Photoshop barevný režim LAB (Dan Margulis)

13. října 2008

Běžný uživatel Photoshopu zná dva základní barevné režimy – RGB a CMYK. O režimu LAB toho moc neslyšel, nemá ani potuchy, co ta zkratka znamená, jaké kanály obsahuje a hlavně nevidí žádný důvod, proč jej používat. A to je docela chyba. Naštěstí tu jsou takoví autoři odborných knih, jako je Scott Kelby (občas ve svých knihách uvede překvapivě jednoduchý postup využívající tento režim) a guru LAB režimu Dan Marguilius, který napsal recenzovanou knihu.

Nuže milí uživatelé Photoshopu vězte, že LAB režim obsahuje tři kanály: L (lightness), A a B (z názvů kanálů pochází i jeho zkratka). První obsahuje informace o kontrastu, další dva informace o barvě. A důvody proč tento nezvyklý režim používat se dočtete v recenzované knize – v podstatě by se dalo říci, že se hodí pro velmi rychlé, snadné a účinné úpravy barev, tvorbu výběrů (masek) a retušování.

Předem je nutné podotknout, že se jedná a poměrně těžkou četbu. Napoprvé čtenář asi všechno nepochytí a je nutné se později k některým pasážím a postupům vrátit, či si je přečíst několikrát. Ale vězte, že už z prvního přečtení si toho odnesete hodně. Autor si byl složitostí probírané látky vědom (před vydáním knihu testoval na čtenářích) a tak kapitoly z první části knihy rozdělil vždy na dvě poloviny – v té první ukazuje praktické postupy a v té druhé vysvětluje, proč a jak to vlastně funguje a dále rozebírá probíranou látku. V druhé části knihy již toto rozdělení neplatí.

Způsobů, jak číst knihu je několik: nejlepší je zároveň při četbě uvedené postupy zkoušet (ke knize je k dispozici CD s výchozími fotografiemi k většině kapitol) a nebo také přeskakovat na jednotlivé kapitoly, podle toho, co momentálně potřebujete na svých fotografiích upravit. Každopádně bych čtenáři doporučil, aby poctivě přelouskal prvních sedm kapitol (klidně při tom může i vynechat jejich odbornější druhé poloviny) a postupy si zároveň zkoušel – je to nejlepší způsob pro naučení nových efektivních (a efektních) postupů. Autor v nich totiž nejprve vysvětlí na čem je LAB založen, jak se v něm interpretují barvy, a dále ukazuje ty nejzákladnější postupy, mezi které patří: zostření a rozostření fotek, používání kanálů A a B pro tvorbu složitých výběrů, oživení, utlumení a vyvážení barev, retušování – změna barvy, obnova staré fotografie a další.

Kniha je opravdu náročná, ale na druhou stranu čtenáři přiblíží mnoho nových a hlavně neuvěřitelně rychlých a účinných postupů pro vylepšování fotografií ve Photoshopu (však si ji v obchodě prolistujte a podívejte se na obrázky „před“ a „po“). Neváhal bych ji označit za nejlepší pokročilou knihou o úpravě fotografií ve Photoshopu (nejen) za tento rok.

Název: Photoshop barevný režim LAB
Autor: Dan Margulis
Vydal: Zoner Press
Cena: 558 Kč (620 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Předchozí článek citroen-vajnorska.sk
Další článek kusi.sk
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *