Novinky v prohlížečích: Zkuste Internet Explorer 9

22. března 2010

IE 9: Platform Preview; Google Chrome 4.1; Google odstranil unikátní identifikátor; Opera 10.51 RC 3; Chyba ve Firefoxu bude opravena.

Microsoft

Internet Explorer 9: Platform Preview

Jak již minulý týden avizoval kolega Malbek, byla v úterý na konferenci MIX10 v Las Vegas představena raná testovací verze (přesněji řečeno „technologické demo“) Internet Exploreru 9. Hned na začátku této informace nepotěšíme příznivce starších Windows (zejména Windows XP), neboť IE 9 funguje pouze pod Windows Vista, Windows 7 a Windows Server 2008. Pozitivně lze naopak hodnotit informaci, že testovací Internet Explorer 9 lze používat paralelně s jeho starší verzí.

Je zřejmé, že Microsoft potřeboval novou verzi webového prohlížeče jako sůl, neboť konkurence v podobě Firefoxu, Chrome a Opery mu nejen šlapala na paty, ale v mnoha směrech redmondský produkt výrazně předbíhala, což se projevilo rapidním poklesem zastoupení na trhu. Jedním z velkých překvapení je skutečnost, že v ACID3 testu tato vývojářská verze dosahuje pouze 55 bodů ze sta (Opera již delší dobu zvládá plný počet, Firefox je těsně pod maximem, Internet Explorer 8 je naopak pouze lehce nad 20/100). Berme ale v potaz, že se jedná pouze o testovací verzi a výsledky se ještě mohou zlepšit, což slibují i vývojáři.

Patrně nejzásadnějším přínosem má být podpora některých elementů z páté verze HTML. Jedny z nejzásadnějších tagů – AUDIO a VIDEO – jsou ale zatím stále pouze ve stádiu příslibů a tato verze je neobsahuje. Přibyla podpora kaskádových stylů třetí generace, jako například průhlednost či zaoblené rohy, vektorové grafiky ve formátu SVG, či modelu DOM.

Nové je i jádro pro renderování JavaSkriptu s kódovým označením Chakra, které kompiluje skripty na pozadí a pokud to hardware počítače umožňuje, používá k tomu další jádro procesoru. V prvních testech SunSpider Internet Explorer 9 předběhl Firefox 3.6 a zůstal jen kousek za Chrome 4 a 5, Safari a Operou 10.5. Podle dosavadních informací by nová verze Exploreru měla být v tomto směru až osmkrát lepší, než stávající.

Další zrychlení přináší podpora grafické hardwarové akcelerace, což je směr, kterým se ubírá i konkurence. K vykreslení stránek se tak nepoužívá procesor počítače, nýbrž čip na grafické kartě, který bývá díky jiné technologii a vyšším frekvencím jádra výrazně rychlejší. Zrychlení by mělo být patrné například při rolování stránkou či zobrazení 3D grafiky. Právě z důvodu použití technologie Direct2D lze Internet Explorer 9 provozovat jen pod Vistou se druhým service packem, Windows 7 a Windows 2008.

Zajímavý pohled uživatele na novinku přináší Martin Hassman ve článku Mých 60 minut s Internet Explorerem 9.

Zdroj: The Register a IEBlog.

Google Chrome

Google Chrome 4.1.249.1036 stable pro Windows

Ve středu byla vypuštěna finální verze Google Chrome 4.1 pro Windows (dva dny předtím byl tento build vydán jako beta). Její největší novinkou je integrovaný panel pro automatické překlady stránek, který v případě, že uživatel navštíví stránku v jiném než výchozím jazyce, nabídne jejich strojové přeložení prostřednictvím Google Translate. Tato funkce byla dosud dostupná jen přes Google Toolbar a doinstalovatelné rozšíření. Kromě toho přibyla vylepšená správa obsahu, díky které může uživatel nastavovat (zakazovat a povolovat) zpracování cookies, obrázků, JavaScriptů, zásuvných modulů a vyskakujících oken. Podobně, jako ve Firefoxu s rozšířením NoScript, mohou nyní uživatelé zakázat JavaScript na všech webech, s výjimkou vybraných.

Pro uživatele Chrome čtvrté generace je přechod na verzi 4.1 doporučený. Kromě rozšíření funkcí totiž přináší opravu celé řady chyb, z nichž hned pět je označeno jako kritických.

Zdroj: Google Chrome Releases a Google Operating System.

Google Chrome 5.0.356.2 dev

V pátek byla uvolněna další vývojová verze prohlížeče Chrome. Opravuje chybu, kdy při přetahování nějakého objektu myší docházelo k zamrznutí záložky.

V předchozím sestavení 5.0.356.0 byla aktivována funkce automatického vyplňování formulářů a opravena řada chyb, způsobujících pád aplikace. Kromě toho byl do linuxové verze přidán klient pro SSL certifikáty a uživatelé Mac OS ocení vylepšenou správu oblíbených položek.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google odstranil unikátní identifikátor

Google v aktuální verzi Chrome odstraňuje unikátní identifikátor, sloužící k jednoznačné identifikaci každého prohlížeče. Tento identifikační řetězec byl často kritizován ochránci soukromí. Unikátní ID prý Google používá k ověření úspěšné instalace a hlášení chyb; není ale žádným způsobem provázáno s osobními údaji uživatele. Toto číslo se sice ukládalo do uživatelského profilu, nicméně Google tvrdí, že ho používal pouze pro odesílání informací o pádu aplikace. ID se navíc při každé aktualizaci prohlížeče měnilo. V novém pojetí bude identifikátor odstraněn při první aktualizaci Chrome.

Zdroj: The Register

Opera

Opera 10.51 RC 3

Norský prohlížeč směřuje k první opravné verzi 10.51, která by se podle všeho měla objevit tento týden. Podle předpokladů bude řešit především dosud objevené chyby a problémy, mezi které patří například zdvojování některých položek v menu nebo práce s cookies.

Ve středu byla uvolněna RC 2, která vyřešila několik problémů se stabilitou a se zobrazováním čínských písmen. Vývojáři současně s tím oznámili, že verze pro Mac a Linux bude k dispozici až po vydání finální verze pro Windows.

Den poté vyšla RC 3 (build 3315), opravující chybu, kdy při rolování stránkou docházelo k pádu prohlížeče.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mozilla

Bezpečnostní chyba bude zalepena

Mozilla ve čtvrtek potvrdila existenci nezáplatované bezpečnostní chyby ve svém prohlížeči Firefox. Přislíbila její vyřešení opravnou verzí 3.6.2, kterou uvolní 30. března. Nyní probíhá testování opravy, která je již zahrnuta do druhé betaverze Firefoxu 3.6.2.

Na problém upozornil ruský expert na bezpečnost Evgeny Legerov ze společnosti Intevydis v polovině tohoto měsíce. Chyba se dotýká nedávno uvedeného Firefoxu 3.6 a umožňuje vzdálené spuštění škodlivého kódu a pravděpodobně i napadení hostitelského systému. Další podrobnosti bohužel nejsou v tomto okamžiku známy.

Zdroj: The Register

Maxthon

Maxthon 2.5.12 build 4531 Beta4

Čtvrtá betaverze nástavby Internet Exploreru Maxthon řeší následující chyby:

  • Vyřešen pád prohlížeče, způsobovaný zásuvným modulem.
  • Opravena chyba v modulu historie, která vyvolávala pád aplikace.
  • Opraven problém se zobrazováním prázdné stránky v tzv. „bezpečném režimu.“
  • Do panelu rychlého přístupu byla zakomponována podpora přetažení odkazu nebo vyhledávacího řetězce.
  • Stáhnout Maxthon 2.5.12 build 4531 beta 4 (Windows).

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *