H-Brouczek v1.3 – editor HTML

29. srpna 2000

Pokud patříte mezi lidi, kteří tvoří stránky psaním zdrojového HTML kódu a nepotřebují využívat různé (mnohdy i složité) HTML editory a vystačí si pouze s jednoduchými stránkami, je práce pro vás je určen freewarový program H-Brouczek v nové verzi 1.3. Jedná se o docela povedený jednoduchý prográmek bez větších efektů, který je vhodný pro tvorbu nenáročných věcí. Pokud vám stačí pouze nenáročná webowá prezentace nebo se teprve učíte psát HTML, jste na správném místě.

O programu

Sharewarová verze je omezena na 80 spuštění. Registrace je bezplatná. Velkou výhodou je H-Brouczek v1.3, že celý program je psán v češtině a má velice snadné a příjemné ovládání. Na disku zabírá zhruba 650 Kb, pracuje pod Windows 95/98/NT/2000 a je graficky a hardwarově nenáročný (spustíte i na 486).

Vzhled programu

Po zapnutí programu vám najede úvodní logo s verzí programu. Aby jste se dostali dále, je třeba na úvodní obrazovce kliknout. Po spuštění vám najede základní nabídka programu. V horní části se nachází programová lišta tak, jak ji známe i z jiných programů. Po levé straně je sloupec s přehledem disků, adresářů a souborů. Pokud nemáte program zaregistrovaný, svítí vám červeným nápis Shareware a počet možných spuštění. Celý vzhled programu se mírně podobá Homesite.

Pokud dáte volbu Nový dokument, objeví se vám čistý list a v horní části se zobrazí různé přepínače, které byly doposud schovány. Nyní můžeme přistoupit k funkcím samotného programu. V menu soubor se nacházejí klasické věci – Otevřít nový dokument, Editovat již uložený dokument a Ukládat dokument (dá se uložit pouze ve formátu *.HTML). V menu úpravy můžete editovat, mazat a vkládat. Můžete také hledat vlastní řetězce. Velmi výhodná je funkce Robot. Pokud se nechcete zbytečně trápit s vytvořením základního designu stránky, nebo pokud to zatím neumíte, můžete si vybrat ze tří předdefinovaných stylů. Můžete volit mezi svislým sloupcem, sloupcem a vodorovnou čárou nebo odrážkovým stylem. Psaný HTML kód se automaticky ukládá do postraních sloupců dle vybraného stylu. Netradiční je menu Hlavní (netradiční název). Zde můžete volit mezi zvukem na pozadí (klasická záležitost), dále můžete určit základní vzhled stránky (barva pozadí, barva odkazu a barva odkazu po kliknutí). Na výběr se nabízí pouze devět základních barev. Samozřejmě, že si můžete také udělat vlastní hlavičku (ale již v kódu).

V menu záložky písmo můžete měnit základní vzhled písma – zda se má psát normálně, tučně, kurzívou nebo podtrženě. Zarovnávat můžete k pravému okraji nebo nechat písmo centrovat.

Obrázek

Vkládání objektů do pole – může se jednat o obrázek (vyberete obrázek, umístíte kam chcete, můžete mu také dát rámeček a určit jeho tloušťku a také zvolit ALT text – což je malá bublinka, která se objeví, pokud na objekt poukážete kurzorem myši, nebo při startu stránky. Pokud chcete vložit text, vyberete adresář, ze kterého chcete čerpat (musí se jednat pouze o formát *.TXT), ve spodní části okna se vám objeví náhled souboru (nemusíte tedy vyjíždět z programu a dívat se např. přes zápisník nebo Wordpad.). Pokud chcete vložit linku (vodorovnou čáru) udáte její barvu (pouze základní) a tloušťku. Stejně tak můžete vložit odkaz (na jinou stránku, soubor v adresáři nebo na obrázek).

V záložce okna si vyberete, zda chcete mít právě editována okna stránek nad sebou, mozaikově či kaskádově rozděleny (vhodné pokud např. pracujete s dvěmi různými složkami HTML kódu najednou a potřebujte kopírovat jednotlivé odkazy do sebe).

Samozřejmě můžete také vyjet informace o verzi programu a jednoduchou nápovědu, zde také můžete zaregistrovat svou verzi programu.

To je z nástrojové lišty programu všechno, nyní se můžeme přesunout do tlačítkových přepínačů pod lištou. První, čeho si asi všimnete je papír – nejedná se o nic jiného než o náhled vytvořeného dokumentu. Velikou výhodou je, že se samotný náhled nespouští ve vašem systémovém prohlížeči (IE nebo v NN), ale přímo v samotném programu. Odpadají tak zbytečné problémy se spouštěním, a vše je velmi rychlé a efektivní. Pokud bud chtít s náhledem skončit, zmáčknete tlačítko zavřít a dostanete se zpět do režimu psaní kódu.

Obrázek

Hned vedle náhledu se nacházejí klasické tlačítka pro rychlou editaci – otevřít, zavřít, nový dokument. Nemusíte tak jezdit do nástrojové lišty. Nyní se dostáváme ke skupině osmi přepínačů. První z nich se nazývá vlastní – jedná se vlastně o samotné a propracovanější nastavení stránky. Zde můžete definovat vlastní kódy – to ty, které nejčastěji používáte – pokud si ovšem nastavíte definici vlastních kódů – tlačítko hned vedle – k dispozici je pouze pět definovatelných stylů. Je to velice dobrá pomůcka, hlavně pokud třeba něco zkoušíte a potřebujete často opakovat. Take si můžete vytvořit tři šablony (které ovšem předem nadefinujete). To je vhodné, pokud často používáte styl určitého dokumentu a nechce se vám neustále přepisovat zdrojový kód . Název a popis se vám ukazuje v bublince, pokud na dokument poukážete kurzorem myši. Změna v nastavení šablon se ale projeví až po opětovném startu programu.

Dalším přepínačem je Body. O něm byla řeč výše – jedná se o základní nastavení parametrů stránky – barvy, hlavičky, info pro Netscape, vložení zvukového pozadí. Nyní můžete editovat styl písma. Vyberete si barvu, zarovnání, tučnost, můžete podtrhnout nebo sklopit, vybrat velikost a font písma (přednastavené je systémové). Dále můžete využít funkcí preformated, strong a psací. V menu zarovnání si vyberete styl zarovnaní a zda-li chcete psát řádkově nebo v odstavcích.

Při použití menu Seznamy si můžete vytvořit odrážky a tabulky. U tabulek si vyberete počet sloupců a řádů (přednastaveno je 3×3), velikost tabulky, barvu tabulky a text, který do jednotlivých bublin tabulky umístíte.

Editační tlačítko úpravy vám zvládne věci typu vyjmout, kopírovat, vložit do schránky a vyjmout ze schránky. Dále můžete hledat a mazat označený text.

Předposlední je záložka Ostatní. Zde můžete vkládat text, obrázek, linky, odkazy, emailové adresy, poznámky pod čarou, zjistit kód příslušné barvy a také vytvořit klikací mapu A samozřejmě nemůžou chybět ani formuláře – odeslat, vymazat, textové pole, check box a další.

Výhody programu

  • Jednoduchost
  • Snadné ovládání
  • Nenáročnost na hardware
  • Registrace zdarma
  • Zpřístupnění nejpoužívanějších kódů
  • Snadný náhled

    Nevýhody

  • Efekty
  • Občasný výskyt chyb
  • Pouze jeden ukládací formát

    Program H-Brouczek v1.3 a se zdá být vhodným freewarovým nástrojem pro ty, kteří neočekávají od svých stránek nic velkého, nebo pro ty, kteří potřebují udělat pouze malé editační změny ve svém dokumentu a nechtějí spouštět náročné HTML editory. Vzhledem k funkcím programu a faktu, že je zcela zadarmo se dá uvažovat jako o vhodném řešení. V nejbližších dnech by se měla na Internetu objevit nová verze 1.3b, která má pokrýt výskyt chyb a dodat programu nějaké příjemné změny. Nechme se tedy překvapit.

    Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

  • Štítky: Články

    Mohlo by vás také zajímat

    Nejnovější

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *