Macromedia FLASH 4 – úvod

25. listopadu 1999

Dnešním dnem začíná seriál věnovaný relativně novému nástroji pro tvorbu webových stránek – a nejen pro ně – technologii Macromedia Flash 4. Asi by bylo zbytečné zdlouhavě popisovat, o co se vlastně jedná.

Každý, kdo se pohybuje po Internetu, tak na něj už určitě narazil ať již ve formě pěkné animace nebo ve formě hlášky typu: „váš prohlížeč nedokáže přehrát animaci“ a pravděpodobně poté jste byli přesměrování na server Macromedia.com, kde vám bylo nabídnuto stažení přehrávače pro FLASH.

Co to vlastně je Macromedia FLASH 4?

Jedná se o program schopný vytvářet vektorové animace opatřené zvukovými efekty. Vektorová grafika má oproti bitmapové dvě hlavní výhody. Tou první je možnost zvětšování či zmenšování bez ztráty ostrosti a kvality a tou druhou výhodou – a pro web docela podstatnou – je velikost výsledného souboru a ta je řádově nižší než např. u animovaného gifu. Plně funkční 30-ti denní verzi programu – pomocí které můžete FLASH animace vytvářet – si můžete stáhnout přímo ze Macromedia.com

Několik výhod technologie FLASH

Výhod technologie FLASH je skutečně hodně, vyjmenujme si několik těch nejdůležitějších:

  • Velikost animace vytvořené technologií FLASH oproti obdobné animaci obsažené v GIFu je řádově menší.
  • Možnost uzamknutí výsledného souboru – nikdo nemůže váš výtvor jednoduše otevřít a prohlédnout si zdrojový kód, jak je dnes možné u HTML stránek a tím ji tak případně modifikovat podle vlastních potřeb.
  • MP3 komprese – v případě používání zvuku či hudby v animaci je možné od čtvrté verze ukládat zvuk pomocí MP3 komprese, což vám pomůže docílit výrazného zmenšení výsledné velikosti souboru.
  • Streaming, neboli možnost přehrávání souboru při jeho současném stahování.
  • Spustitelný exe soubor – máte možnost uložit FLASH animaci jako samostatný .exe soubor, který potom můžete spouštět bez potřeby instalace přehrávače pro FLASH. Výhoda je jasná – umožní vám to například umístit firemní prezentaci na disketu nebo CD (viz prezentační CD na Invex od Eurotelu) a snadno ji tak prezentovat třeba na tiskové konferenci.

    Podpora prohlížečů

    Co se vlastně stane ve chvíli kdy si ve Vašem prohlížeči otevřete stránku, která obsahuje FLASH animaci (tedy soubor s příponou swf)? Váš prohlížeč tuto animaci zobrazí pomocí zásuvného modulu (plug-in), který je již standardně obsažen v  Microsoft Internet Exploreru 4, 5 a Netscape Navigatoru 4. Pokud plug-in nemáte naistalovaný, tak Vám je tato možnost automaticky nabídnuta přesměrováním na stránky www.macromedia.com, kde si jej můžete zdarma stáhnout – má něco přes 100 kB. Na své si přijdou také uživatelé všech nejrozšířenějších operačních systémů, neboť přehrávač pro FLASH je podporován většinou z nich, tedy Windows, Macintosh, Solaris a Linux.

    Rozšíření technologie FLASH

    Podle průzkumu z letošního října má přehrávač pro FLASH nainstalováno 88,3 procent prohlížečů a počet lidí, kteří mají FLASH přehrávač již dosáhl hranice 140 milionů. V českých zemích uvedené procento asi nebude tak vysoké, ale nesporné je, že má vzrůstající tendenci.

    Systemové nároky

    Minimální systémové nároky uváděné pro tvorbu FLASH animací nejsou nijak vysoké. Uvažte sami: Windows 95/98, NT; 133 Pentium procesor, 32 MB RAM nebo Power Macintosh s MacOS 7.5 a 32 MB RAM. Z vlastní zkušenosti bych přece jen doporučil alespoň Pentium 200 a 64 MB RAM.

    Odkazy pro inspiraci

    V našem seriálu o Macromedia FLASH 4 bychom si měli na příkladech ukázat velké možnosti tohoto nástroje. V České republice – narozdíl od USA není zatím bohužel mnoho firem, které se profesionálně (a na profesionální úrovni) zabývají tvorbou FLASH prezentací.

    http://www.areal.cz/ Firma, která je tvůrcem http://www.flashzone.cz/ a všech CD pro Eurotel ve FLASH.
    http://www.nexen.cz/ Tato firma má mimo jiné na kontě velmi dobrý web radio.station.cz.
    http://www.monge.cz/ Mladá firma, mající za sebou několik velmi dobrých FLASH prezentací, např. faktor-light.
    http://www.flashzone.cz/ První český server, který je věnovaný technologii Flash
    http://www.kimble.org/ Stránka bývalého hackera. Součástí stránek je vynikající comics.
    http://www.matinee.co.uk/ O 3D objektech, ktere se objevuji v teto prezentaci se v konferenci o webdesignu vedly dlouhe debaty.
    http://www.nrg.be/ Belgická firma zabývající se tvorbou vynikajících FLASH prezentací.
    http://www.balthaser.com/ Jedna z nejlepších stránek demonstrující možnosti FLASH technologie.

  • Štítky: Články

    Mohlo by vás také zajímat

    Nejnovější

    1 komentář

    1. Jesus Garcia

      Čvn 26, 2019 v 17:49

      It is very interesting website link for me and my websites. Thanks.

      Odpovědět

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *