Bezpečí kódu stránky?

13. dubna 2003

Mnohé z vás už jistě někdy napadlo, že by nebylo špatné skrýt obsah některé stránky či její zdrojový kód před náhodnými uživateli, kteří bývají až příliš zvědaví. Z vlastní zkušenosti vím, že potřeba schovat zdrojový kód stránek (z jakéhokoli důvodu) není u webmasterů ojedinělá, ba naopak.

Program Atrise HTMLock je schopen vaše přání splnit. Pracuje na principu JavaScriptu, ochrana kódu tedy není samozřejmě příliš dokonalá. Mohli byste namítnout, že je lepší použít například PHP + sessions, ale to už bychom se pohybovali ve zcela jiné rovině. Soustředíme se především na skrytí zdrojového kódu před nepovolanou osobou, pro což nám tento program zcela postačí.

Okno programu Atrise HTMLock

Samotné zabezpečení stránky probíhá v několika krocích. V prvním kroku (viz obrázek výše) si zvolíme soubor, který chceme zakódovat, a také vybereme cílovou složku pro umístění záložního souboru – program totiž pokaždé vytváří záložní kopie souborů, které upravuje.

V dalším kroku si můžeme zvolit heslo, které bude pro přístup na stránku vyžadováno. Současně také dojde k zašifrování zdrojového kódu. Pokud ovšem ponecháme předdefinované heslo „default“, nebude jej stránka vyžadovat a dojde tak pouze ke skrytí zdrojového kódu.

V posledním kroku upřesníme způsob, jak má být stránka zabezpečena. K dispozici je několik různých šablon s rozmanitými funkcemi, můžeme například zaheslovat pouze přístup k dokumentu, nastavit skrytí zdrojového kódu atd.

Po výběru zabezpečení následuje samotné vygenerování stránky. Pokud jsme zvolili ochranu heslem, pak je heslo vyžadováno původním dokumentem a záložní kopie dokumentu obsahuje zašifrovaný zdrojový kód, ve kterém bychom se pravděpodobně opravdu nevyznali, ostatně níže je uvedena drobná demonstrace výsledku (výřez zdrojového kódu skriptu, jež v originále obsahoval cca 12 řádků programu).

Tento zdrojový kód si patrně nepřečte nikdo z vás

Program je bohužel trialware. Je omezen tak, že pro „uzamykání“ stránky je nastaven limit na 4 Kb a větší stránku nelze upravit. Po instalaci zabírá na disku něco málo přes 2 MB.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek predprodeje.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *