretiky, ale také zkušenými praktiky a tak trochu i literáty. Každopádně vám doporučuji do této knihy alespoň nahlédnout, naskytne-li se vám k tomu příležitost, obsahuje mnohem více, než jsem vám zde mohl nastínit.

Informace o knize

Název: PHP a MySQL – rozvoj webových aplikací
Autor: Luke Welling, Laura Thomson
Vydal: SoftPress
Cena: 690 Kč (621 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Java Servlets - web.xml
Další článek Portál veřejné správy
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *