Globální výpadek IT systémů: Může za to jediná aktualizace

19. července 2024

Dnes (pátek 19.7.2024) postihl svět rozsáhlý výpadek IT systémů, který způsobil značné komplikace v různých částech světa a ovlivnil miliony počítačů. Příčinou byla aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike. Problémům čelili letiště, média, banky, zdravotnická zařízení i telekomunikace na celém světě. Výpadek spočíval v tom, že po aktualizaci softwaru se ovlivněný počítač dostal do tzv. „modré obrazovky smrti“, kterou nevyřešil restart. Ovlivněné počítače díky tomu nešlo ani hromadně aktualizovat a bylo je proto třeba opravit ručně.

V Česku se výpadek dotkl například pražského letiště Václava Havla, kde způsobil zpoždění a komplikace v odbavování letů. Letiště muselo přejít na náhradní odbavovací systémy a ručně zpracovávat některé operace. 

Ohlasy a opatření

Generální ředitel společnosti Crowdstrike George Kurtz uvedl, že problém byl identifikován a oprava byla nasazena. Přitom zdůraznil, že nešlo o bezpečnostní incident ani kybernetický útok. Společnost Microsoft také potvrdila, že za problémy stojí software třetí strany, a pracuje na zmírnění následků výpadku.

Samotný Microsoft také hlásí výpadky služeb. Změna konfigurace v backendu systému Azure přerušila spojení mezi servery a datovým úložištěm. Problémy s fungováním mohou mít služby PowerBI, Microsoft Fabric, Microsoft Teams a Microsoft 365 Admin Centre. Microsoft již na odstranění problémů pracuje.

Naše služby zůstávají stabilní

Rádi bychom také upozornili všechny zákazníky společnosti Zoner, že nás tento výpadek nijak neovlivnil. Můžete tak i nadále využívat všechny služby bez jakýchkoliv přerušení či komplikací. Stabilita a bezpečnost našich služeb je pro nás prioritou, a i v takovýchto mimořádných situacích jsme schopni zajistit nepřetržitý a bezpečný provoz.

Význam robustních IT řešení

Tento incident ukázal, jak důležité je mít silná a spolehlivá IT řešení. I proto neustále investujeme do modernizace našich systémů a bezpečnostních opatření, aby naši zákazníci mohli spoléhat na nepřetržitý a bezpečný přístup k našim službám. Děkujeme vám za vaši důvěru a jsme připraveni i nadále poskytovat služby na nejvyšší úrovni, bez ohledu na vnější okolnosti.

Zdroje:

  1. ON-LINE: Globální výpadek způsobila jediná aktualizace
  2. Za celosvětový kolaps IT systémů může nečekaně absurdní chyba
Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *