skolkakoralek.cz

4. října 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: prezentace Mateřské školy Korálek

Cílová skupina: rodiče dětí

Typ projektu: amatérská tvorba

Použité technologie: XHTMLK, CSS

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Michal Štěpánek


Komentář Plaváčkův

Kromě toho, že jsem byl odjakživa dítko geniální, louskající už v pátém roce života plynně nudné sloupečky v jediném dostupném celostátním deníku, byl jsem znám také jako jedinec vzpurný, neuznávající žádné autority a vyznávající svobodu vlastního rozhodování. Co se ve věku dospělém jeví jako kladná a následováníhodná vlastnost, v nezletilosti může přivést lidského tvora do velmi obtížně řešitelných situací. Povinné a nenáviděné sýry bez chuti ke svačině, povinné mléko od českých kraviček (ani jedna nebyla fialová, pokud vím), povinné odpolední zdřímnutí, povinné procházky městskou periferií obklopen davem stejně postižených mrňavých nešťastníků – to vše mě přivádělo k zoufalství. Svázáni různobarevnými provázky a vybaveni šílenými kulichy s bambulemi, vyhlíželi jsme jako banda přerostlých a nohama obdařených zmutovaných korálků. To vše si ale pamatuji jenom matně a jediným skutečným důkazem polozapomenuté historie je omšelá černobílá fotografie zachycující zpupně se tvářícího caparta v objetí tehdy populárního robota Emila, přičemž na první pohled nebylo patrné, kdo z nás je robotem pravým. Možná, že slavný Asimov čerpal inspiraci pro svá vrcholná díla v podobném prostředí, kdo ví.

To vše mi prolétlo hlavou, když jsem při výběru webu ke kritice na další měsíc narazil na toto graficky rozverné dílko, připomínající svou rozjásaností televizní reklamy na cokoli. Různobarevné motýlky, zachmuřeného rudého opeřence, usměvavé ksichtíky šťastných mrňousů, v duhových barvách vyvedený nadpis, beztabulkový layout, definici písma v pixelech, nepochopitelnou nechuť tvůrce používat element „strong“, zálibu autora v elementech „div“ – a mnoho jiného zde můžete nalézt a nemusíte dlouho pátrat. Podrobnější prozkoumání nechám na vás.

Věřím ale, že mladistvé osazenstvo mateřského ústavu může mít z těchto stránek radost, stejně jako jistě bezvadné vychovatelky, které, jak jsem se dočetl, na konci docházky udělají na šňůrce plynoucích dní námořnický uzel. Budiž. Možná bych jenom dával velký pozor, na které části těla zmíněný uzel zavazuji a budoucí občany bych také obdařil informací, jak se toho proklatého uzlu zbavit. Člověk nikdy neví.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *