Jaká je podpora nových formulářových prvků v HTML 5?

22. března 2011

HTML 5 je nejnovější specifikace HTML, jazyka, se kterým pracují webové prohlížeče pro zobrazení webových stránek. Protože HTML 5 lze narozdíl od XHTML označit za přelomové, obsahuje spoustu nových a zajímavých funkcionalit, které nejenom usnadňují tvorbu webových stránek vývojářům, ale také zjednodušující jejich používání samotnými koncovými uživateli. Spousta z těchto nových funkcionalit se vztahuje k webovým formulářům (web forms), namátkou jmenujme třeba nové typy vstupních prvků (například pro e-mail, telefon, URL, vyhledávání, datum atd.) Jaká je ovšem současná podpora těchto nových funkcionalit pro webové formuláře v internetových prohlížečích? To napoví příjemně působící stránka s názvem The Current State of HTML 5 Forms.

Formuláře HTML 5

Tabulky s podporou jednotlivých funkcionalit jsou skutečně aktuální a zahrnují například i nedávno vydaný prohlížeč Internet Explorer 9 nebo Firefox 4.

Zdroj: wufoo.com.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

3 komentářů

  1. anonym

    Bře 23, 2011 v 12:26

    zajímalo by mne, jak jste přišel na „přelomovost“ html5 a neopak na „nepřelomovost“ xhtml?

    html5 JEN po dlouhé době přidává novou funkcionalitu a požadavky na prohlížeč.

    xhtml naopak zcela změnilo pojetí a přineslo stoprocentní parsovatelnost stránek, které jsou jím napsány.

    Slavné nové tagy jako „canvas“ šly snadno zapsat i v xhtml1, stejně jako jakýkoliv jiný, který si kdokoliv vymyslel. Stačilo, aby se na nich prohlížeče shodli a podporovali je.

    Takže závěr: jediné skutečně přelomové na html5 je, že konečně někdo přestal jen kecat a navrhl standard, který prohlížeče začali implementovat. A pod značku určený pro značkovací jazyk zatáhl i požadavky na související technologie (javascript, datové úložiště a pod).

    Odpovědět
  2. anonym

    Bře 23, 2011 v 12:29

    ještě se opravím: xhtml umožňuje komukoliv přidat si vlastní tagy a jejich atributy, přičemž nenarušuje validnost stránky a její čitelnost pro ostatní.

    Prostě když budu potřebovat vlastní tagy pro grafické operace, tak si přidám vlastní namespace a v něm pak pracuji. Pokud by někdo vytvořil pro xhtml1 namespace s canvas a dohodl, že jej budou rozpoznávat a stejně interpretovat různé prohlížeče, mohl tu být tag canvas již deset let. Bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do standardu xhtml.

    Odpovědět
  3. Anonym

    Bře 23, 2011 v 15:39

    Dovolte mi se zapojit.

    XHTML z hlediska vyvoje webu a webovych stranek neprineslo absolutne nic noveho, To, ze zprisnilo specifikaci (a teoreticky tak usnadnilo parsovani stranek), nemelo v praxi zadny znatelny a prakticky dopad.

    HTML 5 narozdil od XHTML ovsem reflektuje vyvoj webu jako takoveho + pridava nove funkcionality, ktere, jak je psano ve clanku, skutecne usnadnuji vyvoj stranek.

    XHTML neumoznuje pridavat vlastni tagy a atributy. Specifikace XHTML je proste jednou dana standardacni organizaci (W3C) a nic noveho do ni pridavat nejde. Proste to, co tvrdite, neni pravda. Ale predpokladam, ze s nejvetsi pravdepodobnosti jste si jen popletl XHTML s XML, ktere neco takoveho vyslovne umoznuje (resp. je to jeden z hlavnim principu XML).

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *