Jak zvýšit CTR vašeho e-mail marketingu

9. září 2024

E-mail marketing je pro mnoho společností klíčovým nástrojem pro komunikaci s jejich zákazníky i generování tržeb. Mnoho marketérů však naráží na problém, který znemožňuje plně využít jeho potenciál – nízký Click-Through Rate (CTR). Nízké CTR znamená, že ačkoliv e-maily mohou být otevřeny, příjemci neklikají na odkazy uvnitř. Kampaně jsou pak považovány za nepovedené, nekonverzní a často i zbytečné.

Statistiky ukazují, že průměrný CTR e-mailových kampaní se pohybuje mezi 2-3%. Tento údaj však znamená, že drtivá většina příjemců e-mailů neprovede žádnou akci, a vaše úsilí tak může přijít vniveč. Co je příčinou nízkého CTR a jak můžete tuto situaci zlepšit? V tomto článku se podíváme na techniky, které vám pomohou zvýšit CTR vašich e-mailových kampaní a maximalizovat jejich efektivitu.

1. Segmentace publika

Pokud budete posílat stejnou zprávu všem příjemcům, pravděpodobně nezaujmete nikoho (nebo jen velmi malé procento). Proto je segmentace základním kamenem úspěchu. Podle hubspot.com zvyšují segmentované kampaně CTR až o 50 % (a míru otevření e-mailu o 30 %) ve srovnání s nesegmentovanými.  

Pokud máte jednu obrovskou databázi, určitě zvažte její rozdělení na skupiny podle věku, pohlaví, geografické polohy nebo zájmů. Pokud tyto informace nemáte můžete databázi rozdělit například podle produktů, které jednotlivý zákazníci mají. Na základě toho pak můžete posílat upsell e-maily nebo nabízet doplňkové služby jednotlivým skupinám na míru. 

2. Optimalizace předmětu e-mailu

Předmět e-mailu je první věc, kterou příjemce vidí. 64 % příjemců otevírá e-maily na základě jejich předmětu. Proto jej rozhodně nesmíte podcenit a věnovat mu čas. Předmět musí být jasný, atraktivní a měl by vyvolávat zvědavost. 

Co se týče délky předmětu, existuje několik teorií. My se však přikláníme k tomu, že míra otevření e-mailu je nejvyšší, když je počet slov mezi 1-5 slovy. To zajistí, že se předmět vleze celý do řádku zprávy ve schránce a vypadá přehledně. Uživatel tak díky tomu dokáže přečíst celé sdělení. 

3. Obsah zaměřený na hodnotu

Obsah e-mailu musí být relevantní a přinášet hodnotu. Neposílejte obecné informace, které příjemce nezajímají. Místo toho se zaměřte na obsah, který řeší jejich problémy, zjednoduší jim život nebo jim nabídne konkrétní výhody. Také se vyvarujte příliš dlouhých textů – stručnost je klíčem.

4. Zlepšení CTA (call-to-action)

CTA musí být jasné, atraktivní a umístěné na strategickém místě. Zkuste A/B testování různých verzí CTA, například textu, barvy nebo umístění, abyste zjistili, co funguje nejlépe. Místo obecného „Klikněte zde“ zkuste použít více popisné CTA, které přímo informuje o tom, co příjemce získá kliknutím. Příkladem může být tlačítko “Chci dárek zdarma” nebo “Získat 50% slevu” apod.

5. Testování a optimalizace

A/B testování je skvělý způsob, jak zjistit, co funguje a co ne. Zkoušejte různé verze e-mailů, sledujte jejich výkonnost a upravujte je podle výsledků. Podle výzkumu společnosti Litmus podniky, které využívají A/B testování pro každý e-mail, mají o 37 % vyšší ROI než ty, které A/B testování neprovádějí.

Zvýšení CTR není snadný úkol, ale s využitím správných strategií a neustálým testováním a optimalizací můžete rozhodně dosáhnout lepších výsledků. Je důležité sledovat výkonnost kampaní a neustále hledat nové způsoby, jak zvýšit angažovanost uživatelů. Personalizace obsahu, optimalizace předmětů, využití silných CTA, testování variant nebo automatizace jsou klíčové faktory, které mohou vést k výraznému zlepšení výkonu vašich e-mailových kampaní. 

Pokud chcete vytvářet výkonné e-mailové kampaně pro váš byznys, neobejdete se bez profesionálního e-mailu na vlastní doméně a spolehlivé platformy pro odesílání newsletterů. Služba Cloud Newsletter od ZonerCloud vám umožní jednoduše spravovat e-mailové kampaně, ať už jste menší firma nebo velká společnost. Navíc budete mít k dispozici výkonné analytické nástroje, které vám pomohou optimalizovat vaše kampaně a neustále zlepšovat jejich výkon. 

Předchozí článek Znovuuvedení domény .AD
Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *