Jak se chránit před podvody na internetu – část 1

8. října 2024

Kybernetická bezpečnost je dnes důležitější než kdy jindy. Hackeři a internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak z uživatelů internetu získat citlivá data. Abychom vám pomohli lépe se v tomto prostředí zorientovat a ochránit své citlivé údaje, připravili jsme u příležitosti Cybersecurity Awareness Month praktického průvodce. Podíváme se na hrozby, které vás mohou na internetu potkat a povíme si, jak se před nimi účinně bránit.

Jaké jsou nejčastější typy podvodů?

Na internetu se můžete setkat s různými typy podvodů. Dva nejčastější jsou phishing a podvody na sociálních sítích. Pojďme si je vysvětlit.

Phishing

Phishing je podvod, při kterém se útočníci snaží získat vaše citlivé informace, jako jsou přihlašovací údaje nebo finanční informace. Nejčastěji vás podvodníci nalákají na falešné webové stránky, které vypadají jako ty pravé (například vaše banka nebo doručovací služba). Zasílají vám e-maily, SMS nebo zprávy s odkazy, které vás na tyto falešné stránky navedou. Jakmile tam své údaje zadáte, mohou být zneužity.

Pozor si dejte na zprávy od „kurýrů“ jako PPL nebo Česká pošta, zvláště pokud čekáte balíček. Pokud vám na přihlašovací stránce něco nesedí, nezůstávejte na ní.

Rada: Vždy se přihlašujte na webové stránky přímo přes jejich oficiální adresu a nikdy neklikejte na odkazy v podezřelých zprávách.

Podvody na sociálních sítích

Další běžnou metodou podvodníků je vytváření falešných profilů na sociálních sítích nebo seznamkách. Tito „lidé“ se snaží získat vaši důvěru, například předstírají romantický zájem, a pak vás připraví o peníze. Mohou vám také posílat odkazy, které obsahují škodlivý software nebo vás vedou na podvodné stránky.

Rada: Buďte obezřetní vůči každému, kdo vás kontaktuje online a rychle projeví hluboký zájem nebo city. Vždy si ověřte pravdivost toho, co vám tvrdí.

Jaké další podvody můžete potkat a jak je rozpoznat?

Kromě phishingu a podvodů na sociálních sítích existuje nespočet dalších internetových podvodů. Nemějte však strach. Jejich rozpoznání nemusí být tak těžké, jak se na první pohled zdá. Stačí použít trochu zdravého rozumu. Buďte obezřetní a všímejte si náznaků. 

Je to příliš dobré

Pokud se vám něco zdá až příliš dobré nebo lákavé, pravděpodobně je to podvod. Podvodníci často slibují nerealistické výhry, neuvěřitelné slevy nebo zázračné produkty. Mějte na paměti, že na internetu neexistuje nic jako „něco zadarmo“ – vždycky je v tom nějaký háček.

Příklad: Zpráva, která tvrdí, že jste vyhráli v loterii, do které jste se nikdy nezapojili, nebo nabídka práce z domova s obrovským platem za minimální úsilí.

Nátlak a naléhavost

Podvodníci často vytvářejí pocit naléhavosti, aby vás přiměli jednat rychle a bez rozmyslu. Může jít o e-maily nebo zprávy, které tvrdí, že pokud neprovedete určitou akci ihned, dojde k blokaci vašeho účtu nebo ztrátě šance na výhru.

Rada: Nikdy nepodlehněte tlaku a raději si danou situaci promyslete. Pokud se něco jeví jako urgentní, zastavte se, zhluboka se nadechněte a prověřte si dané informace i z jiných zdrojů.

Falešné faktury a QR kódy

Podvodníci často zneužívají falešné faktury nebo pozměněné QR kódy, které vás přesměrují na platbu na jejich účet. Tento trik je obzvlášť účinný v situacích, kdy lidé automaticky hradí faktury bez podrobného prověření.

Tip: Pečlivě kontrolujte všechny faktury a údaje o platbě, než je zaplatíte. Užitečné může být také zasílání faktur ve formátu PDF s elektronickým podpisem, který zajistí jejich neměnnost.

Sextortion a vydírání

Sextortion je zvlášť nepříjemný druh podvodu, kdy útočníci tvrdí, že vás nahráli při intimních chvílích a hrozí, že tyto materiály zveřejní, pokud jim nezaplatíte. Ve skutečnosti ale většinou žádný materiál neexistuje – jde o psychologický trik, jak z vás dostat peníze.

Rada: Nikdy na takové výhružky nereagujte a ihned si změňte hesla ke svým účtům. Pokud máte pochybnosti, obraťte se na odborníky.

Certifikáty a bezpečnost webů

Při přihlašování na weby vždy věnujte pozornost bezpečnostnímu certifikátu stránky – formát https:// a ikona zámku. Seriózní webové stránky používají certifikáty s ověřenými údaji, zatímco podvodníci se často spoléhají na anonymní certifikáty.

Zobrazení informací o bezpečnostním certifikátu (zdroj: SSLmarket)

Rada: Když máte pochybnosti, podívejte se na podrobnosti certifikátu ve vašem prohlížeči. To vám může pomoci rozpoznat, zda jste na bezpečném webu.

Zlaté pravidlo na závěr

Mějte na paměti jednoduché pravidlo: pokud vám někdo nabízí něco, co zní příliš dobře, aby to byla pravda, nebo se tváří, že vám chce bezdůvodně pomoci, buďte obezřetní. Skepse je vaším nejlepším spojencem proti internetovým podvodníkům.

Praktické rady, jak se před útoky chránit, najdete v druhé části článku. 

Jindřich Zechmeister

Vedoucí SSLmarketu, který pro vás zajišťuje důvěryhodné SSL certifikáty od největší CA na světě Digicert. Pomůžeme vám zabezpečit váš web, e-shop nebo server.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *