Michal Illich: Google je naše konkurence, nikoli vzor

10. října 2005

Rozhovor s Michalem Illichem, šéfem Jyxa, o jeho projektech Blog.cz a Mozek.cz a plánech do budoucna je sice neobyčejně krátký, nedostatkem zajímavých informací však neoplývá. Spustí Jyxo vlastní freemail? Přijde s desktopovým vyhledáváním? Na co se mohou těšit uživatelé služby Blog.cz? Na tyto a řadu dalších otázek přináší odpovědi tento rozhovor.

Michal Illich se narodil 24. ledna 1979, vystudoval Mensa gymnázium a nyní je v posledním ročníku na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, kde studuje psychologii. Vytvářením internetových vyhledávačů se zabývá od roku 1999, firmu Jyxo založil v dubnu 2002. Společnost Jyxo provozuje v první řadě stejnojmenný fulltextový vyhledávač Jyxo, ovšem dále třeba blogovací systém Blog.cz, nebo také wikiprojekt Mozek.cz.

Před časem Jyxo spustilo blogovací systém Blog.cz. Jak vlastně vznikl nápad realizovat tento projekt?

Víceméně náhodou – v uplynulých letech jsem se seznámil s původním majitelem domény a ačkoli jsme tehdy žádnou spolupráci nenavázali, tak nám později nabídl domény ke koupi za rozumných podmínek. A když už jsme domény měli, tak jsme je chtěli využít a blogovací systém se k nim hodil.

Blog.cz byl po svém spuštění opakovaně doplňován o nové funkce. Na co se mohou uživatelé v dohledné době ještě těšit?

Třeba na ankety, zasílání komentářů na e-mail, rozlišení nových a přečtených komentářů a možnosti přidat vlastní kódy Navrcholu a Toplist. Nejspíš přibude i možnost publikovat smskou a e-mailem.

Chystáte se někdy umožnit uživatelům plnou změnu designu, tedy ruční editaci XHTML a CSS šablon?

K čemu by to bylo dobré? Myslím otázku vážně – co by se s tím dalo dělat, co nejde ve stávajícím systému?

Třeba k možnosti vkládat kód pro implementaci služeb třetí strany od počítadel přes interaktivní prvky.

Počítadla tam budou, ankety také.

Zatím do hostovaných blogů není vkládána žádná reklama. Jak dlouho to tak zůstane?

Zatím nevíme. Rozhodně to zůstane ve stávajícím stavu (bez reklam) minimálně půl roku, ale možná i několikanásobně déle.

Jak jste zatím spokojen s úspěchem Blog.cz?

Velmi spokojen. V tempu nově zakládaných blogů jsme už na prvním nebo druhém místě v ČR. Na to, že Blog.cz je starý teprve dva měsíce, tak je to myslím úspěch.

Spustili jste vlastní blog o Jyxu a jeho službách a projektech. Pozorujete už nějaký jeho přínos, třeba v komunikaci s médii?

Zatím jsme to moc nesledovali, ale doufám, že jej čtou i lidé z médií. Nicméně všechny důležité novinky budeme i nadále mediím psát přímo.

Myslíte si, že firemní blogy budou v budoucnu patřit k dobrému byznysu?

Samozřejmě. Firemní blog je nejvhodnější médium pro malé a střední firmy. Je to levné, snadno ovladatelné a přitom dává blog firmě hodně možností.

Jyxo také provozuje stránky Mozek.cz, které byly před časem označovány některými komentátory za českou obdobu Wikipedie. Nezdá se ale, že by se tomuto projektu dařilo. Co vy na to?

Návštěvnost má slušnou – předpokládám, že několikanásobnou oproti české Wikipedii. Nicméně Mozek nezamýšlíme jako konkurenci k Wikipedii.

Jako co jej tedy zamýšlíte?

Současný Mozek je obecným „úložištem znalostí“ – wiki tam tvoří jen výraznou menšinu (pár procent), většinu tvoří adresy (rejstřík krajů, okresů, měst, ulic a domů), domény (prohledávatelný rejstřík všech .cz domén) a zákoník (plný text českých zákonů).

Neláká Jyxo vstup do dalších odvětví, jako jsou třeba freemailové služby?

Upřímně řečeno, s freemaily je spíš spousta práce a zodpovědnosti.

A co třeba desktopové vyhledávání?

Zatím jej neplánujeme – pro ČR se takový projekt nemůže zaplatit.

A hodláte v nejbližší době rozšířit své pole působnosti?

To nepochybně. Ale nechte se překvapit čím.

Jak se díváte na Google a jeho zakladatele. Spatřujete v nich konkurenci nebo spíše vzor?

Spíše konkurenci. Ostatně většina uživatelů Jyxa k nám přešla právě od Googlu.

Název „Jyxo“ údajně nic neznamená – jen prý hezky zní, a proto byl vybrán. Jak ale takové na první pohled nesmyslné slovo vzniklo a jak se dostalo písmeno „Y“ po „J“?

Udělal jsem script, který podle určitých pravidel hledal celosvětově volné domény. Z něj vypadlo pár kandidátů. Ty jsem pak prokonzultoval s lidmi a „Jyxo“ vyšlo jako vítěz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek zshlinecka.cz
Další článek aragorn.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *