Velká kniha PHP a MySQL 5 (W. Jason Gilmore)

16. března 2007

Odmalička miluji tlusté knihy – čím tlustější, tím lepší. Samozřejmě, tloušťka knihy nezaručuje kvalitu, ale pokud už je taková tlustá kniha kvalitní, pak to stojí za to. A tahle „Velká kniha PHP a MySQL 5“ rozhodně stojí za to, abyste jí věnovali pár chvil, alespoň pro zběžné prolistování. A pokud máte také rádi PHP a MySQL a vůbec vše, co s těmito technologiemi souvisí, nebudete litovat ani chvíli.

Když v roce 2005 vyšel překlad původní verze publikace nazvané Velká kniha PHP a MySQL 5 (z roku 2003), stal se z ní okamžitý hit, nejprodávanější kniha o PHP a MYSQL na Intervalu. Zakrátko jsme museli začít zájemce odmítat. Proto jsem byl potěšen, když Zoner Press oznámil překlad druhého vydání (z roku 2005). Nová verze knihy je o 152 stran a 7 kapitol rozsáhlejší a její autor se skutečně překonal.

Co tedy v knize najdete? V první části jde především o velice rozsáhlý popis základů PHP, vhodný i jako učebnice pro začátečníky, popis pokročilých technik, včetně objektově orientovaného programování a veřejností často nepochopeného zpracování chyb a výjimek, a zanedbány nejsou ani další, běžnými webkodéry k jejich vlastní škodě opomíjené oblasti, jako například práce s PEAR (PHP Extension and Application Repository), což je knihovna hotových komponent, která může podstatně urychlit a zkvalitnit vývoj vašich aplikací.

V druhé části knihy se autor věnuje MySQL. Začíná opět od základů – instalace, elementární principy práce s databází, podrobný rozbor různých typů datových tabulek a integrace s PHP prostřednictvím rozšíření mysql i mysqli. Zájemci o pokročilejší techniky nebudou zklamáni, připraveny jsou pro ně kapitoly popisující uložené rutiny, triggery, pohledy a transakce, dvě kapitoly se věnují také podrobnému rozboru využití indexů a rozdílům mezi teoretickou konstrukcí a praktickým během databázových dotazů.

Komu to všechno nestačí, pro toho má Velká kniha PHP a MySQL 5 připraveny další lahůdky. Uvažovali jste například někdy o abstrakci práce s databází? Připadají vám databázové layery překomplikované a přitom bezzubé? Zkuste nově vyvíjený PDO (PHP Data Objects), který se stal přímo součástí nových verzí PHP. Je pro vaše potřeby MySQL příliš „velká“? Zkuste SQLite. A než začnete programovat rozsáhlé webové aplikace, nezapomeňte si přečíst kapitolu o webových službách a bezpečném programování v PHP…

Z technického hlediska je kniha také velmi dobře připravena a vybavena pro praktické použití. To vám usnadní především dvacetistránkový rejstřík, jehož součástí je i seznam výpisů zdrojových kódů, jednostránkový stručný obsah vhodný pro rychlou orientaci (zahrnuje pouze názvy třiceti sedmi kapitol knihy) a osmnáctistránkový tříúrovňový podrobný obsah, popisující knihu téměř stránku po stránce. Kdo někdy něco hledal v libovolné odborné publikaci, ví, o čem mluvím. A pochválit musím i překlad doktora Pokorného, jehož jméno se pro mne stalo zárukou kvality – sice se občas snaží překládat i odborné termíny, které by podle mého názoru překládány být neměly (framework) nebo by se měly překládat jinak (navigační stopy = breadcumbs = drobečková navigace), ale to je spíš otázka odborné diskuse a nijak nesnižuje kvalitu knihy z hlediska běžného čtenáře.

Zcela nepokrytě musím přiznat, že Velká kniha PHP a MySQL 5 už ve svém prvním vydání získala mé sympatie a druhé vydání na tom nic nezměnilo – pokud vůbec něco, jsem jí ještě více nadšen a ještě hůře se vám bude v Čechách hledat stejně kvalitní publikace jiného autora. Možná bych knihu nedoporučil jako učebnici pro začátečníky (přeci jen je místy velmi obsáhlá a zachází do značných podrobností), ale pro pokročilé a často i profesionály hledající informace o oblastech, kterými se dosud nezabývali, tvoří vhodný odrazový můstek ke studiu primárních zdrojů. Pokud ji zařadíte do své příruční knihovničky, rozhodně vám nebude zabírat místo zbytečně.

Informace o knize

Název: Velká kniha PHP a MySQL 5 – kompendium znalostí pro začátečníky i profesionály
Autor: W. Jason Gilmore
Vydal: Zoner Press
Cena: 650 Kč (585 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek pcf.sk
Další článek um
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *