WebDAV – webhosting a software

10. června 2003

Pokud nemáme vlastní server, kde bychom mohli WebDAV používat, musíme si pro tento účel zařídit vhodný webhosting. Jakou možnost nám v tomto ohledu dávají nejvýznamnější české webhostingové firmy? A jaký software můžeme pro komunikaci s WebDAV serverem použít?

Webhosting

Pro účely zmapování webhostingového trhu jsem vybral šest, dle mého názoru, nejvýznamnějších webhostingových firem: Ignum (www.ignum.cz), Globe (www.servery.cz), Zoner software (www.czechia.com), P.E.S. (www.pes.cz), Internet On-Line (www.iol.cz) a PIPNI (www.pipni.cz). Společnosti jsem vybral na základě informací ze serveru hormart.cz (www.hormart.cz)

Jak jsou na tom tyto firmy s podporou WebDAVu? První dvě jmenované (Ignum a Globe) poskytují podporu WebDAVu, která je nabízena již od nejlevnějších variant hostingu. Nevýhodou ovšem je, že v obou případech je WebDAV zpřístupněn pouze pro hosting na operačním systému Windows, což je dáno přímou podporou WebDAVu v IIS od verze 5. U zbylých čtyř firem není podpora WebDAVu v jejich nabídce uvedena.

Současný stav podpory WebDAVu je v celém světě velmi podobný. Významně převažuje podpora pod operačními systémy Windows. Modul mod_dav, který umožňuje používat WebDAV se serverem Apache, je používán mnohem méně. Jeden z důvodů, proč je WebDAV spolu s Apachem nasazován méně, je, dle mého názoru, nutnost doinstalování potřebného modulu. Od verze 2.0 je však již tento modul standardně přítomen v základní instalaci, takže situace se může během několika málo měsíců relativně hodně změnit.

Open Source Software

Pro vyzkoušení WebDAVu je ideální v Javě naprogramovaný DAV Explorer. Prostřednictvím grafického rozhraní umožňuje jednoduchý přístup ke všem funkcím WebDAVu. Dalším zajímavým klientem může být hlavně pro uživatele operačního systému UNIX/Linux program Cadaver. Formou příkazové řádky zpřístupňuje všechny důležité funkce pro práci s WebDAV serverem.

Programátory v Javě bych rád upozornil na projekt Jakarta Slide. Jedná se o knihovnu funkcí pro podporu WebDAVu a HTTP. Pokud tedy budete chtít využít funkce WebDAVu ve svých programech, můžete si velmi ulehčit práci s jejich implementací.

Postupně je podpora WebDAVu zabudovávána do všech open source webových serverů. Jedná se například o Apache Tomcat, Zope, Jigsaw a podobně.

V nedávné době se objevil plug-in pro textový editor jEdit, který umožňuje přistupovat k souborům prostřednictvím webového serveru s podporou WebDAVu.

Komerční software

V současné době snad neexistuje komerční webový server, který by nepodporoval WebDAV. K těm nejznámějším patří Internet Information Server, IBM WebSphere, Zeus a další.

Stejný stav pomalu začíná být i na poli klientského software. Ve většině případů je WebDAV zabudováván do již populárních programů, ve kterých je možnost využití společné práce více uživatelů na jednom projektu. Mezi nejznámější produkty patří programy firmy Adobe, software společnosti Macromedia a v neposlední řadě samozřejmě také produkty společnosti Microsoft.

Na stránkách projektu WebDAV najdete rozsáhlý seznam programů (jak Open Source, tak i komerčních), které technologii WebDAV podporují.

Budoucnost WebDAVu

Popularita WebDAVu čím dál tím víc roste. Bohužel jeho nasazení na poli webhostingu je stále ještě v plenkách. K většímu využití však dochází v rámci intranetových řešení středních a velkých firem. Velikou výhodou WebDAVu je jeho jednoduchost. K implementaci postačí vhodná HTTP knihovna a XML parser. Oproti protokolu FTP má výhodu v používání zámků, vlastností a kolekcí. Nemyslím si, že by mělo dojít k nějakému většímu nahrazování protokolu FTP WebDAVem, protože přece jen je FTP pro pouhý přenos souborů výhodnější. WebDAV je však velkou konkurencí pro software zajišťující kolektivní spolupráci, kde vítězí nízkými náklady na implementaci a svou rozšiřitelností.

Tímto článkem však náš seriál nekončí. Příště si ukážeme, jak v PHP naprogramovat třídu pro komunikaci s WebDAV serverem.

Odkazy, zdroje

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek PHP Review podruhé
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *