Použitelnost domovských stránek (Jakob Nielsen, Marie Tahir)

21. září 2006

Domovská stránka je obvykle také první stránkou, kterou návštěvník na vašem webu uvidí (pokud tedy přijde dveřmi a ne záchodovým okénkem z vyhledávače), proto by se jí měla věnovat náležitá pozornost. To si uvědomil i guru přes použitelnost Jakob Nielsen a společně s Marií Tahir vydali knihu, která se zabývá výhradně přednostmi a nedostatky různých domovských stránek.

Pokud si tuto publikaci vezmete do rukou a prolistujete ji, asi vás mírně zarazí vzhled uváděných webů – přiznejme si na rovinu, že se nejedná o žádnou novinku, v češtině vyšla kniha v roce 2004, originál je ještě o dva roky starší. Myslím si ale, že naprostá většina pravidel stále platí a ještě hodně dlouho platit bude. A navíc, za několik let se z publikace stane album prehistorických webů a vy bude se slzou v oku vzpomínat, jak krásně amatérsky ty profláknuté weby tenkrát vypadaly.

Ale zpět k obsahu. Kniha Použitelnost domovských stránek je rozdělena do dvou celků. Úvodní část knihy se věnuje teorii – obsahuje 113 doporučení k jednotlivým objektům či aspektům domovských stránek. Její součástí je také zajímavá statistika padesáti zkoumaných webů.

Druhou, podstatnější část tvoří podrobná analýza padesáti domovských stránek vybraných (povětšinou velmi známých) webů. U každého je uveden obrázek, popis jeho náplně a zaměření, stručné hodnocení, vyzdvižení kladů a záporů. Barevně je také označeno a na grafu znázorněno využití veškeré plochy stránky (navigace, obsah, reklama, výplň a podobně).

Tím nejdůležitějším jsou komentáře, které popisují, co autoři webu udělali dobře a co špatně, přičemž komentářů upozorňujících na nedostatky a nesrovnalosti je mnohonásobně více. Propojení komentářů se stránkou je provedeno pomocí čísel uváděných na screenshotech. Ke snadnější orientaci by se zde hodilo jednoznačné odlišení dobrých a špatných vlastností (třeba barvou písma či pozadí) – takhle si musíte přečíst všechny komentáře, abyste zjistili, co je na stránce dobře a co špatně. Každopádně čtenáři mají skvělou možnost poučit se z chyb ostatních, a to na konkrétních příkladech z praxe.

Komentáře ke stránkám napsal Jakob Nielsen a jeho spolupracovnice na základě svých znalostí a zkušeností, nikoli na základě uživatelského testování. Proto nemusí být vše zcela jednoznačné. Ale pořád jsou tato doporučení mnohem průkaznější, než kdyby Použitelnost domovských stránek sepsal nějaký méně známý autor. Konečně, ať už autoři mají či nemají pravdu, donutí čtenáře nad stránkami (a to nejen nad těmi v knize uvedenými, ale i nad těmi, které sami vytvořili) skutečně přemýšlet, což je, myslím, dostatečně velký přínos.

Hodláte-li Použitelnost domovských stránek po jejím přečtení založit do knihovničky, měli byste se zamyslet, proč jste si ji vlastně kupovali – pokud jen proto, abyste měli větší přehled, pak ji tam klidně zasuňte. Pokud jste ale chtěli vylepšit nějakou konkrétní domovskou stránku, tak ji zase vyndejte, nalistujte si zmíněný seznam 113 doporučení a porovnejte jej se skutečnou stránkou. Přijdete tak na mnohé nedostatky, které pro vás byly dříve nepodstatné, ale pro vaše návštěvníky třeba představovaly jistou překážku.

Informace o knize

Název: Použitelnost domovských stránek
Autor: Jakob Nielsen, Marie Tahir
Vydal: Zoner Press
Cena: 490 Kč (441 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek jozefbalara.sk
Další článek kpbintra.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *