Urychlete si stahování – FlashGet

16. března 2003

Jak je patrné z nadpisu, tento článek bude věnován programu FlashGet, kterému patří jedno z nejpřednějších míst mezi takzvanými download manažery. Program je k dispozici i v české verzi, což jistě významnou měrou přispívá k jeho oblíbenosti mezi uživateli.

Stahování s programem FlashGet je přehledně monitorováno

Instalace probíhá klasickým způsobem. Po restartu Windows se program integruje do prohlížeče IE, kde obohatí nástrojovou lištu o jedno tlačítko pro aktivaci programu a kontextová menu doplní o dvě velmi užitečné položky – „Stáhnout položku pomocí FlashGet“ a „Stáhnout všechny položky pomocí FlashGet“. Obvykle tato integrace do prohlížeče znamená (pokud nezvolíte sami jinak) i to, že program se automaticky aktivuje v případě, že kliknete na odkaz, který vede na soubor typu EXE, ZIP, MP3, RAR a podobně. Před započetím samotného stahování se vám zobrazí dialog (viz níže), kde můžete zvolit cílovou složku pro stahovaný soubor, nastavit počet stahovaných částí, zatřídit soubor do evidence všech stažených souborů, přepsat konečné jméno staženého souboru, doplnit komentář atd. Po potvrzení „Přidání nového úkolu“ již program začne stahovat.

Dialog pro přidání nového úkolu

Možností nastavení programu je řada, proto uvedu a popíši jen ty nejužitečnější. Pro FlashGet není problém zvládnout všechny úkoly, které patří ke standardním: Za všechny jmenujme například naplánování stahování, navázání přerušeného spojení (opravdu funguje, pouze u ZIP a RAR archivů může způsobit problémy se špatně uloženým záhlavím souboru), nastavení rychlosti atd.

Po celou dobu stahování je přehledně zobrazen stav probíhaného úkolu. Máte tak možnost sledovat všechny soubory, které jsou právě stahovány, případně čekají ve frontě. Při stahování program zobrazuje aktuální rychlost (včetně grafu), průměrnou zychlost, přenesená a zbývající data, uplynulý a zbývající čas a celkovou velikost souboru. Každý soubor pro stahování umožňuje rozdělit na více částí z důvodu urychlení, což se obvykle nemine účinkem. Stahování souboru můžete kdykoli pozastavit. Počet souborů, které lze stahovat zároveň, je standardně nastaven na tři, ale je možné jej zvýšit až na osm úkolů současně. K dispozici je i možnost využívání proxy serveru, program se tedy neomezuje pouze na uživatele připojené přes modem.

Co se týče nastavení souborů, respektive typů souborů, které má tento program stahovat, je k dispozici seznam přednastavený po instalaci, který můžete libovolně upravovat – přidávat, odebírat či editovat přípony souborů, které mají být vždy stahovány tímto programem. Dále je možné zvolit také typy souborů, které se mají po stažení rovnou otevřít (například MP3).

Velmi obsáhlé možnosti nastavení programu FlashGet

Škála nastavení tohoto programu je opravdu široká, snad právě proto v něm nalezla zalíbení většina uživatelů. Moje celkové dojmy z tohoto programu jsou velmi dobré, sám jej obvykle používám pro stahování malých i větších souborů. Velikost programu po instalaci je cca 5,5 MB.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *