Novinky v prohlížečích: Soumrak sledování?

15. února 2011

FF 4.0 beta 11; FF 5, 6 a 7 ještě letos?; Internet Explorer 9 RC; Aktualizace Chrome 9; Vyšla nová verze Flash Playeru.

Mozilla

Firefox 4.0 beta 11

Ačkoli původně bylo plánováno jen deset betaverzí Firefoxu 4.0, nakonec ani jedenáctá, kterou Mozilla uvolnila minulý týden v úterý, nebude nejspíš poslední. V souvislosti s tím se objevují spekulace, že uvedení finální verze, přislíbené na únor (a ještě dříve na podzim loňského roku), bude přesunuto až na březen.

Mezi zásadní novinky jedenácté betaverze patří http hlavička „Do Not Track“ (v české verzi se skrývá pod volbou Informovat servery, že nechci být sledován), která oznamuje navštívené stránce, že si uživatel nepřeje být sledován napříč weby. Praktická implementace a dodržení přání uživatele ale bude záviset na správci té které webové stránky. Nejedná se tedy o aktivní ochranu, nýbrž jen o jakousi formu žádosti uživatele k provozovateli webu. Mozilla doufá, že se tato hlavička stane standardem. Ve výchozím stavu není toto nastavení aktivní.

Kromě toho byla ve verzi pro Linux opět aktivována podpora 3D grafiky ve formátu WebGL, byl upraven vzhled výchozí domovské stránky about:home (ta je nyní uložena lokálně a načte se tak rychleji než když se stahovala z webu) a přibyla informace o průběhu načítání stránky, zobrazovaná v dolní části prohlížeče, kde byl původně stavový řádek. Seznam provedených změn a oprav proti předchozí desáté betě čítá celkem 378 položek, což je na jednu z posledních betaverzí opravdu mnoho. Ostatně tento týden je očekávána v pořadí již dvanáctá betaverze a ani u ní není jisté, zda bude natolik odladěná, aby jako další přišel na řadu „kandidát na uvedení“ (RC).

Firefox 4 bude založený na jádře Gecko 2.0, přinese aktualizované uživatelské rozhraní, nové způsoby uspořádání a práce s kartami, vylepšeného správce doplňků, podporu standardů HTML5, vícedotykové ovládání na Windows 7, vyšší výkon a lepší zabezpečení.

Zdroj: The Mozilla Blog.

Firefox 5, 6 a 7 ještě letos?

Mozilla chce, patrně po vzoru Chrome, zkrátit dobu mezi vydáváním nových majoritních verzí svého prohlížeče. Do konce roku bychom se prý mohli dočkat Firefoxu 7, což je poněkud v kontrastu s faktem, že cesta od Firefoxu 3.0 do jeho čtvrté generace trvala skoro tři roky (od verze 3.6 do 4.0 to trvá déle než rok). Nutno uznat, že zatímco u Firefoxu dosud znamenal i desetinový rozdíl mezi čísly verzí leckdy poměrně značné změny a nové funkce, například rozdíly mezi Chrome 7 a 8 rozhodně nebyly zásadní. Přechod na rychlejší číslování můžeme vnímat jako marketingový tah – nejen uživatelé, ale i média obvykle věnují majoritní aktualizaci větší pozornost než minoritní.

Mozilla také nastínila své předběžné plány, co by plánované verze Firefoxu měly přinést nového. Je ale takřka jisté, že jednotlivé cíle ještě projdou úpravami.

Firefox 5

  • Správce identit.
  • Uživatelské rozhraní pro snadné sdílení.
  • Animace uživatelského rozhraní.
  • 64bitová verze pro Windows.

Firefox 6

  • Webové aplikace.
  • Rychlejší práce s vyrovnávací pamětí.
  • Podpora Mac OS X 10.7
  • Optimalizace JavaScriptu.

Firefox 7

  • Zatím s otazníky.

Technický ředitel Mozilly Brendan Eich minulý měsíc v poznámce pro vývojáře uvedl, že Firefox 5 přijde pravděpodobně čtyři měsíce po Firefoxu 4. Zároveň potvrdil, že Mozilla přejde na čtvrtletní cyklus vydávání nových verzí (Google má cyklus šestitýdenní).

Zdroj: Mozilla Wiki a The Register.

Microsoft

Internet Explorer 9 RC

Jak jsme informovali na začátku února, byla na tiskové konferenci v San Franciscu představena RC verze („release candidate“ – „kandidát na uvedení“) Internet Exploreru 9.

Novinka, která je dostupná ve čtyřiceti jazykových mutacích, včetně české a slovenské, přináší vylepšenou práci s listy, opravuje chyby nalezené v betaverzi a zvyšuje stabilitu prohlížeče. Kromě toho slibuje i vyšší výkon zejména v oblasti zpracování JavaScriptu a lepší podporu webových standardů, což potvrzuje výsledkem 95/100 v testu ACID3. Další novou funkcí je možnost filtrování ActiveX prvků, jež má pomoci odrážet útoky prováděné skrze tyto komponenty.

Patrně nejzásadnější novinkou je ochrana proti sledování, která ale funguje jinak než v případě Firefoxu a vyvolává poměrně kontroverzní reakce. Zatímco Firefox, zjednodušeně řečeno, pouze žádá webové stránky, aby nesledovaly uživatele, Internet Explorer je podstatně radikálnější. Dovoluje totiž uživateli zablokovat veškerý obsah, který se stahuje z jiných adres, než z právě navštívené stránky. Na tomto principu přitom fungují nejen různé statistiky návštěvnosti (Google Analytics, Toplist, Navrcholu, …), ale také systémy webové reklamy (AdSense, SKlik, …). Funkce je sice ve výchozím nastavení vypnutá, nicméně pokud se dostane do povědomí uživatelů a začne být masově využívána, bude to mít pro provozovatele webových stránek zásadní dopady. Kromě toho, že přijdou o statistiky návštěvnosti, se uživatelům nebudou zobrazovat reklamní sdělení, které jsou přitom pro mnohé weby zásadním nebo dokonce jediným zdrojem příjmů. Existují sice varianty, jak nabídnout uživateli reklamu z adresy webu, kterou ochrana Internet Exploreru nezablokuje, implementace však bude podstatně složitější než dnes, kdy stačí do stránek vložit HTML kód reklamního systému. Velmi zevrubně se tomuto tématu věnoval Jakub Čížek ve svém článku Internet Explorer 9 RC: strašák pro webovou reklamu.

Podrobný seznam novinek:

  • Aktualizovaný vzhled, hranatá ouška listů, přesnější umístění ovládacích prvků, zvětšení prostoru pro zobrazení stránek.
  • Je možné přesunout ouška listů pod adresní řádek.
  • Správce stahování zobrazuje rychlost downloadu zvlášť pro každý soubor a umožňuje pozastavit probíhající stahování.
  • Vylepšení bezpečnosti sestávající z ochrany proti sledování a filtrování ActiveX.
  • Podpora geolokace, která umožňuje prohlížeči určit polohu počítače.
  • Proti betaverzi o 35% vyšší výkon javascriptového jádra Chakra (dle testu SunSpider).

Internet Explorer 9 RC je dostupný pro Windows Vista, Windows 7 a Windows 2008 Server na oficiálních stránkách Microsoftu. Předpokládá se, že RC bude poslední testovací verzí, takže pokud nebudou nalezeny zásadní chyby, můžeme v dohledné době předpokládat uvedení finálního Internet Exploreru 9.0.

Zdroj: WinReview a The Register.

Google

Chrome 9.0.597.98 stable

V úterý vyšla aktualizace stabilní verze Chrome s číslem 9.0.597.94 (informovali jsme v bleskovce), která opravila pětici nalezených bezpečnostních chyb, z čehož tři měly nejvyšší možný stupeň nebezpečnosti. Kromě toho přinesla také aktualizaci na poslední verzi Flash Playeru 10.2.

Ve čtvrtek pak vyšla další aktualizace na verzi 9.0.597.98, určená tentokrát pouze pro operační systémy Windows. Tato verze neřešila ani nepřinesla nic zásadního – opravovala pouze vkládání textu do flashových formulářů.

Zdroj: Google Chrome Releases

Chrome 10.0.648.45 dev

S novou verzí Flash Playeru přispěchala v úterý také vývojová verze Chrome 10, určená pro všechny podporované operační systémy. Kromě toho přináší také aktualizaci javascriptového jádra V8 na verzi 3.0.12.12 a řeší další příčiny pádu prohlížeče.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Adobe

Flash Player 10.2

Ve středu vydala společnost Adobe aktualizaci jednoho z nejčastěji používaných rozšíření webových prohlížečů – Flash Player ve verzi 10.2. Ta přinesla následující novinky:

  • Stage Video, tedy podpora hardwarové akcelerace, přináší vyšší výkon při přehrávání HD videa s využitím procesoru grafické karty. Díky tomu je při práci s Flashem méně zatěžován procesor počítače.
  • Podpora režimu celé obrazovky na více monitorech.
  • Vývojáři nyní mohou snadno definovat vlastní kurzory myši.
  • Sub-pixelové vykreslování textu by mělo přinést výrazné zlepšení čitelnosti textu ve flashových aplikacích.
  • Plná podpora Internet Exploreru 9.
  • Stáhnout Adobe Flash Player 10.2.

Zdroj: FavBrowser.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *