Utility, které zdarma ochrání vaše oči při práci na PC. Hlavně v noci.

11. listopadu 2014

Určitě to znáte. Potřebujete dokončit projekt. Pracujete dlouho do noci. Trpí tím velmi vaše oči i mozek. Příčinou je studené modrobílé světlo, které vychází z většiny moderních LCD monitorů. Ty jsou barevně kalibrovány na 6500 K. Určitě znáte typickou modrou barvu, která je ještě studenější barva, než barva denního světla s cca 5500 K.

Tento výrazný jas nám nevadí, pokud je den, či pokud se nacházíme v dobře osvětlené místnosti.  Obtíž nastává při nedostatku dalšího zdroje světla. Po setmění se z monitoru stane výrazný kontrastní obdélník a naše oči trpí. I proto se doporučuje u televize mít rozsvícenou alespoň malou lampičku.

Nicméně nejedná se o úplné řešení. Většina žárovek na trhu poskytují výrazně teplejší žluté světlo, než náš monitor. Takže nám sice odpadne jasový kontrast, ale vznikne nám kontrast barevný mezi modrobílým světlem a žlutým až červeným pozadím.

Navíc namodralé studené světlo má v noci dva různé negativní dopady: unavuje oči, protože je hodně ostré a kontrastuje s barvou okolí a zároveň neunavuje mozek. Bylo totiž dokázáno, že bílé světlo blokuje vylučování melatoninu, hormonu zodpovědného za řízení denních rytmů v těle.

Řečeno jednoduše: Když mozek registruje bílé světlo, rozpoznává stále den a nezačíná tělo připravovat na noční spánek. To může vést až k narušení spánkového rytmu.

Jak snížit jas a kontrast monitoru s okolím?

Samozřejmě můžete každý večer upravovat nastavení monitoru, ale na elegantnější řešení přišel Michael Herf. Pán, který mimochodem před lety napsal správce fotografií Picasa a později ho prodal Google. O pár let později si uvědomil zmíněný problém s monitory a prací v noci a napsal aplikaci f.lux.

F.lux pozná podle polohy na planetě denní dobu

F.lux je malá utilita, která podle vaší přibližné polohy na planetě pozná, jaká část dne je zrovna ve vaší lokalitě a podle toho postupně upraví kalibraci barev na monitoru až na vámi nastavenou hodnotu. Můžete ji mít tedy kdykoliv zapnutou. Pří denním světle kalibrace nebude výrazná a v hluboké noci budete mít monitor skoro celý červený.

Chvíli mi trvalo, než jsem si na růžový a červený monitor zvykl, ale nyní je práce mnohem pohodlnější především pro oči. Doporučuji jen nechat úpravu fotografií až na denní dobu. Barvy mohou vypadat dost odlišně.

Utilita je dostupná pro MS Windows, OS X i Linux. Linuxová varianta nemá GUI, ale její konfigurace je triviální. Pro informaci: v Česku jsme přibližně na 50° s.š. a 15° v.d.


Redshift – otevřená aplikace pro Linux

Podobná aplikace pro Linux uživatele nese jméno Redshift, který funguje stejně jako originální f.lux, konfigurovat se dá přímo na řádce nebo v konfiguračním souboru. Doporučuji přečíst domovskou stránku, dokumentace je poměrně stručná.

Stačí nastavit zeměpisné souřadnice a teplotu barev ve dne a v noci. Hotovo.

Twilight  – aplikace pro mobilní zařízení

Doporučuji nástroj pro kalibraci barev i pro mobilní zařízení. Pokud budete již zvyklí na vycházející červené světlo z monitoru, vyzkoušejte i mobilní aplikaci Twilight, která funguje prakticky úplně stejně jako výše zmíněné nástroje.

Pro ty, kteří pracují dlouho do noci, jsou tyto nástroje opravdu velmi užitečné. Já osobně využívám Redshift.

Pokud nevěříte rozdílu. Zkuste si v noci jeden z těchto programů zapnout na deset minut. Možná to bude nezvyk. Poté program vypněte. Zaručuji Vám, že co nejrychleji zase aplikaci zapnete.

Využíváte některý z těchto programů? Jak jste s nimi spokojeni?

Štítky: F.lux, Redshift, Twilight

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

5 komentářů

  1. Petr

    Lis 11, 2014 v 17:31

    Jedine co pri praci v noci skutecne ochrani oci je kvalitni monitor u ktereho lze bez viditelneho blikani a deformace barev nastavit jas pod hodnotu 40 cd/m2.

    Bohuzel vetsina levnych kancelarskych monitoru je silene presvicena, takze i na nejnizsi nastaveny jas sviti na 120 cd/m2 i vice.

    Odpovědět
  2. Anonym

    Lis 11, 2014 v 17:36

    f.lux
    u nás to má každý seriózní developer.
    A nově umí při západu slunce přepnout na OSX Dark Theme.

    Odpovědět
  3. mikiqex

    Lis 11, 2014 v 20:30

    f.lux funguje skvěle, maximální spokojenost.

    Odpovědět
  4. Daniel

    Bře 21, 2016 v 13:36

    f.lux používám téměř druhý rok (vzpomínám si že začátek byl pro oči trochu agresivní a bylo třeba si lehce pohrát s nastavením, po pár dnech jsem úplně přestal změny vnímat a dnes pokud náhodou v noční hodinu potřebuji plné zobrazení barev a flux na chvilku deaktivuji, je to pro oči docela (bolestivý) šok .. předpokládám, že tedy účinně snižuje zátěž očí (hlavně pro nás, noční tvory .. nemohu než doporučit)

    Odpovědět
    • Marek Machač

      Bře 21, 2016 v 13:40

      Souhlasím, taky mi trvalo než jsem si na něj zvykl. A ještě si i stále zvykám, jelikož jsem nepřišel na to, jak ho mít na Ubuntu automaticky zapnutý. Ale v noci už se často ta záře nedá vydržet a vždy si vzpomenu, že ho prostě musím zapnout.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *