Tipy – triky při tvorbě HTML stránek 1.

29. prosince 1999

Tento článek je určen zejména pro začínající tvůrce www stránek, ale na své si v něm přijdou i zkušenější webmasteři – při tvorbě HTML stránek totiž existuje velká spousta užitečných tipů a triků, které by se hodilo zdokumentovat…

Uzavření aktuálního okna

Někdo může potřebovat na webové stránce odkaz, který při kliknutí zavře aktuální okno prohlížeče. To se provede vložením jednoduchého JavaScriptu:

<a href=javascript:onclick=self.close()>Zavřít prohlížeč</a>

Kódování češtiny

Pokud chcete, aby se návštěvníkům vašich stránek korektně zobrazily české znaky (na platformě Windows) při použití standardních písem (MS sans serif, Arial apod.), vložte do HTML stránky před tag <title> tento metatag:

<meta http-equiv=“Content-Type“ content=“text/html; charset=windows-1250″>

Konec cachování stránek

Některé stránky mají problémy se zobrazovaním aktuální stránky, protože stará verze stránek se načítá z cache prohlížeče. Následujícími dvěma metatagy, které vložíte před tag <title> zakážete Internet Exploreru a Netscape Navigatoru, aby byly stránky cachovány.

<meta http-equiv=“Cache-control“ content=“no-cache“>
<meta http-equiv=“Pragma“ content=“no-cache“>

Reload a přesměrování

Jak po určité době automaticky obnovit stránku v prohlížeči či jak prohlížeč přesměrovat po určité době někam jinam? Pomůže vám uvedený HTML kód. Číslo 2 v parametru content říká prohlížeči, že za dvě sekundy má být návštěvník přesměrován na zadanou adresu, v našem případě na adresu http://www.interval.cz/default.asp

<meta http-equiv=“Refresh“ content=“2 ; URL=http://www.interval.cz/default.asp“>

Reload a přesměrování II

Reload a přesměrování stránky lze zajistit i pomocí jednoduchého JavaScriptu vloženého na začátek HTML stránky. Z pochopitelných důvodů doporučuji používat výše uvedenou HTML verzi, která bude fungovat i těm, kteří mají vypnuto provádění JavaScriptu.

<script language=“JavaScript“>
<!–
window.location=“http://www.interval.cz/“;
//–>
</script>

Extented find and replace

Možná jste se někdy potýkali s následujícím problémem – máte stovky statických stránek a potřebujete na tyto všechny stránky třeba přidat jeden odkaz. Editovat všechny stránky ručně v HTML editoru je činnost nadmíru pracná, nudná a jednotvárná. V některých HTML editorech existuje ovšem funkce, která je obvykle nazvaná jako Extented find and replace, a která tento problém řeší. Funguje to tak, že zadáte určitou část HTML kódu, která se vyskytuje na všech stránkách, které chcete změnit a vložíte HTML kód, který chcete nahradit plus vložíte původní řetězec, který jste nechali vyhledat.

Extented find and replace v programu Homesite

Obvykle je možné definovat, na kterých stránkách na disku se má daný řetězec vyhledávat. Program HomeSite např. umožňuje vyhledání a nahrazení v konkrétním dokumentu, v konkrétním adresáři, v konkrétní složce či v současně otevřených souborech.

Příklad – chceme za tag <title> přidat tento HTML kód <link rel=“stylesheet“ type=“text/css“ href=“styl.css“>. Dáme tedy najít řetězec <title> a ve vybraných stránkách jej nahradíme řetězcem <title><link rel=“stylesheet“ type=“text/css“ href=“styl.css“>. Pozor na případnou chybu, obvykle nemáte možnost vrácení kroku zpět (UNDO)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *