Seznam nejčastějších chyb při vytváření HTML a CSS

16. února 2010

Všichni tvůrci webových stránek, od začátečníků až po zkušené webdesignery, dělají všelijaké chyby při psaní HTML nebo CSS kódu, ať už v důsledku nedbalosti, pohodlnosti nebo nedostatku zkušeností. Čistý a korektní kód je dnes velmi důležitý a doba „temna“, kdy webdesigneři bohorovně vytvářeli HTML kód s neukončenými či překříženými značkami, protože to nikomu a ničemu nevadilo, je už dávno pryč.

Článek The Most Common HTML and CSS Mistakes to Avoid od Shannon Noack popisuje chyby, kterých se webdesigneři nejčastějí dopouští při vytváření HTML a CSS. Naleznete zde nejenom zmínku o klasických chybách, jako jsou třeba neukončené a překřížené značky, nebo nezakódování speciálních znaků jako & či ©, ale i takové specialitky jako je nekorektní DOCTYPE, zmateně pojmenované třídy a identifikátory, nepoužívání globálních stylových předpisů, špatné využití pozicování atd.

Zdroj: webdesignledger.com.

Štítky: Zprávičky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Ma

    Úno 28, 2010 v 21:47

    Nechápu k čemu sem dáváte takový odkaz.
    Jsou v něm skutečně chabé informace, co zná každý profík. Ale nedivím se tomu, když to psala nějaká američanka.
    Ono na to, aby se člověk vyhýbal chybám jsou nástroje. Říka se jim validátory. A spousta chyb úzce souvisí s použitým doctypem. Takže opravdu zbytečný článek. Ale jestli je interval pro amatéry, tak budiš. Spíš by mi seděl víc český článek, kde bude napsáno, jak se to dělá, aby si pak autor nějakého webu mohl říct po přečtení tohoto amerického článku, že kde má vlastně problém. Na intervalu se mi líbil článek o indexování (přeložený). Ale dávat sem takové okrajové věci, je k ničemu. Z mého pohledu není rozhodně chyba napsání #999999 místo „správně“ #999 . Chyba není ani neukončení img, když se použije starý doctype. A i kdyby s novým doctypem byla taková chyba navíc, tak to pořád ještě není žádná katastrofa. Jediná výhoda čistého kódu je, že se tím kolikrát člověk vyhne problémům se zobrazením. Takže u mě je mnohem větší chybou špatně strukturovaný kód, špatně pojmenované třídy a strukturování css než zapomenout přidat alt k img. Koukněte se kolik chyb má seznam.cz a jaký má doctype. Podle mě je web do 10-20 chyb na stránku v pořádku. Takové chyby se pak jednodduše odstraňují. A když později nastane problém se zobrazením tak se mnohem snadněji najde neukončená značka, která je původcem problémů.
    Já osobně nestíhám číst stovky článků o webdesignu, co různě na webu vycházejí, tak by bylo super, pokud byste zde poukazovaly hlavně na ty, které jsou skutečně užitečné.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *