Dejavu.org – návrat starých časů

1. září 2000

Od dnešního dne se budete na Intervalu.cz pravidelně každý pátek setkávat s naším WebTipem pro čtenáře, který bude obsahovat názor redaktora na vybrané www stránky, které se ostatních budou odlišovat svým grafickým zpracováním nebo svým obsahem a které by vám mohly být dobrou inspirací při tvorbě vlastních wwww stránek.

Mnoho lidí při tvorbě vlastních stránek narazí na problém kompatibility zobrazení stránek v jiných prohlížečích. I přes fakt, že Internet Explorer verze 4 a 5 má dnes po celém světě drtivou převahu, existují stále prohlížeče s nezanedbatelným procentem uživatelů – jedná se především o Netscape Navigátor, v menší míře o Operu, která je dnes již ve čtvrté verzi.

Tvorba stránek pro tyto prohlížeče je docela bezproblémová, stačí si je nainstalovat a používat. Problém ale nastane, když chcete stránky ladit i pro starší verze prohlížečů – například Internet Explorer 2.0, či Netscape 3.0. Co se týče Internet Exploreru – pokud nemáte na svém počítači dva operační systémy, zapomeňte na to, že byste mohli mít nainstalovány dvě verze Exploreru – ta poslední nainstalovaná vždy přepíše instalaci původní a stejný „problém“ je myslím i s Netscape Navigátorem.

Jak tedy ladit stránky pro starší prohlížeče? Možností je více a ani jedna z nich není zcela ideální. Buď si rozdělíte disk na dvě nezávislé části s tím, že každá část bude obsahovat vlastní instalaci operačního systému a budete se mezi nimi přepínat při startu počítače anebo případně požádat své internetové přátele, kteří již takovou konfiguraci provozují a pravidelně je žádat o ověření vzhledu. Je tu ještě třetí možnost – využít nějakého dostupného simulátoru starších prohlížečů. Zde ovšem může nastat problém v tom, protože ne každý simulátor prohlížeče interpretuje stránky skutečně tak, jak to uměl originál. Je to ovšem nejdostupnější řešení. Dnes popisovaný web Dejavu.org o této koncepce příliš nezapadá, ale přesto považuji za nutné se o něm zmínit.

Úvodní stránka Dejavu.org

Zaměření webu

Jak už bylo psáno v poněkud delším úvodu článku, Dejavu.org je zaměřen na historii prohlížečů. Nabízí kromě jejich simulace také časovou osu ukazující několik důležitých momentů ve vývoji internetových prohlížečů. Začíná se opatrnými krůčky v roce 1992 přes válku prohlížečů v roce 1996-97 až po současný IE a Mozillu. Pod časovou osou přitom navíc naleznete krátké, ale zajímavé články popisující danou éru. Pokud vás tedy zajímá historie prohlížečů, je tato část webu pro vás velmi užitečná.

Druhá část wenu je zaměřena na simulování prohlížečů – je zde nabízen NCSA Mozaic, Mozaic Navigator, Netscape Navigator, Lynx, Internet Explorer a pár dalších prohlížečů. Nevím sice, jak vypadal takový Netscape 1.0, ale vzhledově si mi zdá velmi podařený – samozřejmě, na svoji dobu.

Grafické zpracování

Grafické zpracování webu laděné do šedé barvy je velmi nenáročné. Z  Dejavu.org mám takový pocit, že byl sám vytvořen pro zobrazování právě v takových prohlížečích, které Dejavu.org sám popisuje :o). Dejavu.org používá rámce (frame), takže o jeho návštěvu v prohlížečích bez podpory rámců si můžete nechat zdát. Vzhledem k tomu, že rámce se používají od třetích verzí prohlížečů (tedy, jestli se nemýlím), není to žádné omezení. Grafika tedy pro svůj účel dostačuje, načítání stránek je velmi slušné i přes fakt, že se tvůrci webu zmiňují o slabé připojení k Internetu díly nákladům na provoz webu. Navigace Dejavu.org – zejména u článků v Timeline by mohla být řešena lépe.

Použitelnost serveru

Použitelnost serveru se dá rozdělit do dvou části – pokud vás zajímá pouze historie vývoje prohlížečů, budete určitě spokojeni, je zde k dispozici velké množství informací, které byste jinak museli dlouho hledat a možná byste je nenašli vůbec.

Ta druhá část Dejavu.org je podle mě již slabší a týká verzí simulovaných verzí prohlížečů. Bohužel zde nejsou k dispozici žádné trojkové verze prohlížečů – Internet Explorer je simulován ve verzi 2.0, a Netscape Navigátor ve verzi 1.0. Nedělám si žádné iluze o tom, že někdo ještě může tvořit stránky pro tyto archaické verze – simulace prohlížečů tak zcela jistě nebude sloužit pro ověřování vzhledu stránek, ale pouze pro zjištění (či pobavení návštěvníka), jak vypadají dnešní stránky zobrazované minulostí :o) Obvykle je to hrůza, ale takové Yahoo vypadá v Internet Exploreru 2.0 překvapivě dobře.

Závěrem článku

Myslím si, že tvůrcům Dejavu.org nešlo ani moc o to, aby se daly nasimulovat všechny možné a nemožné verze internetových prohlížečů, ale spíše současným uživatelům Internetu ukázat, jak vypadal Internet a internetové prohlížeče v době kamenné, kdy si mohla převážná část naší, ale i světové veřejnosti nechat o připojení na Internet zdát a za to patří tvůrcům Dejavu.org velký dík.

WebTIP 1.9.2000 – Dejavu.org, http://www.dejavu.org.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *