Parametr TITLE – popisný prvek pro všechno

30. srpna 2000

U Internet Exploreru je zvykem, že tento prohlížeč ve svých nových verzích přináší různá rozšíření HTML, která obvykle přesahují standard jazyka HTML a málokdy jsou zdokumentována. Jedno takové vylepšení je použití parametru TITLE. Článek obsahuje i tip, jak popisek formátovat.

Tvůrci HTML stránek vědí, že parametr TITLE slouží k definovaní plovoucího textu nad odkazem. Návštěvník stránky, který podrží kurzor myši nad takovým odkazem, který tento parametr obsahuje, tak může snadno zjistit více informací o stránce, na kterou vede tento odkaz. Ostatně vyzkoušejte si to sami u tohoto odkazu:

Interval.cz – web, grafika a e-komerce

Syntaxe parametru TITLE je jednoduchá:

<a href=“stranka.htm“ title=“popisek odkazu“>


Co se týče délky popisku – nenalezl jsem nikde žádné informace o tom, že by byla délka textu nějak omezena. Ovšem – nic nesmíte přehánět – text popisku je text jako každý jiný a jako takový prodlužuje velikost výsledného HTML souboru.

Vylepšení v IE

A ted se konečně dostávám k onomu vylepšení v Internet Exploreru. Podle pravidel HTML se dá parametr TITLE použít pouze pro odkaz. Nicméně, v Microsoftu toto zjevně považovali za omezující a nyní je tak možné TITLE přiřadit k jakémukoli myslitelnému tagu HTML, třeba i k formulářovému prvku, či dokonce k buňce tabulky, jak ukazuje následující příklad:

Ukažte kurzorem na tabulku


<table cellspacing=“0″ cellpadding=“2″ title=“Popisek tabulky“>


Výhody takového použití jsou jasné třeba u formulářových prvků – můžete dát do parametru TITLE nápovědný text ke každému prvku, aby uživatel věděl, co zde a jak má vyplnit. Samozřejmě předpokládám, že nebudete spoléhat pouze na popis či nápovědu v TITLE – ne každý uživatel podrží kurzor nad prvkem a navíc to nefunguje v Netscape či v Opeře. TITLE ovšem nefunguje v Nestcape ani v případě, když jej korektně použijete u odkazu. Vzhledem k tomu, že Internet Explorer má u nás dominantní pozici, to není zase tak omezující prvek.

Parametr TITLE je možné překvapivě použít i pro popisek obrázku místo standardního ALTu, což ovšem nedoporučuji, protože ALT popisek obrázku se vám zobrazí i v Netscape Navigátoru či Opeře. Je velmi zajímavé, že v HTML existují dva „popisovací“ prvky – TITLE pro popisek odkazu a ALT pro popisek obrázku. Myslím, že konsorcium W3C se mohlo shodnout pouze na jedné variantě.

Konfliktní nastavení

Někdy se vám stane, že máte definován odkaz jako obrázek. Odkaz obsahuje popisek TITLE a obrázek má definovaný popisek pomocí ALT. Čemu dá prohlížeč přednost – zobrazí popisek v TITLE nebo popisek v ALT? Vyzkoušejte u ilustračního obrázku:

Toto je popisek ALT

Zobrazí samozřejmě ALT – ten je poslední definovaný, přebije tedy popisek v TITLE a má to tu výhodu, když načítáte stránky bez obrázků, zobrazí se vám ALT popisek obrázku, čímž se na stránce snadněji orientujete.

Formátování popisku

Mnoho tvůrců www stránek neví, že popisek TITLE (ale i ALT) lze jednoduchým způsobem formátovat. Opět to funguje pouze v Internet Exploreru, v Netscape zůstane bez formátování. Mezery dáváte buď tabelátorem či mezerník, nové řádky vyváříte stiskem klávesy Enter. Je to tedy taková obdoba tagu <PRE> – jak je text napsán, tak je také zobrazen. Ukážeme si na to na našem odkazu:

Interval.cz – web, grafika a e-komerce

Formátování je samozřejmě velmi jednoduché, ale dáme mi za pravdu, že rozhodně přispívá k lepší čitelnosti popisku. V některém v dalších článků si ukážeme, jak udělat popisek, který bude obsahovat třeba tabulku a v ní obrázek. Samozřejmě – s použitím dynamického HTML a JavaScriptu.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. zut

    Srp 31, 2011 v 10:21

    Zobrazí samozřejmě TITLE

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *