Formu určuje funkce

31. března 2003

Přestože nejsem designér, postupně jsem jim začal rozumět, a to nejen díky své časté spolupráci s webdesignéry, ale také proto, že jsem byl již v raném věku uveden do světa průmyslového designu. Nikdy jsem nic nevytvořil, ale naučil jsem se design kriticky posuzovat…

Základním pravidlem jakéhokoli designu je, že „formu určuje funkce“. Pokud má objekt plnit určitou funkci, musí jeho design tuto funkci podporovat tak dalece, jak jen je to možné. To platí pro průmyslový design a v mnohem vyšší míře i pro webdesign.

Někteří designéři však nerozumí funkci webu, proto dělají špatná rozhodnutí o jeho formě. Nejednou jsem se setkal s „tvůrčími“ osobnostmi, jejichž práce byly přinejlepším průměrné, a které vykazovaly nestydatou lhostejnost k Webu jako médiu. Byli to Designéři s velkým D. Věděli všechno.

Umění

Nejkurióznějším příkladem výše zmiňovaného byla umělkyně, která právě dokončila Rietveld Academy a ucházela se o místo u společnosti, ve které jsem pracoval. Když jsem se jí zeptal, čím by se chtěla zabývat, vysvětlila mi, že její nezměrné tvůrčí nadání z ní činí obzvláště vhodnou osobu pro jednání s klienty o dosud nevyužitých uměleckých možnostech jejich webových stránek. Jemně jsem jí navrhl, že by měla nejdříve získat nějaké praktické zkušenosti, ale ona si byla naprosto jistá tím, že by tuto práci mohla zastat okamžitě.

Její webové stránky byly šokující. Jediným příznakem kreativity byly animované gify zadku běžícího tygra, které, jak jsem nakonec zjistil, plnily úlohu hlavního navigačního menu.

Od této události se vyhýbám lidem, kteří se prohlašují za „velice tvůrčí“, a obecně poněkud nedůvěřuji umělcům.

Mezi úspěšným umělcem a úspěšným webdesignérem je obrovský rozdíl. Coby umělec tvoříte něco, co působí na vás a vybrané (solventní) publikum. Coby webdesignér tvoříte něco, co musí zapůsobit na cílovou skupinu vašeho klienta. Působení na publikum takto vzdálené není něco, co může dělat průměrný umělec (nebo co by měl dělat).

Jistě, umělec se může stát dobrým webdesignérem, ale pouze tak, že se naučí zvládat úplně nové nástroje.

Tisk

Zpočátku byl webdesign zásadně ovlivňován tiskovým designem (DTP). Přestože jsou DTP designéři schopni dokonale působit na publikum svých klientů, zjistil jsem, že někteří z nich mají velké problémy s pochopením účelu webu.

Coby začínající programátor jsem byl mírně znepokojen, když mi bylo nařízeno, abych vytvořil obrázky obsahující text stránky, „protože prohlížeče nepodporují tento font“. Přemýšlel jsem, zda je to opravdu ten nejlepší způsob, jak tvořit weby. Později jsem pochopil, že tito designéři nedokázali myslet flexibilně, že především nerozuměli médiu. Jejich nejdůležitějšími prioritami byly fonty a barvy místo obsahu a interaktivity.

Všem trvalo několik let, než si uvědomili, že se webdesign liší od DTP. Nastal tedy čas, abychom začali zjišťovat, jak se liší. Jedna věc je však jistá – formu určuje funkce.

Web

I když jste v patřičném rozpoložení, abyste byli schopni flexibilního myšlení (v kontextu Webu coby nového média), není to vždy jednoduché.

Vezměme například první DHTML skript, který jsem kdy napsal pro komerční stránky. Tento web měl jednoduchou navigaci v horní části. S designérem jsme se dohodli, že když uživatel klikne na odkaz, do pozice nad ním pomalu najede list. On nakreslil list a já jej rozpohyboval.

Ale forma neurčovala funkci. Funkce volala po hlavní navigaci v horní části a forma ji mohla následovat v podobě ukazatele, který by uživatele informoval o tom, kterou stránku si právě prohlíží. Pomalý pohyb ukazatele byl však naprosto nesmyslný.

Proč jsem napsal tento DHTML skript? Protože jsem chtěl napsat DHTML skript, samozřejmě. Není to zrovna nejlepší důvod, a dokonce jsem to věděl, ale přesto jsem to tak udělal.

Nepochopení funkce webu není vyhrazeno pouze pro designéry. Technici mohou mít stejný problém.

Formu určuje funkce

Výše popsané příklady ukazují, že forma by měla být určována funkcí. Pokud se forma webu stane cílem sama o sobě, místo prostředkem vedoucím k vytyčenému cíli, nebude web fungovat.

Setkáte-li se někdy s designérem, který bude klást uspokojení ze své tvorby nad tvorbu funkčního webu, můžete si být jisti, že nerozumí Webu. Samo o sobě to ale není problém, protože tam budete vy, abyste mu poradili. Měli byste se pokusit přimět ho, aby věnoval Webu pozornost jako odlišnému médiu, kde jsou obsah a interakce mnohem důležitější než čistá forma.

Naštěstí se většina designérů učit chce. Když jsem nastupoval na své poslední místo, umělecký ředitel mě okamžitě informoval, že toho o webdesignu moc neví a že je ochoten naslouchat mým návrhům. Jeho profesionální postoj usnadňoval vzájemnou spolupráci.

Jiné designéry je obtížnější přesvědčit. Většinou se problematický designér Webu obává. Nevidí zřetelně možnosti a omezení tohoto média a bojí se zeptat, protože to on má být profesionál, který ví všechno.

V takovém případě byste se měli pokusit vysvětlit mu možnosti média, majíce přitom na zřeteli jeho pocity strachu a nedůvěry. Pokud tento postup selže, přijměte skutečnost, že ho nepřesvědčíte. Dokončete aktuální projekt tak rychle jak to bude možné a příště se tomuto konkrétnímu designérovi vyhněte.

Naštěstí tento problém postupně mizí. Postupující profesionalizace webového průmyslu změní DTP pracovníky a jiné designéry ve webdesignéry a vypudí těch několik tvrdohlavých, kteří odmítají porozumět Webu.

Informace o překladu

Původní článek: Form follows function (Digital Web Magazine, 6. 2. 2003)
Překlad: Málek, Vilém.
Odborná a jazyková spolupráce: Piper, Eric, Šalanda, Marek.
Přeloženo se svolením autora a Digital Web Magazine (další překlady).

About translation

Original article: Form follows function (Digital Web Magazine, 6. 2. 2003)
Translation: Málek, Vilém.
Language and expert collaboration: Piper, Eric, Šalanda, Marek.
Language of translation: Czech (for readers from Czech and Slovak republics)
Translated with the permission of Digital Web Magazine and the author (other translations).

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek worldlive.cz
Další článek XHTML - element object
Štítky: Články, překlady

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *