Novinky v prohlížečích: Záplata pro Explorer uvolněna

15. prosince 2009

Vývoj Google Chrome pokračuje – uvolněna byla jedna beta a jedna vývojová verze. Hlavní novinkou je ale spuštění galerie rozšíření. Internet Explorer se dočkal oprav kritických chyb, Maxthon přišel s minoritním updatem a Mozilla se prý neotočila od Google.

Google Chrome

Google Chrome 4.0.249.30 beta

Jako první betaverze byl vydán Google Chrome s vývojovým číslem 4.0.249.30 – ve skutečnosti se ale jedná o build 4.0.249.25 z minulého týdne s opravenou chybou, projevující se při zpracování elementu VIDEO. Zásadním přínosem by měla být dlouho očekávaná podpora rozšíření a také fakt, že beta je k dispozici i pro Linux a MacOS. Souběžně s tímto vydáním byla spuštěna galerie rozšíření pro prohlížeč Chrome, kterých je v tuto chvíli více než sedm set (údajně ale zatím nefunguje na počítačích Macintosh). K aktuálně nejoblíbenějším patří doplňky pro kontrolu nových e-mailů na Gmailu, blokování reklamy a překladač.

O tom, že zejména verze pro Macintosh nebyla právě jednoduchou prací, svědčí i následující čísla:

Zdroj: Google Chrome Releases a The Register.

Google Chrome 4.0.266.0 dev

Betaverzí vývoj prohlížeče Chrome samozřejmě nekončí a v uplynulém týdnu bylo vydáno další vývojové sestavení, určené tentokráte pro Windows a Linux. Z prezentovaných novinek jmenujme alespoň některé:

  • Začala implementace atributu sandbox pro vložené rámy (IFRAME) dle normy HTML5.
  • Opraveno nefunkční kopírování obrázku z webové stránky do Gmailu.
  • Opraveno chybné vykreslování panelů.
  • Nastavení proxy pod Linuxem nyní funguje i v prostředí KDE4.

Známy jsou i další problémy, k jejichž nápravě dojde v některém z dalších vydání.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Microsoft Internet Explorer

Bezpečnostní chyba opravena

Minulé úterý vydal Microsoft další balík oprav pro své produkty. Jedna ze záplat řeší i kritickou chybu, postihující prohlížeče verze 6 a 7 (informovali jsme počátkem prosince), ale i další chyby, týkající se Exploreru 5, 6, 7 i 8. Jestliže tedy používáte Internet Explorer, neměli byste váhat s instalací záplaty přes Windows Update (jedná se o kumulativní opravnou záplatu s číslem MS09-072 a kritickou důležitostí). Uživatelům se zapnutými automatickými aktualizacemi by se měl opravný balíček stáhnout a nainstalovat již v průběhu uplynulého týdne. Pokud záplatu nenainstalujete, vystavujete se riziku kompromitace prohlížeče a následně i celého systému, k čemuž stačí i pouhá návštěva závadné webové stránky.

Chvályhodný je fakt, že od oficiálního oznámení chyby do vydání opravného balíčku uplynulo pouhých 15 dnů.

Další informace naleznete v Microsoft Security Advisory (977981).

Zdroj: IEBlog.

Maxthon

Maxthon 2.5.11.3390

Proti předchozímu vydání (o němž jsme samozřejmě informovali) se jedná pouze o minoritní update, opravující dvě odhalené chyby. Tou první je nesprávné zobrazování prázdné stránky v případě, kdy pod Windows 7 není zapnuté grafické rozhraní Aero, tou druhou pak možný pád prohlížeče při přidávání některých webových stránek. V následujícím roce bychom se měli dočkat uvolnění třetí verze, jež přinese novinek podstatně více.

Prohlížeč Maxthon se podle statistik těší rostoucí oblibě – zatímco v dubnu počítadlo stažení zaznamenalo 200 milionů downloadů, v prosinci se již vyšplhalo na 300 milionů, což odpovídá více ne 40 tisícům stažení za den.

Zdroj: Maxthon.com.

Mozilla Firefox

Jak je to s Mozillou, Google a Bingem?

V uplynulém týdnu se na mnoha zpravodajských serverech objevila informace o tom, že Mozilla ústy ředitele komunitního vývoje Asa Dotzlera doporučila uživatelům změnu vyhledávače z Google na Bing. Důvodem měla být poněkud nešťastná (respektive spíše médii nešťastně vyložená) formulace generálního ředitele Googlu Erica Schmidta, kterou měl pronést v rozhovoru pro televizi CNBC. Pasáž, která měla Mozillu popudit, se týkala ochrany osobních údajů. Některá média dokonce mluvila o zrušení oficiální podpory vyhledávače Google.

Český server Mozilla.cz ale (patrně jako jediný na českém Internetu) informaci vyvrací článkem Mozilla nevyzývá k přechodu na Bing, kde Pavel Cvrček označuje mediální rozruch jako „standardní novinářskou kachnu. Krok Asa Dotzlera pak vykládá jako osobní doporučení, k němuž Dotzler došel po porovnání zásad ochrany uživatele u Googlu a Bingu, přičemž ty druhé shledal jako výhodnější.

Zdroj: Mozilla.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *