Novinky v prohlížečích: Znáte Aroru?

31. srpna 2009

Dnes vám představíme nepříliš známý prohlížeč Arora, podíváme se, to, jak pokračuje vývoj Google Chrome a Maxthonu a představíme vám připravovanou novinku pro Firefox.

Arora 0.9.0

Dnes začneme ve světě alternativních prohlížečů. Projekt Arora je založený na jádru WebKit, tedy stejném, na kterém běží například Google Chrome, Safari, nebo Konqueror. Vývojáři tohoto browseru se zaměřují především na rychlost a podle našich zběžných testů se jim to skutečně daří. V minimalistickém rozhraní najdete celou řadu funkcí, na než jste zvyklí z konkurenčních programů – jmenujme například dnes již standardní surfování v záložkách, podporu pluginů, či vyhledávání přímo z adresního řádku. Právě poslední jmenovaná funkce doznala v aktuální verzi změny – Arora nyní podporuje více vyhledávačů a to, který chcete použít, určíte klíčovým písmenem či slovem na začátku dotazu (tento způsob bude blízký především uživatelům Opery).

Poslední uvolněná verze 0.9.0 je nástupcem 0.8.0 a zatímco předchůdce se zaměřil především na nové funkce, aktuální vydání přináší především opravy několika desítek nalezených chyb. Jmenujme alespoň několik vylepšení:

  • Zapamatování si poslední složky, kam se ukládají stažené soubory.
  • Přidán dialog pro definování složky stažených souborů.
  • Vylepšena práce se záložkami.
  • Přidána funkce Vybrat vše.

Další informace o tomto netradičním prohlížeči najdete na stránkách http://code.google.com/p/arora/.

Zdroj: Arora development.

Google Chrome 3.0.195.10 beta

Google Chrome verze 3.0.195.10 pro Windows byla „povýšena“ do beta kanálu. Ve vývojové větvi tak nyní zůstává čtvrtá verze, o které se zmiňujeme níže, naopak statut stabilní verze stále drží teprve „dvojka.“

Připomeňme, že Chrome 3.0.195 přineslo především nový HTML5 tag VIDEO a podporu skinování, o čemž jsme na Intervalu psali v první dekádě srpna.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 4.0.203.2 dev

Vývojová větev Chrome postoupila o další schůdek a v minulém týdnu se zaměřila především na opravu chyb.

  • Opravy se zaměřily především na nahlášené pády aplikace, včetně těch, které souvisely s nově implementovanou podporou tagů AUDIO a VIDEO.
  • Byla zvýšena rychlost načítání při aplikovaném uživatelském skinu. Kromě toho byly opraveny některé grafické chyby.
  • Změněno umístění položek pro odstranění dat po surfování a import oblíbených položek a nastavení z menu Nástroje do menu Možnosti.
  • Chrome pro Linux je nyní plně 64-bitový.
  • Pod Linuxem je nyní možné mazat záznamy z automaticky nabízených položek.
  • Byly opraveny chyby, jež se vyskytovaly při opětovném povolení zakázaných rozšíření.

Opět nezbývá než upozornit, že jak betaverze, tak ani vývojová verze nejsou určeny k nasazení do ostrého provozu, ale pouze k testování, protože mohou obsahovat chyby.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Maxthon 2.5.6.350

U Maxthonu vývojáři pokračují ve vylepšování stávající verze 2.5 o další funkce a opravují nalezené chyby. Novinek proti předchozí verzi není mnoho:

  • Byla přidána možnost otevření videa do samostatného okna pro pohodlnější sledování.
  • Změněn design kontextového plovoucího tlačítka pro práci s textem, obrázky a videem.
  • Opravena chyba při vkládání textu ze schránky.
  • Opravena chyba, při které byla nekorektní URL prezentována jako stisk prostředního tlačítka myši.

Stávající update tedy není kritický a pokud vám Maxthon funguje korektně, není důvod spěchat s aktualizací.

Zdroj: Maxthon.com.

Firefox s podporou akcelerometrů

Vývojáři Mozilly oznámili, že přidají do prohlížeče Firefox podporu akcelerometrů, což je zařízení, které najdete například v MacBooku Pro, iPhonu a dalších mobilních zařízeních. Jeho smyslem je zjištění orientace a pohybu telefonu a následné upravení (otočení) grafického prostředí. Využití nachází například ve hrách, které se ovládají pohybem, nebo v aplikacích, jež se přizpůsobují poloze zařízení.

V tuto chvíli je podporován pouze MacBook Pro, nicméně aktuálně se pracuje na podpoře pro HTC a Samsung. Bohužel v tuto chvíli ještě není jisté, zda tato novinka bude obsažena již ve verzi 3.6 Namaroka, která by se měla objevit v listopadu tohoto roku.

Další podrobnosti najdete na blogu vývojáře Douga Turnera.

Zdroj: Mozilla Links.

Předchozí článek campingoase.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Melebius

    Srp 31, 2009 v 10:01

    Firefox podporuje akcelerometr i na „obyčejném“ MacBooku (ne Pro). Právě jsem to vyzkoušel. Taky není důvod, aby to bylo u každého modelu jinak. :-)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *