Novinky v prohlížečích: Týden plný záplat

6. dubna 2010

Mozilla aktualizovala současnou i starší verzi FF; Microsoft vydal kumulativní záplatu pro IE; Chrome 4.1 nabízí možnost vypnutí překladu stránek atd.

Opera

Opera 10.52 build 3344

Opera se nadále zaměřuje na vychytávání chyb ve svém narychlo vydaném prohlížeči 10.5x. Aktuální sestavení sice řeší celou řadu nalezených nedostatků pro všechny platformy, nicméně smutným faktem zůstává, že Opera 10.5x je ve finální verzi stále dostupná jen pro Windows. V zatím posledním uvolněném sestavení byly opraveny problémy s některými widgety a několik specifických chyb pro UNIX. V minulém týdnu byly dále vyřešeny chyby týkající se konektivity, síťového připojení a stability na Macintoshích. Přesto je v tuto chvíli známa ještě celá řada problémů, které bude nutné vyřešit před vypuštěním finální verze.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Microsoft Internet Explorer

Záplata na bezpečnostní chybu

Uplynulý týden byl ve znamení zacelování bezpečnostních děr. Microsoft uvolnil kumulativní opravný balíček pro Internet Explorer dokonce v mimořádném termínu (řádný termín je druhé úterý v měsíci, tj. 13. dubna), neboť bezpečnostní trhlinu, kterou záplatuje, začali aktivně využívat hackeři. Další podrobnosti o záplatě najdete ve zprávičce z minulého týdne.

Záplatu by měli instalovat nejen aktivní uživatelé Internet Exploreru, neboť vykreslovací jádro tohoto prohlížeče používá i celá řada dalších aplikací (např. Outlook Express aj.).

Jestliže se vám oprava ještě nenainstalovala, pak patrně nemáte zapnuté automatické aktualizace Windows. V takovém případě doporučujeme její neprodlenou instalaci buď skrze Microsoft Update, nebo stažením příslušného balíčku z Download Centra.

Zdroj: Microsoft Security Bulletin a Technická podpora Microsoft.

Mozilla Firefox

Firefox 3.6.3

Týden po vypuštění verze 3.6.2 vydala Mozilla další opravnou verzi Firefoxu 3.6.3 (informovali jsme bezprostředně po vydání). Novinka lepí jedinou bezpečností díru, na kterou upozornil na hackerské konferenci Pwn2Own Nils z MWR InfoSecurity. Tato trhlina může být zneužita ke vzdálenému spuštění libovolného kódu a následné infiltraci hostitelského systému. Všem uživatelům Firefoxu 3.6.x tedy tuto aktualizaci důrazně doporučujeme.

Zdroj: Mozilla Developer News a Mozilla Links.

Firefox 3.5.9 a 3.0.19

Pro uživatele starších verzí svého prohlížeče uvolnila Mozilla aktualizace s číslem 3.5.9 respektive 3.0.19. Současně s bylo oznámeno ukončení podpory Firefoxu 3.0.x a uživatelům byl doporučen přechod na aktuální verzi 3.6.3.

Firefox 3.5.9 opravuje osm chyb, z nichž je pět hodnoceno jako kritických. Firefox 3.0.19 řeší šest chyb, z toho pět kritických a jednu velmi vážnou. Další podrobnosti najdete ve zprávičce Vyšel Firefox 3.5.9 a 3.0.19.

Zdroj: Mozilla Developer News.

Google Chrome

Google Chrome 4.1.249.1045 stable

Nová stabilní verze Google Chrome řeší pády prohlížeče v souvislosti s rozšířením LastPass. Kromě toho také nabízí možnost uživatelsky přívětivějšího vypnutí nabídky automatického překladu stránek, kterou mnoho uživatelů kritizovalo za její „vlezlost.“ Vězte, že v aktuální verzi Chrome můžete automatický překlad stránek vypnout v menu Options, kde na záložce Under the Hood deaktivujete zatržítko Offer to translate pages that aren’t in a language I read (v české mutaci to bude Nástroje-Možnosti, záložka Pod kapotou a zde Nabídnout překlad stránek, které nejsou v mém jazyce).

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 5.0.366.2 dev

Vývojová větev budoucí generace prohlížeče Chrome udělala v uplynulém týdnu další důležité krůčky. V úterý to bylo sestavení s číslem 5.0.360.4, které přineslo integraci zásuvného modulu Adobe Flash Playeru přímo do prohlížeče. V budoucnu tedy nebude nutné po instalaci prohlížeče dodatečně stahovat a instalovat tento software, který se prakticky stal nepsaným standardem v oblasti videa a pohyblivé grafiky na webu. Chrome se navíc postará i o průběžnou aktualizaci Flashe. V testovací verzi ale není tato funkce aktivní, takže pokud ji chcete vyzkoušet, budete muset Chrome spouštět s parametrem –enable-internal-flash. Mozilla se k této novince postavila odmítavě s tím, že integrace Flashe do Firefoxu není aktuálně v plánu.

Čtvrteční sestavení pak přineslo řadu dalších oprav, týkajících se některých funkcí v privátním režimu. Na platformě Mac OS byla provedena vylepšení správce oblíbených položek a správce cookies. Na Linuxu byly upraveny některé problémy s vykreslováním grafického prostředí.

Další novinkou je správce zásuvných modulů, kde na interní stránce about:plugins uživatel může zakazovat načítání vybraných pluginů. Ještě ale nefunguje zcela stoprocentně – například v případech, kdy již máte nainstalovaný Flash Player pro Firefox, Safari či Operu, je zákaz flashe v Chrome ignorován. Při zakázání či povolení zásuvného modulu je navíc nutné prohlížeč restartovat.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Maxthon

Maxthon 3.0.8.11 Alpha

Po delší přestávce vydali vývojáři další a údajně poslední alfaverzi Maxthonu třetí generace, která by měla být přelomová díky integraci dvou vykreslovacích jader: Tridentu z Internet Exploreru a Webkitu, používaného např. v Google Chrome. Mezi nejzásadnější novinky patří nové uživatelské rozhraní pro Aero a stránka s náhledy oblíbených webů ve stylu Rychlého přístupu z Opery. Vylepšení se dočkalo i menu aplikace, řešily se problémy s pádem vyvolaným některými Active-X komponentami a správné zobrazování dialogu s certifikátem na https webech.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *