JavaScript a Ajax (John Resig)

29. února 2008

Když se mi dostala do rukou tato kniha, byl jsem trochu na rozpacích – vždyť knih o Ajaxu v češtině už několik máme, tak co by mohla přinést nového? Ale upoutal mě JavaScript v názvu… Že by se autor více zaměřil na klientskou část? A taky že jo!

Nejen to – Ajaxu se kniha věnuje v podstatě jen v závěru, na 60 stránkách ze zhruba 350, hlavní náplní je tedy JavaScript. Ale ne jen tak ledajaký. Je to JavaScript na hodně vysoké úrovni – nic pro začátečníky. Žádné jednoduché skriptíky na zabudování do vašich stránek rozhodně nečekejte. Spíše si rozšíříte obzory v oblasti objektově orientovaného programování. Z některých použitých konstrukcí mi šla hlava kolem, a to JavaScript docela používám.

První kapitola knihy JavaScript a Ajax je v podstatě jen širším úvodem a autor popisuje o čem bude na dalších stránkách psát. V následujících kapitolách vás naučí, jak správně objektově programovat v JavaScriptu, jak vytvářet znovupoužitelný kód a hlavně jak ladit (toolbary, inspektoři DOM, Firebug, Venkman) a testovat (JSUnit, J3Unit, Test.Simple). Když to čtete, připadá vám to jako banální učebnice OOP, ale autor se na těch několika stránkách mimo jiné zabývá rozsahy působnosti, uzávěry, kontextem, knihovnami Base, Prototype, frameworky Dojo, YUI a mnohými dalšími.

V další části věnované nevtíravému (unobtrusive) JavaScriptu se konečně dostáváme k DOM (Document Object Model). Naučíte se jej procházet a upravovat. Následují události a jejich obsluha (je probráno několik možností navázání na události – v MSIE musí být všechno trochu jinak), práce se styly a různá vylepšení formulářů. Závěr oddílu představuje tvorba vlastní galerie obrázků (lightbox).

Následuje konečně sekce zasvěcená AJAXu, kde krom vysvětlení vlastní technologie naleznete několik ukázek – AJAXem vylepšený wordpressovský blog, vyhledávání s automatickým dokončováním a vylepšená Wiki.

Hodně mě překvapila předposlední část, která je spíše teoretická. Pojednává o tom, kam se ubírá vývoj JavaScriptu – máme se tedy nač těšit, některé plány jsou vskutku velkolepé. Závěr tvoří tři přílohy – reference DOM, reference událostí a přehled aktuálních prohlížečů.

Publikace má jen 350 stran, ale stihne se dotknout a nakousnout mnoho témat. Škoda, že se jim autor nemohl věnovat déle. Buďme však vděční alespoň za to, že je v knize zmínil, přidal odkaz na další zdroje na internetu a mnohdy přidal i malou ukázku kódu. Jako odrazový můstek pro budoucí bádání to čtenářům postačí.

Autor v celé knize prosazuje používání nevtíravého (unobtrusive) JabvaScriptu – tedy takový způsob, kdy webová stránka je funkční i při vypnutém skriptování (jen jí bude chybět ta interaktivita). A toho se drží v celé knize, což je chvályhodné.

Abych knihu nevynášel až do nebe, musím na ni prozradit i jednu chybu, totiž ve zdrojových kódech jsou soubory špatně pojmenované – jejich názvy jsou doplněny čísly, ale uvnitř kódu vesele odkazují na názvy bez čísel. Což způsobuje nefunkčnost mnoha skriptů. Myslel jsem, že to je pouze nedostatek české verze, ale v originálních souborech je chyba stejná.

Na závěr musím přiznat, že mě kniha JavaScript a Ajax hodně překvapila. Netušil jsem, že někdo vydá až tak vysoce odbornou publikaci. V mé knihovničce si najde místo hned vedle kompletního průvodce od Flanagana a pokud to se skriptováním myslíte alespoň z poloviny tak vážně jako já, tak by vám tam také neměla chybět.

Název: JavaScript a Ajax
Autor: John Resig
Vydal: Computer Press
Cena: 399 Kč (359 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *