Toulky po webu 7.

21. srpna 2002

Díky Toulkám tentokrát třeba vyhrajete knížky v hodnotě několika tisíc dolarů, možná v sobě odhalíte informačního architekta, zjistíte, že i chybovat se musí promyšleně a na stránky si přidáte elegantní rozbalovací menu. Chybět nebudou ani ukázky dobrých stránek respektujících webové standardy.

Osobnosti, události

Mark Newhouse nejenom dobře ovládá kaskádové styly (CSS), ale navíc i důvěrně zná problémy běžných webmasterů. A právě pro ně založil začátkem srpna nový web nazvaný prostě Real World Style, tedy Styl pro skutečný život. Naleznete zde konkrétní a v praxi okamžitě použitelná řešení na bázi CSS, včetně layoutů vhodných i pro Netscape Navigator 4.

Na webu W3C jsou nově k dispozici První návrh XHTML 2.0, poslední návrh revize CSS 2.1 a poslední návrh některých částí CSS 3. A když už budete studovat CSS, mám pro vás dobrou zprávu. Jedna z mých nejoblíbenějších konferencí, css-discuss, získala díky Simonu Willisonovi prohledavatelný archiv.

Minule jsem uvedl vyhledavač AlltheWeb, jehož vzhled si můžete individuálně nastavit pomocí uživatelských stylových předpisů (style sheets). AlltheWeb však šel ještě dál a minulý týden vyhlásil soutěž o nejlepší stylesheety, ve které lze vyhrát poukázky knihkupectví Amazon v celkové hodnotě 3 450 dolarů.

Strategie, obsah

Jaký je vztah webdesignu, použitelnosti (usability) a informační architektury? Nejen na to srozumitelně a zajímavě odpovídají Jesse James GarrettJeffrey Veen v poutavém rozhovoru pro Digital Web Magazine. Pánové Garrett a Veen jsou společníci úspěšné webdesignérské společnosti Adaptive Path a jejich zkušenosti opravdu stojí za to.

Na dobře použitelných stránkách je třeba i chyby servírovat uživatelům co nejlépe. Tak by se dalo shrnout poselství článku Making Mistakes Well od Matthew Lindermana, odborníka na tzv. contingency design a zakladatele specializované společnosti 37signals.

Praktický webdesign

aqTree2 se jmenuje skript, který velmi jednoduše přemění HTML seznam vytvořený značkami <ul><li> na dynamický, rozbalovací strom ve stylu Průzkumníka z Windows. Hlavní výhodou tohoto řešení je, že zachovává plnou přístupnost seznamu i při vypnutém JavaScriptu pro nevidomé nebo v textovém prohlížeči.

S ohledem na nevidomé (ale nejen pro ně) je třeba též správně používat značky <abbr><acronym>. Zatímco první označuje zkratku, kterou screenreader hláskuje, druhá reprezentuje akronym vyslovovaný jako jedno slovo. Více se dočtete v článku HTML is not an acronym… od Craiga Saily.

Inspirace

Stejně, jako minule, i dnes jsem referoval o skvělém počinu vyhledávače AlltheWeb, který plně přešel na kaskádové styly. Uplynulo pár týdnů a na CSS se spolehl další známý vyhledávač, tentokrát evropské verze Lycosu. Beztabulkový layout již mají národní verze Velké Británie, FrancieItálie.

Norma XHTML 2.0 je zatím ve stádiu prvního veřejného návrhu. Sjoerd Visscher však už teď předvádí, že podle ní lze tvořit stránky.

A na závěr opět praktická ukázka, co vše lze dokázat pomocí CSS. Titulní stránku magazínu SitePoint přepracoval bez tabulek Simon Willison.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek JavaServer Pages - konfigurácia
Další článek Silkofsolo.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *