Novinky v prohlížečích: Zkuste testovací verze

10. května 2010

Tržní podíl prohlížečů; Druhé vývojářské preview IE 9; Třetí beta Firefoxu 3.6.4; Google Chrome s integrovaným Flashem; Opera 10.54 nyní i pro Linux.

Tržní podíl prohlížečů

V uplynulém týdnu mediálně zaujaly statistiky tržního podílu prohlížečů dle společnosti NetApplications. V nich jistě nepřekvapí klesající křivka Internet Exploreru, který proti loňskému roku ztratil skoro osm procent, když spadl pod hranici 60% (přesně na 59,95%). Připomeňme, že pod 70% se Explorer dostal v lednu loňského roku, což znamená ztrátu deseti procent za pouhých patnáct měsíců.

Na druhém místě skončil Firefox se 24,59% (loni v dubnu 23,84%), třetí je Chrome s nejmarkantnějším růstem, který ještě v dubnu 2009 měl pouze 1,79% tržního koláče, zatímco dnes má již 6,73%. První verze Google Chrome přitom vyšla relativně nedávno: v září 2008. Čtvrté je Safari (4,72%) a pátá Opera, které zjevně nepomohl ani jí prosazený „ballot screen,“ když tento prohlížeč ještě v lednu tohoto roku používalo 2,38% uživatelů, zatímco nyní jen 2,30%.

Zdroj: The Register.

Microsoft Internet Explorer

Druhé vývojářské preview Exploreru 9

Microsoft uvolnil po sedmi týdnech od konference MIX 10 druhou vývojovou demoverzi připravovaného Internet Exploreru 9. Největší kritiku si zatím odnesl za podporu uzavřeného kodeku H.264 v HTML 5 elementu VIDEO (více o tomto tématu viz Zdeněk Malbek) a za ignoraci starších operačních systémů.

Aktuální testovací sestavení příjemně překvapilo v ACID3 testu, kde dosáhlo skóre 68/100 (první testovací verze dosáhla na skóre 55/100). Na konkurenci je to ale stále ještě málo – Opera 10.53 zvládá zmíněný test na plný počet bodů, Firefox 3.6.3 na 94/100.

Internet Explorer deváté generace by měl přinést například lepší podporu webových norem HTML5, CSS3 a DOM. Velkým tahákem bude jistě hardwarová akcelerace, kdy k vykreslování stránek nebude používán výhradně procesor počítače, ale grafická karta.

Zrychlení se také dočkalo zpracování JavaScriptu. Podle testu SunSpider si sice druhá vývojářská verze vede o něco lépe než první, leč stále zaostává za betou Chrome 5, Operou 10.52, stabilním Chrome 4.1 a Safari 4.0.5. Jedinými prohlížeči, které IE9 poráží, tak zůstává Firefox 3.6 a vlastní Internet Explorer 8, jehož výsledky v uvedeném testu můžeme označit jako tragické.

Na závěr je vhodné podotknout, že IE9 Platform Preview lze instalovat paralelně k Internet Exploreru 8, ovšem pouze na operačních systémech Windows Vista SP 2 a Windows 7. Na starších OS se s podporou tohoto prohlížeče nepočítá.

Zdroj: IEBlog.

Mozilla Firefox

Firefox s NoScript padá na Ubuntu 10.04

Giorgio Maone, autor jednoho z nejpopulárnějších rozšíření Firefoxu NoScript, upozornil na svém blogu na problém s padáním prohlížeče při použití tohoto pluginu pod nedávno uvolněným Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Příčinou je údajně chyba v balíčku xorg-server. V tuto chvíli je již dostupná oprava, která se ale zatím neinstaluje skrze automatické aktualizace. Uživatelé Ubuntu mohou nainstalovat záplatu příkazem sudo add-apt-repository ppa:bryceharrington/purple && apt-get update && apt-get upgrade.

Zdroj: Mozilla Links.

Třetí beta Firefoxu 3.6.4 ke stažení a testování

Vyšla nová testovací verze připravovaného Firefoxu 3.6.4, která opravuje chyby, nalezené v předchozím vydání. Uživatelům, kteří mají nainstalovanou předchozí betu se již jistě nabídla formou automatické aktualizace, ostatní mohou stahovat z odkazů uvedených níže.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Google Chrome

Google Chrome 5.0.375.29 beta

Do betakanálu se dostala další verze páté generace prohlížeče Chrome pro všechny podporované operační systémy. Hlavní novinky jsou následující:

  • Podpora některých funkcí ze specifikace HTML 5 jako je geolokace, aplikační cache, nebo přetahování objektů myší v okně prohlížeče.
  • Integrovaný zásuvný modul pro práci s Flashem. Ten by měl být updatován automaticky skrze aktualizační rutinu prohlížeče.
  • Do online synchronizace byla přidána možnost synchronizovat nastavení prohlížeče včetně zvoleného vzhledu, domovské stránky a jazyka. Podotkněme, že k provádění synchronizace je nutné mít účet u Google a položky se následně ukládají do Google Dokumentů.
  • Vylepšení javascriptového jádra V8, jež by mělo být citelně rychlejší. Podle testu SunSpider dosahuje o 30 až 35% vyššího výkonu než v Chrome 4.
  • Stáhnout Google Chrome 5.0.375.29 beta (Windows).
  • Stáhnout Google Chrome 5.0.375.29 beta (Macintosh).
  • Stáhnout Google Chrome 5.0.375.29 beta (Linux).

Zdroj: Google Chrome Releases a Google Chrome Blog.

Google Chrome 5.0.396.0 dev

Vývojová verze Chrome pokročila na číslo 5.0.396.0. Zaměřuje se především na opravy chyb, včetně jedné bezpečnostní, jež se vyskytovala ve verzi pro Linux. Pracovat se například bude ještě na pěti dosud známých problémech s automatickým vyplňováním formulářů.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera v betaverzi nyní i pro Linux

Norští vývojáři v úterý konečně udělali radost uživatelům Linuxu a FreeBSD – vydali totiž první betaverzi řady 10.5x pro tyto operační systémy. Podle vývojářského blogu měla tato verze číslo 10.53, nicméně s ohledem na to, že stejné číslo nesla opravná Opera pro Windows a Macintoshe, vydaná poslední dubnový den, se dá předpokládat, že finální linuxová verze ponese číslo 10.54 nebo vyšší.

Jednou ze zmiňovaných změn byla i úprava licenčního ujednání. Není se ale třeba obávat – upravená EULA by prý měla umožnit jednodušší zařazení instalačních balíčků prohlížeče do repozitářů, což je rozhodně krok správným směrem. Pozitivem je také skutečnost, že Operu lze legálně instalovat i v organizacích a firmách.

Dalšími novinkami by měla být lepší integrace s prostředími KDE a Gnome, včetně podpory skinů a nezávislost na knihovnách Qt.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera 10.54 build 3386

Jak jsme předpokládali, další vývojová sestavení, vydaná ve středu a v pátek, již byla prezentována jako Opera 10.54. Středeční build 3383 se zaměřil na problémy se stabilitou a opravil několik nalezených chyb. Přesto v seznamu věcí, jež je nutné dořešit, zbývají i docela zásadní položky, jakými je nefunkčnost klávesových zkratek pod Mac OS, nebo nefungující Java a Flash pod Linuxem.

Páteční sestavení 3386 přineslo opravy integrovaného poštovního klienta a vyřešilo několik dalších chyb, jež se projevovaly jak na Macích, tak i na ostatních platformách. Vizuálního vylepšení se dočkal tzv. Rychlý přístup, ale pokud se budete chtít pokochat novou tapetou, budete muset provést čistou instalaci.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *