Vlastní web: Jak nainstalovat WordPress?

24. června 2024

WordPress je nejpopulárnější systém pro správu obsahu (CMS) na světě. Díky své flexibilitě a rozsáhlé komunitě uživatelů je ideální volbou pro tvorbu jakýchkoli webových stránek, od osobních blogů po rozsáhlé e-shopy. V tomto článku vás provedeme krok za krokem procesem instalace WordPressu a nakonec vám ukážeme, jak to udělat jednoduše díky správnému webhostingu.

Co je WordPress?

WordPress je open-source CMS, které umožňuje snadnou tvorbu a správu webových stránek. S WordPressem můžete vytvářet stránky bez nutnosti znalosti programování, a to díky široké škále šablon a pluginů, které jsou k dispozici.

Před instalací

V první řadě je třeba si zkontrolovat několik věcí:

  1. Doména: Ta spolu s webhostingem představuje místo, kde budou vaše stránky uložené. Doména je poměrně jednoduchá záležitost, zvládnete ji většinou registrovat na pár kliknutí. V Česku je nejvhodnější CZ doména
  2. Webhosting: Zde už máte na výběr více možností. Vždy je třeba myslet na to, zda na daný hosting mohu WordPress vůbec nainstalovat. Rozhodně zvažte také hosting, který má WordPress již nainstalovaný. Takový hosting vám může ušetřit hromadu práce nejen s instalací samotného WordPressu, ale také s jeho zabezpečením a správou. 
Pokud se rozhodnete pro webhosting s již předinstalovaným WordPressem, je doména a webhosting to jediné co musíte řešit. Následující body můžete v takovém případě vypustit. (více o tomto typu hostingu najdete v závěru článku).
  1. FTP klient: File Transfer Protocol (FTP) klient je software, který vám umožňuje nahrávat soubory z vašeho počítače na váš webový server. Mezi oblíbené FTP klienty patří například:
    1. FileZilla: Bezplatný a open-source FTP klient, který je dostupný pro Windows, Mac a Linux. Umožňuje snadnou správu souborů na serveru prostřednictvím intuitivního rozhraní.
    2. Cyberduck: Další populární FTP klient, který je dostupný pro Mac a Windows, známý pro svou uživatelskou přívětivost a podporu různých protokolů (FTP, SFTP, WebDAV). 
    3. Total Commander: Výkonný správce souborů pro Windows, který obsahuje integrovaného FTP klienta. Uživatelům umožňuje snadnou správu souborů a složek, a také přenos souborů mezi počítačem a serverem pomocí jednoduchého a přehledného dvoupanelového rozhraní.
  2. Textový editor: Pro úpravu konfiguračních souborů a případné drobné úpravy kódu budete potřebovat textový editor. Některé z doporučených textových editorů jsou:
    1. Notepad++: Bezplatný textový editor pro Windows, který podporuje zvýrazňování syntaxe pro různé programovací jazyky a nabízí mnoho užitečných funkcí pro vývojáře.
    2. Sublime Text: Rychlý a vysoce přizpůsobitelný textový editor dostupný pro Windows, Mac a Linux. Je oblíbený mezi vývojáři pro svou jednoduchost a rozsáhlé možnosti rozšíření.
    3. VS Code (Visual Studio Code): Bezplatný editor od Microsoftu, který je velmi populární mezi vývojáři díky svým výkonným funkcím, rozšířením a integraci s Git. VS Code mohu i osobně doporučit pro začátečníky. 
  3. MySQL databáze: WordPress používá MySQL databázi pro ukládání veškerého obsahu a nastavení vašeho webu. MySQL je relační databázový systém, který je široce používán v kombinaci s PHP. Při zakládání nové databáze budete potřebovat:
    1. Vytvořit databázi: To obvykle provedete prostřednictvím ovládacího panelu vašeho webhostingu (např. cPanel, Plesk). Proces zahrnuje vytvoření nové databáze a uživatele s plnými právy pro tuto databázi.
    2. Uživatelské jméno a heslo: Budete muset vytvořit uživatele databáze a přiřadit mu silné heslo. Tyto údaje budete potřebovat při konfiguraci WordPressu.
    3. Databázový hostitel: Většinou je to localhost, pokud váš poskytovatel hostingu neurčí jinak.

Proces instalace

1. Stažení WordPressu

Pokud tedy neplánujete využít některý z webhostingů, který má wordpress již nainstalovaný, pak navštivte oficiální web WordPressu a stáhněte nejnovější verzi. Po stažení soubor rozbalte.

2. Nahrání na webový server

Připojte se k vašemu webovému serveru pomocí FTP klienta a nahrajte rozbalené soubory WordPressu do root adresáře vašeho webu (často public_html nebo www).

3. Vytvoření databáze

Přihlaste se do ovládacího panelu vašeho hostingu (např. cPanel) a vytvořte novou MySQL databázi a uživatele. Ujistěte se, že máte zapsané přihlašovací údaje, protože je budete potřebovat během instalace WordPressu.

4. Konfigurace WordPressu

Přejděte na adresu vašeho webu ve webovém prohlížeči. WordPress automaticky spustí instalační skript. Během tohoto procesu budete požádáni o zadání:

  • Jména databáze
  • Uživatelského jména databáze
  • Hesla databáze
  • Databázového hostitele (obvykle localhost)
  • Prefixu tabulek (lze ponechat výchozí wp_, ale doporučuje se jej upravit kvůli bezpečnosti)

Po zadání těchto údajů WordPress vytvoří konfigurační soubor (wp-config.php).

5. Dokončení instalace

Dokončete instalaci tím, že zadáte název vašeho webu, vytvoříte administrátorský účet a nastavíte heslo. Po úspěšném dokončení se můžete přihlásit do administrace WordPressu a začít vytvářet obsah.

6. Zabezpečení WordPressu

Zabezpečení WordPressu je klíčové pro ochranu vašich stránek před útoky. Několik základních kroků zahrnuje:

  • Využití protokolu a přesměrování na HTTPS (více zde)
  • Pravidelné aktualizace WordPressu, šablon a pluginů
  • Použití silných hesel a dvoufaktorové autentizace
  • Instalace bezpečnostních pluginů jako je Wordfence nebo Sucuri (více zde)
  • Pravidelné zálohování databáze a souborů (více zde)

Řešení na pár kliknutí: Hosting s předinstalovaným WordPressem

Pro ty, kteří chtějí ušetřit čas a vyhnout se technickým komplikacím, existují hostingové služby, které nabízejí předinstalovaný WordPress. Tyto služby zahrnují vše potřebné, včetně nastavení databáze a zabezpečení. Jedním z takových poskytovatelů je CZECHIA.COM, který nabízí WordPress Hosting s předinstalovaným WordPressem a kompletním zabezpečením včetně TLS/SSL certifikátu. Vyhnete se tak potřebě FTP klienta, textového editoru i zakládání databáze. 

S tímto “specializovaným” typem webhostingu od CZECHIA.COM také přichází mnoho dalších výhod. Servery jsou optimalizovány speciálně pro WordPress, což zajišťuje rychlé načítání stránek a stabilní výkon. Systém se dále stará o pravidelné aktualizace WordPressu, pluginů a šablon, což pomáhá udržovat web bezpečný a aktuální. Součástí jsou také již dříve zmíněná bezpečnostní opatření, jako TLS/SSL certifikát, GEO IP modul, firewall, ochrana proti DDoS útokům, denní zálohování dat nebo přesměrování na HTTPS.. Začátečníci, ale i pokročilí zákazníci, určitě ocení přístup k odborné technické podpoře, která je připravena pomoci s jakýmikoli problémy nebo dotazy týkajícími se jejich WordPress hostingu a to 24/7.

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *