No-code/Low-code platformy: Představují budoucnost vývoje aplikací?

3. října 2024

No-code a low-code platformy výrazně mění způsob, jakým firmy a jednotlivci přistupují k vývoji aplikací. Zatímco tradiční vývoj softwaru vyžaduje znalost programovacích jazyků a pokročilých technologií, no-code a low-code nástroje umožňují vytvářet aplikace pomocí vizuálních rozhraní, předpřipravených šablon a jednoduchých nástrojů pro přetahování prvků (drag-and-drop).

Rozdíl mezi no-code a low-code je v tom, že no-code platformy nevyžadují žádné znalosti kódování, zatímco low-code platformy umožňují určitou formu customizace právě pomocí programování. Tento přístup se stává populárním ve všech možných odvětvích – od tvorby webových stránek po databázové aplikace a interní podnikové systémy.

V následujících příkladech se podíváme na několik oblastí, kde no-code a low-code platformy dominují, a představíme konkrétní nástroje v těchto oblastech.

Webové stránky a e-shopy: inPage

Platformy pro tvorbu webových stránek jsou nejznámějším příkladem no-code nástrojů. Jednou z populárních českých platforem je inPage, která nabízí jednoduché prostředí pro tvorbu webů, blogů nebo malých e-shopů. Uživatelé mohou snadno vytvářet stránky pomocí předpřipravených šablon, aniž by museli mít technické znalosti. inPage je ideální pro menší podnikatele, freelancery nebo jednotlivce, kteří chtějí rychle a snadno vytvořit online prezentaci.

Platforma nedávno zavedla vlastní AI, která tvorbu webových stránek ještě více zjednodušuje. 

Tvorba aplikací: Bubble

Bubble je no-code platforma určená pro tvorbu webových aplikací. Umožňuje uživatelům vytvářet komplexní aplikace bez nutnosti psaní kódu. Pomocí vizuálních editorů mohou uživatelé definovat, jak aplikace bude fungovat (včetně interakcí s databázemi), jak budou vypadat uživatelská rozhraní nebo jak bude aplikace interagovat s externím softwarem. Bubble je oblíbený především mezi startupy, ale také u firem, které chtějí rychle testovat a iterovat své nápady, aniž by musely investovat do drahých vývojářských služeb.

Podobné platformy: Adalo, Thunkable, Appgyver.

Interní nástroje a automatizace: Airtable

Airtable kombinuje funkce tabulek s databázovými schopnostmi a umožňuje vytvářet interní nástroje, spravovat projekty nebo organizovat data. Tato platforma nabízí uživatelům vizuální způsob, jak spravovat databáze a data, aniž by museli používat tradiční databázové nástroje. Airtable je velmi flexibilní a používá se jak pro správu projektů, tak pro složitější procesy, které zahrnují automatizaci a integraci s dalšími nástroji.

Podobné platformy: Notion, Coda, Smartsheet.

Automatizace procesů: Zapier

Zapier je populární nástroj pro automatizaci pracovních procesů, který umožňuje propojit různé aplikace a vytvářet mezi nimi automatizované toky (tzv. „Zaps“). Uživatelsky přívětivé rozhraní umožňuje nastavit automatizaci mezi stovkami různých aplikací, aniž by bylo třeba programování. Například může automaticky uložit příchozí e-maily do Google Sheets, když je označíte určitou etiketou. Zapier je ideální pro podnikatele a malé firmy, které chtějí automatizovat repetitivní úkoly a ušetřit tak čas.

Podobné platformy: Integromat (nyní Make), IFTTT.

Mobilní aplikace: Adalo

Adalo je no-code platforma zaměřená na vývoj mobilních aplikací. Uživatelé mohou vytvářet nativní mobilní aplikace pomocí jednoduchého vizuálního nástroje, přičemž všechny funkce a prvky aplikace jsou snadno dostupné přes rozhraní drag-and-drop. Adalo podporuje integraci s databázemi a dalšími nástroji, což umožňuje tvorbu pokročilých mobilních aplikací bez nutnosti programování.

Podobné platformy: Thunkable, Glide, Appgyver.

Podnikové aplikace: Mendix

Mendix je robustní low-code platforma zaměřená na vývoj podnikových aplikací. Umožňuje firmám rychle vytvářet a nasazovat aplikace s vysokou škálovatelností, které se mohou integrovat do stávajících podnikových systémů. Mendix kombinuje vizuální modelování s možností přizpůsobení pomocí kódu tam, kde je to potřeba, což ho činí ideálním pro komplexní projekty vyžadující rychlé prototypování a spolupráci mezi týmy. Díky cloudové infrastruktuře a podpoře DevOps je Mendix populární volbou pro větší podniky, které potřebují agilně vyvíjet aplikace a zároveň si zachovat vysokou úroveň customizace a bezpečnosti.

Podobné platformy: OutSystems, Microsoft PowerApps.

Výhody a limity No-code/Low-code platforem

No-code a low-code platformy přinášejí mnoho výhod, jako je rychlost vývoje, nižší náklady a snadné použití i pro netechnické uživatele. Tím umožňují podnikatelům a menším firmám realizovat své projekty bez nutnosti najmout profesionální vývojáře nebo investovat do drahých vývojářských nástrojů. Zároveň poskytují možnost rychlého prototypování a testování nápadů, což je ideální pro startupy. Využití však nacházejí i u větších firem a podniků. 

Přestože no-code a low-code platformy nabízejí značné výhody, nejsou vhodné pro všechny typy projektů. Pro složitější aplikace, které vyžadují vysokou škálovatelnost, customizaci nebo integraci s pokročilými systémy, může být nutné přejít na tradiční vývojový přístup. Tyto platformy také mohou mít omezené možnosti exportu dat nebo přenositelnost mezi různými systémy, což je nutné zvážit při plánování dlouhodobých projektů.

I přes určité nevýhody se tento typ platforem stává běžnou součástí vývoje aplikací a nástrojů v různých oblastech. Umožňují širokému okruhu uživatelů, od podnikatelů po nadšence, realizovat své projekty bez nutnosti hlubokých technických znalostí. Ať už se jedná o tvorbu webových stránek s inPage, vývoj aplikací s Bubble, nebo automatizaci s nástroji jako Zapier.

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *