Kontrola HTML – A Real Validator

2. září 1999

V internetovém světě tvůrců webových stránek panuje všeobecné mínění, že přes devadesát procent webových stránek nevyhovuje standardu jazyka HTML, což ale nebrání webovým prohlížečům internetové stránky nakonec správně zobrazit – i přes tento fakt ovšem vznikají programy, které správnost syntaxe HTML ověřují…

První, co mě zaujalo byla skutečnost, že si program po instalaci vynucuje studený restart počítače. Možná to bylo nutné, nicméně většina dnešního sharewaru se nainstaluje a „jede“. Nu, budiž.

Po spuštění programu se zobrazí hláška informující o tom, že jde o třicetidenní zkušební verzi a pak již můžete začít pracovat. Nejprve je nutné nastavit kódovou stránku kontrolovaných dokumentů – ale ouha, moje windowsovská 1250 tu nebyla. Zkusil jsem tedy zkontrolovat své soukromé stránky (49 dokumentů o celkové velikosti 624 KB) bez ohledu na nastavení a výsledek, jehož jsem se dočkal zhruba po půl minutě čekání, mě doslova vyděsil. Průměrný počet nalezených chyb byl někde kolem stovky v každém souboru, rekordem pak byl soubor, který podle validátoru obsahoval rovných 1291 chyb. Po „ruční“ kontrole nejhoršího dokumentu jsem se ale uklidnil, neboť jsem zjistil, že moje znalost HTML není až tak špatná, jak by se podle výsledku mohlo zdát.

Asi pět výtek se týkalo používání nenormovaných tagů (LEFTMARGIN, TOPMARGIN,…), dvě chyby byly neuzavřené párové tagy a ve zbývajících 1284 případech označil Validator za chybu české znaky, které neznal. Z toho celého vyplývá, že program je vhodný pouze pro uživatele, jež své stránky píšou v některém ze světových jazyků, nebo bez diakritiky.

Kromě kontroly můžete jednotlivé soubory otevřít v implicitním browseru, nebo editovat v Poznámkovém bloku. Patrně největším přínosem jsou pak referenční příručky se specifikací HTML 4.0 a HTML 3.2 zpracované formou hypertextového helpu. Silně mi ale vadila nemožnost vyhledávání.

Spokojen jsem nebyl s odinstalací, která zapomněla v registrech odkaz na jednu dynamickou knihovnu a v adresáři WindowsSystem nechala jeden soubor o velikosti téměř 1MB.

Program doporučuji tedy pouze těm, kdož nemají ve svých stránkách písmena s diakritikou a zároveň se snaží o co nejpřesnější dodržování norem HTML do verze 4.0.

Program najdete na těchto stránkách.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *