Skripty do FLASH na actionscripts.org

25. května 2001

Jak už název napovídá, je server ActionScripts.org věnován převážně ActionScriptu, což je programovací jazyk v Macromedia FLASH. Mimo velkého množství užitečných a velmi kvalitních návodů a zdrojových souborů na serveru najdete mnoho dalších užitečných věcí, které stojí za povšimnutí.

O serveru

Server www.actionscripts.org je určen pro všechny flashové vývojáře. Web je výsledkem partnerství kanadské firmy XL network a australské firmy Jesse Stratford. Novinky se zde objevují zpravidla jednou nebo dvakrát týdně a jedná se převážně o nové návody. Design serveru je velmi střízlivě laděn do šedé a oranžové barvy. Přes poměrně velké menu na levé straně stránky se dá na webu velmi dobře orientovat. Přestože na každé stránce naleznete dva bannery, nedá se říct, že by bylo na serveru hodně reklamy. Dobu stahování o něco prodlužuje fakt, že je stránka celá umístěná v jedné velké tabulce, ale přesto je doba stahování přijatelná i pro modem.

Co zde najdete

Na úvodní straně serveru naleznete jak upozornění na novinky, které se na serveru objevily, tak několik dalších upozornění, třeba na nové knihy nebo konference věnované technologii Flash a ActionScriptu. Každý kdo hledá inspiraci, jistě ocení i okénko "feature" ve kterém se objevuje link na vybraný web ve Flash, který je podle autorů pěkný a zaslouží si zviditelnění.

Na serveru naleznete také velmi dobře zpracované diskusní fórum, ve kterém čile diskutuje několik stovek lidí na různá témata rozdělená do devíti hlavních kategorií – všeobecné otázky, jednoduché věci, animace a efekty, ActionScript, skriptování, kontrola stránek, chat, projekty a volná místa a požadavky na návody. V diskusním fóru se nachází několik tisíc příspěvků a pro snazší orientaci jsou přehledně rozdělena s aktuálními příspěvky. Přispívat do diskuse budete moci jen tehdy pokud se zaregistrujete, ale i když se pro registraci nerozhodnete, bude pro vás už jen navštívení tohoto fóra jistě přínosem.

V sekci "Tutorials" najdete necelou stovku návodů, které jsou rozděleny do oddílů pro začátečníky, středně pokročilé a pokročilé uživatele. Kvalita návodů je velmi vysoká, nechybí praktická ukázka a také možnost stáhnutí zdrojového souboru. Trochu jsem postrádal možnost v tutoriálech vyhledávat a také tisknutí stránek by mělo být umožněno přímo ze stránky. Pomocí návodů na actionscripts.org se naučíte například vytvářet hry, scrollbary a nebo dokonce otevřít nové okno prohlížeče bez okrajů.

Knihovna ActionScriptu je podsekcí návodů a obsahuje užitečné rady, které se objevily v diskusním fóru. Velmi krátce, většinou na pár řádek, jsou zde popsány odpovědi na nejčastější problémy se kterými se Flash designéři potkávají. Z nejzajímavějších bych vybral například jak rolovat externí txt soubor ve Flash, jak přidat zvuk k určité akci nebo jak přehrávat náhodně Movie Clipy ve scéně.

Na stránce nazvané "Movies" naleznete více než stovku animací rozdělených do několika kategorií – skriptované animace, speciální efekty, textové efekty, video ve Flash a 3D efekty. Každou animaci si můžete jak prohlédnout, tak si okamžitě stáhnout její zdrojový soubor pro bližší prozkoumání. Výběr je opravdu široký a i tady trochu zamrzí nemožnost vyhledávání. Pokud se však po animacích budete postupně procházet, narazíte na například na zdrojové soubory od hodin, pavouka nebo tornáda.

Velmi navštěvovanou sekcí je jistě také archív zvuků. Je rozdělen na dvě části – smyčky a zvuky. Každá z těchto částí je rozdělena ještě do několika podsekcí podle charakteristiky zvuku, například zvuk motorů, klapnutí dveří nebo vítr a počasí. U každého zvuku se nachází malá Flash animace, s jejíž pomocí si můžete zvuk přehrát, to je velmi užitečné zvláště v případě, že sedíte na pomalé lince a stahování velkých souborů je pro vás náročnější. Pokud se již rozhodnete pro některý zvuk, lze si jej stáhnout zazipovaný ve formátu WAV. Autoři serveru se vám navíc zaručují, že se nemusíte bát jakéhokoli porušování autorských práv, pokud budete používat zvuky právě z jejich serveru.

Sekce "Resources" a "Links" neboli zdroje a odkazy by měla být určena pro odkazy na ostatní servery, kde lze najít další užitečné servery. Záměrně říkám měla být, protože není. Stránky se podle autorů připravují a obsahují opravdu velmi málo odkazů. Vzhledem k tomu, že se již připravují dost dlouho, nedoufal bych ani v jejich realizaci. Na druhou stranu musím zase říct, že absence této sekce mi až zase tak nevadí, protože na tento server nechodím proto, abych se přes něj dostal na jiný server, ale kvůli informacím a odkazů na jiné servery má už každý jistě plné bookmarky.

Krátký přehled knih věnovaných Flash problematice najdete v sekci "knihy". U každé knihy je obrázek její obálky a cena. Bližší popis i jakákoli recenze chybí, což je škoda, ale recenzi si můžete přečíst přímo na Amazonu, kam vás odkaz přenese, pokud kliknete na knihu.

Poslední sekcí serveru je "software", kde je více než desítku programů, které mají co do činění s formátem SWF (Shockwave Flash). U každého programu naleznete jeho krátký popis, velikost, cenu a odkaz na domovskou stránku. Doporučuji vám tuto stránku navštívit, možná budete překvapení kolik programů již dnes umí s Flash formátem pracovat.

Závěrem

Přesto, že se dá serveru actionscripts.org leccos vytknout, je to po obsahové stránce jeden z nejkvalitnějších webů věnovaných Flash technologii. Pokud tvoříte Flash animace a potřebujete občas poradit nebo se něco přiučit z kvalitních zdrojových souborů, pak by tento server jistě neměl chybět ve vašich oblíbených odkazech.

WebTIP 25.5.2001 – Actionscripts.org , http://www.actionscripts.org

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *