Retušování a úpravy fotografií v Adobe Photoshop CS/CS2 (Tomáš Barčík)

21. prosince 2007

Udělat z dobré fotky skvělou fotku, se dá ve Photoshopu během několika sekund – stačí znát ty správné postupy a umět je aplikovat. Pravda je, že ne každý fotograf tyto softwarové úpravy schvaluje – mnozí (zejména ti, co jsou v oboru déle) je zavrhují. Jiní bez nich nedají ani ránu. Podle mě je nejlepší zlatá střední cesta – použít software tak, aby to nebylo na fotce poznat, přitom ji vylepšit a opravit, co bylo při jejím pořízení zanedbáno.

Mimochodem, v jedné z předchozích recenzí jsem psal o skvělé knížce na úpravy fotografií z pera Scotta Kelbyho. Ten zveřejnil nedávno na svém blogu velmi zajímavé pojednání o výše uvedeném tématu – tedy o tom, co ještě považuje za „etické“ úpravy fotografie ve Photoshopu (viz My Photo Editing „Code of Ethics“). Nicméně v této recenzi se koukneme na domácího autora a jeho knihu Retušování a úpravy fotografií v Adobe Photoshop CS/CS2.

Každá úprava fotografie začíná povětšinou výběrem a ořezem. Není proto divu, že i Tomáš Barčík se věnuje této činnosti hned v první kapitole své knihy. Dále následují postupy pro zesvětlení, případně ztmavení fotografie, úpravy barev, tónování a doostření. Další sekce je věnována retušování – řeší se ty nejzákladnější operace, jako třeba červené oči, málo výrazná obloha, maskování, úprava podexponovaných fotografií, ale i ty složitější – retušování portrétů i celé postavy, tvorba panoramat a různé fotomontáže. Na konci knihy je ještě mini příloha se slovníkem pojmů (slovo „mini“ je na místě, neboť těch pojmů je pouze šest).

Publikace je celobarevná a tištěná na křídovém papíře. Výklad je doplněn mnoha obrázky – i když možná je to naopak a obrázky jsou doplněny výkladem. Poměr textu a obrázků je totiž půl na půl, mnohdy bych řekl, že obrázků je více. Což je podle mě v pořádku, neboť jeden obrázek s dialogovým oknem vydá za dva popisné odstavce textu. Když už jsme u těch dialogů – všechny popisky a názvy jsou uvedeny dvojjazyčně (velké plus pro uživatele programu s nastavenou angličtinou). Výklad je tedy stručný, ale zato velmi přehledný a snadno srozumitelný, popisuje práci krok za krokem (není šance, že se ztratíte) a v závěru občas upozorní pomocí tipu na další podrobnosti. Pokud byste chtěli zkoušet postupy na stejných snímcích jako autor, můžete si stáhnout pracovní soubory z webu nakladatelství (obsahují jak výchozí, tak i finální fotografie).

Kniha Retušování a úpravy fotografií v Adobe Photoshop CS/CS2 obsahuje základní techniky pro fotografy. Díky své stručnosti a přehlednosti je v praxi velmi dobře použitelná. Navíc jsem v ní našel i několik méně obvyklých technik (rozuměj v ostatních knihách méně probíraných), například sladění barevných tónů několika fotografií. Myslím, že to je ideální kniha pro začátečníky a středně pokročilé uživatele Photoshopu, kteří zároveň prahnou po dodatečném vylepšení svých fotografií. Nicméně je potřeba mít neustále na paměti, že čím více si dáte záležet při práci s fotoaparátem, tím méně času budete muset věnovat následným úpravám ve Photoshopu.

Název: Retušování a úpravy fotografií v Adobe Photoshop CS/CS2
Autor: Tomáš Barčík
Vydal: Computer Press
Cena: 299 Kč (269 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *