Užitečné nástroje pro bezpečnost na internetu

17. října 2024

Jak chránit své soukromí na internetu? Jak rozpoznat online podvody a nenaletět? Na to jsme se zaměřili v předchozích článcích u příležitosti Cybersecurity Awareness měsíce. Nyní bychom se rádi podívali na užitečné nástroje, které mohou pomoci zvýšit vaši online bezpečnost. 

1. Have I Been Pwned (HIBP)

Have I Been Pwned je bezplatná online služba, která vám umožňuje zjistit, zda byla vaše e-mailová adresa nebo hesla kompromitována v některém z úniků dat. Stačí zadat svou e-mailovou adresu a HIBP zobrazí podrobnosti o tom, zda byla součástí nějakého narušení bezpečnosti. Tato služba, kterou spravuje expert na kybernetickou bezpečnost Troy Hunt, také nabízí možnost nastavit upozornění, pokud se váš e-mail objeví v budoucích únicích. 

2. Mozilla Firefox Monitor

Mozilla Firefox Monitor je další užitečný nástroj, který vám umožní zjistit, zda byl váš e-mailový účet zasažen porušením dat. Monitor vás také upozorní na nejnovější porušení bezpečnosti a poskytne tipy, jak se chránit. Výhodou tohoto nástroje je jeho integrace s Firefoxem, což znamená, že upozornění na potenciální hrozby můžete dostávat přímo do svého prohlížeče (pokud jste uživatelem Firefox).

3. DeHashed

DeHashed je pokročilý vyhledávací nástroj v databázích úniků dat. Umožňuje nejen hledat podle e-mailů, ale i podle jmen, uživatelských jmen, IP adres a dalších informací. DeHashed je určený spíše pro uživatele, kteří potřebují detailní informace o možných únicích, a může být užitečný zejména pro IT profesionály a kybernetické odborníky.

4. Zoner AntiVirus Online

Zoner AntiVirus Online je praktický nástroj, který umožňuje rychlou kontrolu podezřelých souborů. Nahrajte soubor do online služby a Zoner AntiVirus ho prověří pomocí své vlastní heuristiky. Tento nástroj je známý svou schopností odhalovat nové, dosud neznámé hrozby, tzv. „Zero-day“ zranitelnosti, což ho činí velmi užitečným pro ochranu před novými typy malwaru.

5. VirusTotal

VirusTotal je jedním z nejpopulárnějších online nástrojů pro kontrolu souborů a odkazů. Stačí nahrát podezřelý soubor nebo vložit URL, a VirusTotal ho prověří desítkami antivirových programů. Výsledky vám ukážou, zda je soubor bezpečný, nebo zda obsahuje potenciálně škodlivý kód. Tento nástroj je ideální pro uživatele, kteří chtějí mít jistotu, že jejich zařízení zůstane chráněno.

6. Google Admin Tools – Messageheader

Google Admin Tools zahrnují nástroj pro analýzu e-mailových hlaviček, který je užitečný zejména pro ověření, zda e-mail prošel správně nastavenými bezpečnostními prvky, jako jsou DKIM (DomainKeys Identified Mail) a DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance). Tento nástroj vám pomůže pochopit, jak byla zpráva odeslána, a zda byla řádně autentizována, což je klíčové pro boj proti phishingu.

7. Email Header Analyzer

Email Header Analyzer je pokročilý nástroj pro analýzu e-mailových hlaviček, který je ideální pro správce systémů a pokročilejší uživatele. Tento nástroj umožňuje získat detailní informace o trase, kterou e-mail urazil, a identifikovat potenciální bezpečnostní rizika. Využití těchto informací může být zásadní při řešení bezpečnostních incidentů souvisejících s e-maily.

8. Bitwarden

Bitwarden je open-source správce hesel, který vám umožní bezpečně ukládat hesla, generovat nová a přistupovat k nim odkudkoli zdarma. Výhodou Bitwardenu je jeho transparentnost – jako open-source software umožňuje komukoli zkontrolovat kód a ujistit se, že je bezpečný. Bitwarden nabízí bezplatnou verzi s dostatečnou funkčností pro většinu uživatelů, včetně synchronizace mezi zařízeními, automatického vyplňování hesel a generování silných hesel. Pro ty, kteří potřebují pokročilejší funkce, jako je 2FA (dvoufaktorová autentizace) pomocí YubiKey nebo TOTP tokeny, je k dispozici cenově dostupná prémiová verze.

9. Privacy Badger

Privacy Badger je rozšíření pro prohlížeče od Electronic Frontier Foundation (EFF), které automaticky blokuje sledovací reklamy a neviditelné trackery. Je to skvělý nástroj pro každého, kdo chce zvýšit své soukromí na internetu a minimalizovat sledování svých online aktivit.

Používání nástrojů pro zvýšení bezpečnosti na internetu by mělo být nedílnou součástí naší každodenní online rutiny. Od kontroly úniků dat přes analýzu e-mailových hlaviček až po vytváření silných hesel – každý z těchto nástrojů nabízí konkrétní způsob, jak se lépe chránit proti kybernetickým hrozbám. Doporučujeme vyzkoušet alespoň některé z těchto nástrojů a začít chránit svou digitální identitu ještě dnes.

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *