Photoshop – kanály (Scott Kelby)

31. října 2007

Jak jsem napsal v jedné z předchozích recenzí, Scott Kelby je znám zejména díky svým velmi úspěšným knihám o Photoshopu – a tak není divu, že se s ním zde setkáváme opět, tentokráte nad jeho knihou o kanálech. Pokud vás napadne, že jsem tímto autorem posedlý, pak máte asi pravdu. Líbí se mi jeho styl, náměty i nápady. Ale tím hlavním důvodem je, že recenzovaná kniha vyniká nejen mezi ostatními běžnými knihami o Photoshopu, ale i mezi knihami tohoto autora – není to totiž žádná sbírka tipů a triků pro začátečníky a středně pokročilé, ale mnohem odbornější kniha, která se plně zaměřuje na jedno jediné téma, kterým jsou kanály ve Photoshopu.

Kanály… Co by se s nimi dalo dělat? Jste-li průměrní uživatelé Photoshopu, napadne vás tak možná ostření ve formátu LAB a uložení výběru. Ovšem možností – jak se v knize Photoshop – kanály dočtete – je mnohem více. Perfektně se dají použít pro tvorbu složitých masek (kdo zkoušel maskovat vlasy, už tuší, kam mířím), pro vytváření kvalitních černobílých fotografií i dobarvování těch barevných, doostřování a redukci šumu, optimalizaci webové grafiky a pro mnohé další grafické efekty.

Na poměrně zdařilých příkladech vám Scotty ukáže hotové zázraky. Tyto příklady jsou probrány krok za krokem – co krok, to screenshot a povídání (mnohdy obsahující i nějaký tip či klávesovou zkratku). Nad každým odstavcem je ještě navíc v jednom hesle shrnut jeho obsah, takže až budete podle knihy pracovat, nemusíte všchno číst, stačí prolétnout tyto stručné pokyny a teprve v případě, že vám není něco jasné, zabrousit do podrobností. V závěru kapitol je vždy ještě sesumírován seznam klávesových zkratek a sekce „otázky a odpovědi“ s dalšími doplňujícími informacemi.

Kniha vám odhalí mnoho „tajných zbraní“ – postupů – photoshopových profesionálů. (Měli jste například tušení o dialogu „Výpočty“?) A při tom se tyto „zbraně“ ovládají velmi snadno a jejich účinky jsou velice působivé. Jako s každou zbraní je však i s těmito potřeba trénovat, jinak natropí více škody než užitku. Nejlepší trénování je ihned při čtení, alespoň se tak přímo seznámíte s jejich účinky.

Jediný nedostatek, který jsem našel, byla absence výsledných fotografií – ty výchozí najdete (po chvíli pátrání) na webu anglického originálu. Chtěl jsem si na monitoru prostudovat jednotlivé fotografie po autorových úpravách z jednoho prostého důvodu – v knize (je tištěná barevně na normálním papíře) na barevných obrázcích jsem občas rozdíl nepostřehl (třeba u doostřování nebo přidávání kontrastu).

Na závěr musím konstatovat, že Photoshop – kanály je jedna z mála odbornějších knih o Photoshopu, která je ale díky jedinečnému stylu výkladu stravitelná i pro začátečníky. Postupy v ní uvedené použijete zejména pro vylepšování fotografií a pro vytváření koláží. Myslím, že se bude dobře vyjímat na vašem pracovním stole hned vedle klávesnice. Na stole z toho důvodu, že ji budete často používat – přece jen na poličce jsou spíše knihy, které při práci až tak často nepoužíváte.

Název: Photoshop – kanály
Autor: Scott Kelby
Vydal: Zoner Press
Cena: 329 Kč (296 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Předchozí článek sportovnivozy.cz
Další článek mediafabrica.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *