Záplatujte Explorer, podívejte na nový Firefox!

3. srpna 2009

A to není zdaleka vše. Tento je tu řada i dalších novinek, jako je další sestavení Google Chrome, Opery, alfaverze Maxthonu či nový Flock.

Internet Explorer

Začněme nejsilnějším hráčem na trhu webových prohlížečů – Internet Explorerem. Těm, kdo sledují aktuální dění, je již patrně známo rozhodnutí Evropské Komise, podle kterého bude Microsoft muset v nových Windows 7 nabídnout uživateli výběr výchozího browseru. Kromě Exploreru nebude smět chybět žádný ze silných hráčů, tedy Firefox, Opera, či Chrome. Je samozřejmě otázkou, jakým způsobem toto rozhodnutí změní poměry v segmentu prohlížečů, neboť se dá předpokládat, že kdo chce používat alternativní software, ten ho již má nainstalovaný a kdo z nějakého důvodu preferuje produkt Microsoftu, ten u něj zůstane i nadále.

Kromě toho se minulý týden objevila záplata na trojici bezpečnostních chyb, která je výrobcem označena jako kritická. O vážnosti situace svědčí skutečnost, že tuto aktualizaci Microsoft neuvolnil v řádném termínu, jak je v posledních letech zvykem. Chyba se týká Internet Exploreru prakticky všech verzí od 5.01, přes 6, 7, až po nejaktuálnější „osmičku.“ Více informací naleznete v „Security Bulletinu“ MS09-34, záplatu si pak můžete stáhnout z téže stránky, nebo jednodušeji nainstalovat skrze Windows/Microsoft Update. Vzhledem k závažnosti situace doporučujeme nečekat na automatickou aktualizaci a instalovat neprodleně.

Firefox

U Firefoxu slavili miliardu stažení. Číslo je počítáno od uvolnění verze 1.0, tedy od 9. listopadu 2004. Souběžně s tím se již začíná hovořit o připravované verzi 3.6 (aktuální je 3.5.1). Novinka s kódovým jménem Namaroka by podle Mozilla Wiki měla přinést například:

  • Jádro Gecko 1.9.2.
  • Zvýšení výkonu, zejména pak rychlosti spuštění, otevírání nových záložek a odezvy na uživatelské vstupy.
  • Zjednodušení správy a instalace uživatelských a funkčních rozšíření.
  • Navigace založená na úlohách umožní uživateli organizovat záložky, historii, stažené soubory a další v závislosti na souvisejících úkolech.
  • Lepší podpora webových aplikací, které by měly dále smazávat rozdíl mezi programy běžícími v systému a ve webovém prohlížeči.
  • Lepší integrace do systému co se týká vzhledu, ale také funkčnosti, jako je například propojení se službami typu kontrola pravopisu.

Hovoří se také o podpoře schovávání horního menu, čímž by se záložky otevřených stránek více přiblížily horní hraně obrazovky a výsledný dojem by tak mohl připomínat stávající design Google Chrome. Tento krok lze považovat za velice zajímavý, neboť Chrome aktuálně není zrovna tím, kdo by – soudě dle jeho zastoupení – měl diktovat trendy v uživatelském rozhraní. Nové verze se uživatelé Firefoxu dočkají možná do konce tohoto roku.

Kdo se chce podívat ještě dále do budoucnosti, tak Mozilla uvolnila několik náhledů, jak by mohl vypadat Firefox 3.7, případně se můžete pokochat nástřelem témat pro verzi 4.0, kde je inspirace prohlížečem Google ještě viditelnější.

Google Chrome 3.0.196.2 Beta

Google nadále pokračuje v přípravě nové verze svého Chrome. Ta aktuální, uvolněná poslední červencový den, by měla řešit především všechny dosud známé důvody pádu aplikace. Kromě toho například pod Linuxem aktuální verze respektuje nastavení antialiasingu písma, byl přidám dialog správy hesel, či opraveno rolování na dlouhých stránkách. Vylepšena byla také správa rozšíření, dostupná na interní adrese chrome://extensions.

Opera 10.0 build 1679 Beta

Ani u Opery nespí a pracují na kulaté verzi 10.0. Poslední uvolněná betaverze přinesla například možnost umístění náhledů stránek na stranu. Nejvíce se vývojáři zaměřují na patrně nejzásadnější novinku: infrastrukturu pro online sdílení dat, známou pod označením Unite. V aktuálním sestavení došlo k další optimalizaci, protokol unite:// byl nahrazen http://admin a tlačítko na stavovém řádku by nyní mělo zobrazovat dostupné uživatele sítě Unite. Otázkou samozřejmě zůstává, zda je toto rozšíření opravdu tak zásadní, aby přivedlo Opeře další uživatele.

Maxthon 3.0.0.140 Alpha 5

Novou verzi uvolnili i vývojáři Maxthonu, což je jedno z nejpopulárnějších rozšíření Internet Exploreru (aktuálně byl tento software stažen bezmála 250 tisíckrát milionkrát). Maxthon například přinesl možnost používat prohlížení webu v záložkách již v době, kdy to ještě Internet Explorer sám o sobě neumožňoval a i dnes nabízí uživatelům řadu zajímavých funkcí. Dalo by se řící, že se jedná o nadstavbu pro pokročilejší uživatele, kteří z nějakého důvodu nechtějí přecházet na alternativní prohlížeč.

Předem ale upozorňujeme, že se jedná teprve o alfa-verzi, která nemusí být stabilní a může obsahovat chyby.

Flock 2.5.1

Ve stopách Firefoxu šlape další alternativní prohlížeč Flock, který využívá jádro Gecko a od svého „většího bratříčka“ se liší především integrací s některými webovými službami. Výrobce bohužel nenabízí českou verzi, takže pro zájemce dáváme odkazy na variantu v angličtině.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

4 komentářů

  1. Melebius

    Srp 3, 2009 v 10:28

    Nějak v tom výčtu „silných hráčů“ zapomínáte na Safari, které má podle NetApplications vyšší tržní podíl než Chrome a Opera…

    Odpovědět
  2. Karel Kilián

    Srp 3, 2009 v 10:49

    Nevím, nevím. Vezmu-li např. poslední dostupná čísla z Navrcholu (viz http://www.iinfo.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/navrcholu-google-chrome/), tak tam Safari ani nefiguruje.
    Stejně tak vezmu-li výsledky z Google Analytics z mých projektů, tak na jednom je Safari (0,66%) až za Operou (10,91%) a Chrome (2,63%), na druhém je to Opera 5,58%, Chrome 1,48% a Safari 0,49% a na třetím Opera 10,54%, Chrome 3,73% a Safari 0,55%.
    Samozřejmě máte pravdu v tom, že v celosvětovém měřítku, kde se zejména v USA daří MacIntoshům, může mít Safari větší podíl.
    Věnovat se mu samozřejmě budeme, leč pro českou čtenářskou obec je podle všeho nejsilnější trojkou Firefox, Explorer a Opera.

    Odpovědět
  3. Miroslav Kučera

    Srp 3, 2009 v 12:05

    Na interval.cz: Opera 16,3%, Chrome 5,28%, Safari 1.08%.

    Odpovědět
  4. Homer

    Srp 6, 2009 v 17:53

    Ehm, Maxthon 250 tisíc krát stiahnutý? Skôr 240 miliónov krát :)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *