WYSIWYG nebo neWYSIWYG tvorba HTML?

6. září 1999

O HTML stránkách je známo, že se dají vytvářet prakticky v jakémkoli textovém editoru – tvorba kódu není ovšem jinak snadná. Existují proto specializované editory, které dokáží tvorbu stránek podstatným způsobem zjednodušit a zpříjemnit…

Na výběr jsou dvě hlavní skupiny editorů – WYSIWYG a neWYSIWYG, které se liší způsobem práce a to dost podstatně. Pojďme si tedy v krátkosti shrnout jejich výhody a nevýhody.

WYSIWYG editory

Typickým zástupcem této skupiny je program FrontPage od firmy Microsoft. V této skupině programů můžete jednoduše zapomenout, že existuje nějaký jazyk HTML se stovkou příkazů. Stránky vytváříte tak, že si ji prostě nakreslíte, vložíte pomocí menu tabulky, vložíte obrázky a myší jej prostě přetáhnete tam, kam potřebujete. Nastavování parametrů jednotlivých prvků se provádí pomocí menu. Obecně řečeno – WYSIWYG jsou určeny pro laické uživatele, kteří potřebují vytvořit v krátkém čase nenáročnou HTML stránku, profesionálové je příliš nepoužívají, protože o WYSIWYG editorech je známo, že vygenerují hromadu nepotřebného HTML kódu, který prodlužuje velikost stránky a který se pak musí ručně odmazávat, což je samozřejmě práce navíc. Další nevýhoda je, že pokud do WYSIWYG editoru načtete jinou webovou stránku, kterou jste třeba udělali v neWYSIWYG editoru, vězte, že tato stránka bude naprosto nepoužitelná, protože WYSIWYG editor ji naprosto rozháže. Zkuste si to sami a uvidíte.

Interval.cz vytvořený v HomeSite a načtený do FrontPage express, pořádně rozhozený, nemyslíte?

Typickým zástupcem této skupiny je již zmiňovaný FrontPage od Microsoftu nebo Macromedia Dreamweaver. Výhody: snadná a rychlá tvorba jednoduchých HTML stránek, vhodné pro začátečníky. Nevýhody: generování zbytečného HTML kódu, nemožnost úpravy stránky vytvořené v jiném editoru, „přílišná inteligence“ programu (před uložením editor HTML kód občas trochu pozmění).

neWYSIWYG editory

Jsou již dávno pryč časy, kdy se webové stránky vytvářely v poznámkovém bloku – neWYSIWYG editory pracují sice stejně, tedy HTML kód musíte stejně ručně napsat, ale mnoho věcí dokáží znatelně urychlit. Například tabulka – poměrně složitý HTML prvek mající spoustu parametrů, ale každý dobrý editor této skupiny vám jednoduše nabídne menu, kde si jednoduše zvolíte počet řádků, sloupců, spojených buněk atd. Nejdále v této oblasti je program HomeSite, dnes již ve verzi 4.5, který dokonce ukazuje vzhled vámi vytvářené tabulky. Je jasné, že v neWYSIWYG editorech dokážete vytvořit profesionálně vytvořené HTML stránky, protože zde můžete prakticky nastavit cokoli, co chcete a co nastavit jde.

Homesite 3.0

Většina těchto editorů navíc dokáže třeba takové drobnosti jako zkontrolovat syntaxi jazyka HTML, ověřit všechny odkazy, lze používat vámi nadefinované klávesové zkratky atd. Nejlepší je samozřejmě program HomeSite od firmy Allaire, který doporučuji. Výhody: kontrola nad výsledným vzhledem stránky, kontrola syntaxe, odkazů atd., žádný zbytečný HTML kód. Nevýhody: vytvoření stránky trvá déle, nutnost znalosti syntaxe HTML.

V čem tedy vytvářet HTML stránky? Pokud neznáte syntaxi jazyka HTML, doporučuji WYSIWYG editory (FrontPage), pokud syntaxi znáte, používejte neWYSIWYG editory (HomeSite, HotDog) , výsledná stránka bude mnohem lépe vypadat. V poslední době ovšem nastupuje trend používat oba způsoby současně. Například program HomeSite 4.0 umožňuje tvorbu stránek oběma způsoby, můžete si tedy rychle „nakreslit“ základní strukturu stránky a pak ji ručně upravit podle svých představ…

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *