W3C oznámilo dokončení HTML5!

30. října 2014

Dne 28.10. oznámilo W3C dokončení a doporučení standardu HTML5.

Je to již téměř 15 let po vydání standardu HTML 4.01 (prosinec 1999).Od té doby se opravdu internet změnil k nepoznání. Navíc se rozšířil dalším několika miliardám uživatelů a začal se výrazně používat na mobilních zařízeních.

HTML5 je dokončen

Html 5 je nejčastěji spojován s koncem doplňků pro prohlížeče jako je Flash Player, Silverlight apod. Nový standard například přidává značky, pomocí kterých mohou správci webu přidávat video a zvuk aniž by návštěvník musel cokoliv do prohlížeče instalovat.

Nicméně části HTML5 se už ve světě internetu běžně používají. Jedná se tedy pouze o oficiální potvrzení. Do jisté míry s tím souvisí i odlišná filozofie dvou rivalů. World Wide Web Consortium (W3C) stanovuje neměnné standardy jednou za několik let. Zatímco konkurenční Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), která vývoj HTML5 prakticky odstartovala, chce specifikace formátu doplňovat neustále. Tvoří tzv. HTML Living Standard.

Rozdíl můžete zpozorovat i v prohlížečích. Google, Opera, Mozilla a Apple přispívají do WHATWG a nasazují nové funkce nad rámec W3C. Microsoft jakožto hlavní člen W3C doplňuje Internet Explorer až o funkce posvěcené jeho konsorciem.

Štítky: html 5

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *