Toulky po webu 3.

21. června 2002

Tentokrát se vracím ze svých toulek po webu sice o něco později, zato s pěknou dávkou webových standardů, zejména kaskádových stylů, většinou v podání skutečných celebrit (Zeldman, Meyer, Newhouse). Mám však pro vás i celebritu pro web dosti atypickou, Julia Caesara a jeho weblog.

Osobnosti, události

Jeffrey Zeldman, jeden z nejznámějších (a zároveň nejkontroverznějších) světových webdesignérů poskytl velmi zajímavý rozhovor novému webzinu Thinking Around the Corners. Mimo jiné v něm říká: „Mohu pracovat jen na webech, které uspokojují nějaké potřeby a jen s klienty, kteří rozumějí médiu, svému poselství a svým návštěvníkům.“ Tak mne napadá, že podobnou výchovu by potřebovala i většina českých zadavatelů.

U Jeffreye Zeldmana ještě chvíli zůstanu, neboť bych rád spolu s vámi přivítal znovuzrození jeho dávného projektu The Web Standards Project (WaSP). Kdo si pamatuje původní a již déle než rok mrtvý WaSP, bude překvapen novou, blogovou koncepcí. Ti, kdo WaSP zatím nepoznali a mají zájem o praktickou aplikaci webových standardů, by si ho rozhodně neměli nechat ujít.

Když u jsme u webových standardů, neuškodí si připomenout, že známý záškodník a ničitel díla poctivých webdesignérů, Netscape Navigator 4 je zde s námi již šestý rok. Scott Andrew mu k pátým narozeninám připravil roztomilé přáníčko.

A pokud chcete zůstat na vlně standardů naladěni ještě chvíli, začtěte se do rozhovoru s dalším slavným evangelistou kaskádových stylů (CSS), Ericem Meyerem na stránkách Digital Web Magazine.

Strategie, obsah

A ještě jednou, dnes již naposledy, kaskádové styly. Marka Newhouse rozhodně nelze podezřívat z nechuti k CSS. O to zajímavější je jeho velmi objektivní a místy až mírně skeptický článek kde bilancuje přísliby, realitu a budoucnost CSS (opět Digital Web Magazine).

Teď již opravdu z jiného soudku. Máte na starosti i tvorbu textového obsahu webu? Pak si rozhodně přečtěte skvělý Develop Content for Communication od Nicky Danino na SitePoint, která vás touto problematikou provede krok za krokem.

Praktický webdesign

Dosáhnout konzistentní velikosti písma napříč spektrem používaných prohlížečů a operačních systémů, je pořádný oříšek. Svědčí o tom rozsáhlé experimenty Owena Briggsenastavováním velikosti písma, jejichž výsledkem je neuvěřitelný počet 264 screenshotů.

Hmm, neslíbil jsem, že už dnes nebudu psát o kaskádových stylech? Nedá se nic dělat, musím to porušit. Založil jsem totiž novou sekci Sovy v síti, CSS Workshop, a nenechám si ujít příležitost, abych vás o ní neinformoval. Najdete zde různé příklady použití CSS, včetně jejich kompatibility a chyb v různých prohlížečích. Všechny příklady konzultuji v konferenci css-discuss, proto jsou texty v angličtině.

Inspirace

Jistě už jste odhalili mou zálibu ve weblozích (fuj, to je slovo), takže dnes vás čekají hned dva, které by vás mohly inspirovat k vlastním projektům.

Bloggus Caesari je pravý a nefalšovaný weblog Gaia Julia Caesara. Daleko v prostoru i čase od antického Říma pak naleznete první česko-slovenský kolaborativní blog AcidLog. Vyznačuje se vynikající grafickou úpravou a v neméně vynikajícím technickém provedení. Za pozornost milovníků CSS a čistých řešení dle webových standardů stojí i domovská stránka autora AcidLogu, Rikiho Fridricha.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *